Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Zalaegerszegen adták át Közép-Európa első biometán töltőkútját

Közép-Európa első, biometán üzemanyag tankolására alkalmas töltőkútját avatták fel szerdán Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztítójának területén.

Gyutai Csaba (Fidesz), a város alpolgármestere az avatáson elmondta: a szennyvíziszapból előállított és tisztított biometánnal kezdetben a Zalavíz autóit hajtják, de a tervek szerint a város tömegközlekedési járműveit is elláthatják az itt nyert üzemanyaggal. Ez jelentős megtakarításokat hozhat, hiszen jelenleg 90-100 forintos literenkénti önköltségi áron tudják biztosítani a szennyvíztelepen nyert biogázt.

A politikus hozzátette: a zalai megyeszékhely jövőjének szempontjából is nagy jelentőségű az önkormányzat résztulajdonában álló társaság beruházása. A zalai megyeszékhely ugyanis ökovárossá szeretne válni, amelynek része, hogy teljes körűen szelektíven kezelik a hulladékot, akár ásványvíz minőségű ivóvizet kívánnak biztosítani a lakosságnak, és az alternatív energiaforrások hasznosításának további lehetőségeit is megteremtik.

Burján Richárd, a Zalavíz elnök-vezérigazgatója kifejtette: a szennyvíztisztítóban keletkező iszapot egy rothasztó toronyba vezetik, majd az itt keletkező biogázt tisztítják, szűrik és sűrítik, hogy a megfelelően átalakított gépkocsikba tankolhassák. A biogáz tisztító 150 millió forintos beruházásához a kohéziós alapból 95 százalékos támogatást nyertek, a töltőállomást pedig saját forrásból, 20 millió forintból alakították ki.

A Zalavíz vezetője elmondta: a fejlesztés gazdaságilag is megtérülő beruházás, de jelentős környezetvédelmi haszonnal is jár, miután a biometánnal hajtott autóknak lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása is. Egyelőre egy személyautót alakítottak át az új üzemanyagfajtára, de a tervek szerint a meglévő közel százdarabos autópark cseréjével teszik alkalmassá járműveiket a biometán üzemmódra.

A cégvezető elmondta, hogy a beruházás kapcsolódik a Zalaegerszeg és térségében évek óta folyó szennyvízprojekthez. Ennek részeként 13 milliárd forintos költséggel újult meg és bővült a térségben a csatornahálózat és korszerűsítették a szennyvíztelepet.

A zalai megyeszékhelyen az energiahatékonysági beruházások eredményeként a keletkező biogázt fűtésre, gázmotorokkal villamos energia termelésére és most már üzemanyag előállítására is hasznosítani tudják. Akár a földgázhálózatból is képesek az autók gáznemű üzemanyagát előállítani.

A környezettudatosság jegyében Zalaegerszegen és Lentiben klórozás helyett UV-fénnyel fertőtlenítik az ivóvizet, a rothasztó tornyokban pedig ultrahangos bontással távolítják el a lerakódásokat. Ezen túlmenően pályáztak egy két lépcsőben megvalósuló, az ivóvíz minőségét javító beruházásra is - fejtette ki Burján Richárd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak Ajkán - meghalt az 54 éves áldozat

Életét vesztette egy gyalogos kedden Ajkán, az asszony a Fő utcában, a gyalogátkelőhelytől 10-15… Tovább olvasom