Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vörösiszappor száll Devecser felett

A még nem mentesített külterületről a szél esetenként nagyobb mennyiségű szálló port visz magával. A jelenlegi időjárási viszonyok miatt ez többször is előfordulhat.

Az átlagot meghaladó mennyiségben száll a - szél által felkavart - vörösiszappor Devecser egyes részein - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a még nem mentesített külterületről a szél esetenként nagyobb mennyiségű szálló port visz magával. A jelenlegi időjárási viszonyok miatt (csapadékmentes idő, változó széljárás) ez többször is előfordulhat.

Hozzátették, hogy érzékelhető és határértéket elérő porszennyezés esetén a lakosság és a kárelhárítási munkát végzők számára a védőeszközök használata lesz javasolt. Az érintett terület lakossága rendelkezik a szükséges védőeszközökkel, azonban az OKF készletében további nyolcezer porálarc van raktáron.

Mint írták, a gát mozgását felügyelő rendszer elmozdulást továbbra sem érzékelt. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint mind a Marcal, mind a Torna-patak vízminősége megfelelő. A zagytározó rendszerből és a környékéről távozó vizeken a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. folyamatosan végzi a pH-méréseket és a pH beállítását. E célból a Torna-patakon figyelőszolgálat és folyamatos vízminőségi monitoring működik. A kolontári hídnál mért pH-érték napi átlaga délelőtt 8,85, délután 8,71 volt. A Torna-patakhoz Devecsernél telepített automata mérőkonténer által mért pH-érték napi, folyamatosan változó átlaga 7,98.

A katasztrófavédelem kitért arra, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, a víz biztonsággal fogyasztható. A Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont folyamatosan üzemel, a lakosság rendelkezésére áll.

Az iszapömlés károsultjai közül kilencven tulajdonos új építésű ház, nyolcvanöt pedig használt lakás vásárlása mellett döntött, közülük tízen már aláírták a támogatási szerződést. A többiek gondolkodási időt vagy egyedi elbírálást kérnek, mivel még nem tudták eldönteni, hogy a kárenyhítés melyik formáját vegyék igénybe - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. tlaci821 2010. december 29. 08:14
  „Sajnálom az ott élő embereket, nem tudhatom, nem tudhatjuk, hogy milyen lehet a házat elhagyni, amiért egy életen át dolgoztunk...
  De!
  Kolontárt már rég el kellett volna különíteni,lezárni...
  És Devecserben is csak saját felelősségre...
  Ezt a cikket Csernobilról viszont érdemes elolvasni:
  http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/page1_hun.html3
  http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/page2_hun.html
  http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/page3_hun.html
  http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/page4_hun.html
  Csak erős idegzetűeknek!!!”
 • 5. széchenyi12 2010. december 28. 23:24
  „Én ma voltam ott, kb 25 percet....első 5 percben semmi, 5-10 perc között: nehezített légzés, fura érzés, utána: kezeden, szádban fémes íz érzékelése, majd 20 perc után: könnyező szem, émelygés, hányinger és fájó tüdő, az egész száddal megtelt az a fura fémes íz......
  total rákkeltő......:vérrék, garat rák, tüdőrák, májrák, stb.”
 • 4. peet2 2010. december 28. 22:04
  „1
  A raktárban lévő álarcokat már rég ki kelletvolna osztani!!
  2
  A vizben nem száll a por
  3
  Az egész kármentesités ellaposodott, már csak PORHINTÉS, maj a ho eltakarja és senki nemfogja látni
  4
  az uj házak elfujják a szennyező levegőt???”
 • 3. watchman 2010. december 28. 22:02
  „Szállt ez eddig is.
  Vörös volt ott minden 30 éve is.”
 • 2. Jandex 2010. december 28. 14:47
  „1. hozzászólás blaze 2010.12.28. 12:30
  Miért,"Iván" talán dicsekedett Csernobillal?
  A vörösiszap,galvániszappal és egyéb /eltüntetése jól fizető/ méreggel keverve kiváló táptalaj lehet egy földönkívüli létformának!
  A gyilkosok meg szabadlábon, a diszpécser meg vigye el a balhét mert nem szólította fel megállásra az iszap áradatot,esetleg a K.M.B.-t is elő lehetne venni ugyanezért,vagy a takarító nénit amiért reggelre nem tüntette el a nyomokat! MAGYARORSZÁG ÉN ÍGY SZERETLEK!”
 • 1. blaze 2010. december 28. 12:30
  „Azért azt még sehol nem olvastam, hogy a vörösiszap por milyen mértékben ártalmas az egészségre. Mert hogy ártalmas abban biztos vagyok. Jó pár napig volt alkalmam tapasztalni a azt a csípős, borsos ízt a számban, torkomban. Nekem úgy tűnik mintha ezt el akarnák tusolni a hatóságok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síntörés: késnek a vonatok Budapest-Székesfehérvár között

Síntörés nehezíti a vasúti közlekedést Tárnok állomáson, a Budapest-Székesfehérvár vonalon akár… Tovább olvasom