Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Vörösiszap katasztrófa: 1 éve szakadt át a gát

Egy éve Ajka mellett átszakadt egy ipari zagytározó gátja, s a kizúduló vörösiszap elöntötte a környező területeket.
Egy éve, 2010. október 4-én történt az eddigi legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő környezeti katasztrófa Magyarországon, amikor Ajka mellett átszakadt egy ipari zagytározó gátja, s a kizúduló vörösiszap elöntötte a környező területeket.

Az MTVA-Sajtóadatbank összefoglalója a katasztrófa legfontosabb mozzanatairól, a következményekről és a helyreállításról

2010. október 4. - Átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik zagytározójának a gátja, s a kizúduló, hozzávetőlegesen egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az ipari-ökológiai katasztrófában 10 ember meghalt, 123 megsérült, elpusztult a Torna patak és a Marcal folyó élővilága, az érintett településeken pedig több száz ház vált lakhatatlanná.

2010. október 5. - A kormány Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére veszélyhelyzetet rendelt el, a Mal Zrt. termelői tevékenységét pedig azonnali hatállyal felfüggesztette.

2010. október 7. - Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától. (Az uniós szakértői csoport 11-én érkezett a térségbe.) A történtek kivizsgálására tíztagú parlamenti vizsgálóbizottság alakult.

2010. október 9. - A kormány kármentő alapot hozott létre a károsultak megsegítésére. A példátlan szolidaritási akció révén több mint egymilliárd forint gyűlt össze.

2010. október 11. - Az Országgyűlés elfogadta a honvédelemről szóló törvény módosítását, megváltoztatva a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokat. A törvénymódosítás szerint a jövőben honvédelmi érdekből az állam felügyelete alá vonható rendeletileg a gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.

2010. október 11. - A rendőrség őrizetbe vette Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját, akit több ember halálát okozó közveszély-okozással és környezetkárosítással gyanúsítottak meg. 13-án szabadlábra helyezték, mert az eljárás kezdeti szakaszában nem volt megállapítható az alapos gyanú.

2010. október 12. - A kormány elrendelte a Mal Zrt. állami felügyelet alá vonását, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót kormánybiztossá nevezték ki.

2010. október 15. - Újra megkezdte a termelést a Mal Zrt. A termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt tározóba fejtették.

2010. október 17. - A kormányzati koordinációs bizottság tudományos tanácsa megállapította, hogy a vörösiszap-szennyeződés sehol nem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajban, csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel, a mélyebb rétegeket pedig közvetlenül nem veszélyezteti. Ezt a tényt az Európai Unió és a WHO szakértői is megerősítették.

2010. október 18. - Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy az év végéig meghosszabbítsa a térségben elrendelt veszélyhelyzetet, amelyet végül 2011. június 30-án oldottak fel.

2010. október 19. - Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa bejelentette, hogy a károk enyhítésére Magyarország igénybe veheti a strukturális és vidékfejlesztési uniós alapot is.

2010. október 20. - Megkezdődött a károsultak és a Mal Zrt. jogi képviselői közötti peren kívüli egyeztetés. A Mal Zrt. nem ismerte el a katasztrófa miatti felelősségét, hajlandónak mutatkozott viszont öt év alatt 1,5 milliárd forintot fordítani a károk enyhítésére. A cég kérte a kormányzattól az állami felügyelet megszüntetését.

2010. október 29. - A helyreállítási és újjáépítési felügyelő közlése szerint Devecserben 272 sérült házból 225-öt, Kolontáron 53-ból 35-öt kell lebontani. Somlóvásárhelyen 37 telket öntött el a vörösiszap, s két házat javasoltak bontásra.

2010. december 1. - Befejeződött a vízminőségi kárelhárítás a térségben, elkezdődött a terület ökológiai rehabilitációja.

2010. december 23. - Kolontáron elkészült a térség teljes biztonságát garantáló kettes gát.

2011. január 16. - Az újjáépítési kormányzati koordinációs központ összegzése szerint Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen csaknem egymilliárd forintos kár keletkezett. Devecserben 287 embernek összesen 767 millió forintos, Kolontáron 64 igénylőnek 193 milliós, Somlóvásárhelyen 49 károsultnak 13 millió forintos kára keletkezett. A kárt a Magyar Kármentő Alapba beérkezett forrásokból téríti meg az állam - közölték.

2011. január 22. - A zöldhatóság - hat hónapos próbaüzem előírása mellett - 2018. január 31-ig jóváhagyta a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélyét.

2011. február 28. - A Mal Zrt. technológiát váltott, száraztechnológiát vezetett be.

2011. június 30. - Véget ért a Mal Zrt. állami felügyelete, a vállalat visszakerült a magántulajdonosokhoz. E nappal véget ért a vészhelyzet, és lezárult Bakondi György kormánybiztos munkája.

2011. július 14. - Pintér Sándor belügyminiszter a katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően bejelentette, hogy Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen befejeződött az újjáépítés, a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, a további fejlesztési lehetőségeket a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják.

2011. július 19.- A Vidékfejlesztési Minisztérium közölte, hogy befejeződött az elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, a folyómedrek és a halastó kotrásának kivételével minden területet megtisztítottak az ajkai térségben. Szeptember 1-jére a halastó kotrása is befejeződött.

2011. szeptember 5.- A Magyar Kármentő Alap irányító bizottságának közlése szerint az alapba befizetett több mint kétmilliárd forint pénzadományból addig 534 millió forint kifizetéséről döntöttek, ezt a pénzt Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatai kapják.

2011. szeptember 14. - Összesen 135 milliárd 140 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A Mal másnap bejelentette, hogy jogi úton támadja meg a határozatot.

2011. szeptember 15. - A kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékával már megkötötték a támogatási szerződést, és a megállapított összegeket is kifizették - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

2011. szeptember 16. - Nettó 5 milliárd 121 millió forintot tett ki a katasztrófa utáni komplett újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - közölte a beruházás fővállalkozója, a VeszprémBer Zrt.

2011. szeptember 26., 27.,28. - Újabb négy, kettő, majd öt gyanúsítottat hallgattak ki a károkozás ügyében. A kötelezettségszegéssel gyanúsított Mal-dolgozók száma ezzel tizenötre emelkedett.

Olvasóink írták

  • 1. Panna2011 2011. október 03. 15:36
    „Most akkor kinek is kellet volna azonnal takarodnia az országból kedves balosok?A milliárdos urak,idevéve az öszödi böszmét akinek ugyanilyen zagytározója van Mosonmagyaróváron,valamint az Apró klánnak is volt köze ehez a dologhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krokodil támadt emberekre Balatonszárszón

Két embert is megsebesített egy krokodil Balatonszárszón, a Krokodil Zoo nevű hüllőházban vasárnap -… Tovább olvasom