Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Vörösiszap: Zagytározók Magyarországon

Hol és mennyi vörösiszapot tárolnak hazánkban? Milyen környezetkárosító hatásai vannak az alumíniumgyártás melléktermékének?


Magyarországon az évente termelt veszélyes hulladék mintegy 25–35 százaléka az alumíniumgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszap. A zagytározók mindegyike a Dunántúlon található.

Ajka (nyitott tározó)

Az 1930-as években Ajkánál nagy mennyiségű bauxitot találtak, melynek nyomán timföldgyár és alumíniumkohó épült. Ezek kiszolgálására hozták létre az erőművet 1941–42-ben.

A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tároltak, míg nem 2010. október 4-én 12:25-kor átszakadt a gát, a katasztrófa halálos áldozatokat követelt, az elöntött települések utcáira egymillió köbméternyi lúgos, mérgező iszap zúdult.

A katasztrófa által érintett területek.
A katasztrófa által érintett területek.


Almásfüzitő (nyitott tározó)

1941-ben a Dunavölgyi Timföldipari Rt. (német tőkerészesedésű) 60 000 tonna kapacitású timföldgyár építését kezdte meg. A termelés 1950-ben indult meg. 1970-re a gyárat 330 000 tonna/év kapacitásra bővítették. A ’80-as évek közepén az ország termelésének közel felét adta. Az Almásfüzitői Timföld Kft. bauxitfeldolgozási részlegét értékesítési nehézségek miatt 1994. év végével leállították. Csak nem kohászati timföldet állítottak elő. A Hungalumina Kft. 1995-től a vagyonkezelő szerepét töltötte be. Az alumínium árának nagyarányú csökkenése miatt 1997-ben a gyárat véglegesen leállították. Emiatt 700 fő munkanélküli lett.

A 200 hektáros területen elterülő zagytározó közvetlenül a Duna mellett található, és hét kazettában összesen 12 millió tonna hulladékot tartalmaz.


tározók nagyobb térképen való megjelenítése


Neszmély
(nyitott tározó)

A neszmélyi Kántorkerti-patak völgyében megépített völgyzárógát mögött 5 millió tonna vörösiszapot halmoztak fel. A timföldgyár 1994-től nem üzemel.


Mosonmagyaróvár (zárt tározó)

A Mosonmagyaróvári Timföld- és Műkorundgyár Zrt. (MOTIM) - a timföldgyártást, annak gazdaságtalansága miatt 2002. május 28-án leállították, a timföldgyár területén egy 200 ezer köbméter befogadóképességű hulladéklerakó épült fel. A Motim Zrt. tárolói a várostól néhány száz méterre találhatók. A benne levő anyag az ajkaihoz képest jelentősen sűrűbb; szűrés után nagynyomású szivattyúval történt a feltöltés. A zárt tárolókat 20 cm agyaggal, majd kb. 50 cm földdel fedték be, arra pedig speciális akác-cserjéket ültettek. A rekultivációra a cég kb. 2 milliárd forintot költött.

Így pusztítaná el a vörösiszap Mosonmagyaróvárt, Almásfüzitőt és Neszmélyt >>

A vörösiszap környezetkárosító hatásai

- Magas NaOH-tartalma miatt lúgos kémhatású, veszélyes hulladék. Ha a természetbe kerül, akkor a lúgnak önmagában nincs hosszú távú környezeti hatása, mivel a víz felhígítja, viszont addig maró hatása kipusztítja a növényzet egy részét.

- Az iszap nehézfém-tartalma (ólom, higany, arzén, kadmium, tallium) nem túl jelentős, az iszap nem mérgező. Éppen ellenkezőleg: bányászati-nehézipari hulladékokkal szennyezett talajok vizsgálata igazolta, hogy a vörösiszap hozzáadása jelentősen csökkenti a nehézfémek fölvehetőségét: a vörösiszap ezen anyagok jelenleg ismert egyik leghatékonyabb stabilizáló szere.

- A felszíni, illetve felszín alatti vizekbe jutva a vörösiszapból kioldódó nátrium-hidroxid jelentősen károsíthatja azok élővilágát, nagyobb mennyiségben tömeges halpusztulást okozhat.

- Radioaktív hatása mérsékelt (a normál talajénak 10–20-szorosa); gyakorlatilag veszélytelen.

Olvasóink írták

 • 4. Túrabakancs 2010. október 19. 15:22
  „Mi lesz annak a pataknak a neve amelyikbe belemlött a zagytározó iszapja?
  -Zagyva”
 • 3. ggg 2010. október 19. 09:29
  „miért kell két hetes indexes cikkeket közölni folyton? a kisalföld saját cikk írására már nem képes???”
 • 2. Japo 2010. október 19. 06:30
  „Elfelejtettem, a Motim tározójáról írtam.”
 • 1. Japo 2010. október 19. 06:29
  „Ekkora marhát! Ki írta ezt a baromságot? Mi az, hogy zárt tározó, van az is de csak felülről zárt. Az alja folyamatosan benne áll a talajvízbe. Van egy nyitott tározó amelybe ugyan a gyárból már nem kerül bele talán semmi,de a kamionok ismeretlen eredetü anyagokat,ismeretlen helyről folyamatosan ide szállítják. Akkor kitől zárt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - OGY - Az év végéig fennmaradhat a veszélyhelyzet

Az Országgyűlés hétfőn felhatalmazta a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a… Tovább olvasom