Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

WWF: a Marcal élővilága vélhetően magától helyreáll

A Marcal folyó élővilága vélhetően magától helyreáll majd, ahogyan a tiszai ciánszennyezés esetében a Tisza is "meggyógyult."


A Marcal folyó élővilága vélhetően magától helyreáll majd, ahogyan a tiszai ciánszennyezés esetében a Tisza is "meggyógyult" - mondta Figeczki Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Figeczki Gábor kifejtette: a Marcal közepes természeti értékekkel rendelkező folyó volt, bizonyos terhelés eddig is érte, de fajgazdagnak volt tekinthető. A fajgazdagságot visszaállítani nem lehet, nem valószínű tehát, hogy lenne értelme halfajok visszatelepítésének, illetve bármilyen már "helyrehozó" tevékenységnek. A Marcalon az ökoszisztémának újra kell épülnie, ez pedig csak saját magától történhet meg. A teljes táplálékláncnak kell ugyanis újra létrejönnie, ez vélhetően néhány éven belül meg is történik - hangsúlyozta a szakember.

Emlékeztetett arra, hogy a tiszai ciánszennyeződés esetén sem lehetett előre megmondani a regenerálódás idejét, a Tisza mindenesetre meglepően hamar helyreállt. Ahhoz, hogy egy teljesen kipusztult folyó helyrejöjjön, 3-5 évre biztosan szükség van - tette hozzá.

Csütörtökön reggel már 10-es pH-érték alatti értéket mértek a Marcalon - miközben a folyóknak 7-8 közötti a pH-értéke -, az ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében még 13,5-es pH-értéket mutattak ki.

A vörösiszap szennyeződés miatt szükségessé váló földcserével kapcsolatban Figeczki Gábor elmondta: nem nagyon volt jellemző ilyen tevékenység Magyarországon, különösen nem olyan nagy területen, mint a szennyezetté vált 800 hektár. Ez hatalmas földmennyiség megmozgatását jelenti. Kérdéses, hogy a szennyezett földet hová fogják elszállítani. Az erdősítési terv már megvan a terület kapcsán, annyi biztos, hogy a helyszínen 30 évig nem termelhetnek élelmiszert. Az érintett 800 hektárt ezért is ki kell vonni a mezőgazdasági művelés alól - magyarázta.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy Dobson Tibor, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője elmondta: kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított.

A Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék. Hozzátette, a Marcal folyó már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt.

Dobson Tibor csütörtökön arról is beszámolt, hogy halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál. A Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.

Olvasóink írták

  • 1. gabmaster 2010. október 07. 20:15
    „A szennyezett föld számára biztosan létrehoznak majd egy újabb tárlót ami ismételten katasztrófát okozhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmillió forint adomány Kolontárra és Devecserre

Tízmillió forint értékű adományt, a többi között műszaki cikkeket és ásványvizet ajánlott fel az egyik műszaki áruházlánc. Tovább olvasom