Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Vonattal a Balatonra Győrből? Készüljön arra, hogy átutazza a fél országot

Ha vonattal akar a Balatonra menni, menjen busszal – ezt tanácsolta olvasónk. Valóban nincs könnyű dolga annak, aki környezetbarát módon utazna a legkedveltebb fürdőhelyre, ennek egyik oka, hogy idén még építik a székesfehérvári állomást.
„Júliusban nyaralni megyünk három gyerkőccel. A MÁV honlapján nézegetem a vonatokat, amikor észreveszem, hogy idén nem indul Győrből közvetlen járat a Balatonra. Fel kell utazni Kelenföldre és ott tudunk átszállni a Balaton felé tartó vonatra. Nehéz csomagokkal és a gyerekekkel át kell utazni a fél országot" – panaszolta az olvasó.

A MÁV Start Zrt.-nél elmondták: a Győr–Siófok járatpár 2008-tól 2013-ig csak hétvégeken járt, azóta hétköznapokon is indul. Mégis olvasónknak van igaza, mert a székesfehérvári állomás teljes átépítése miatt a kapacitás beszűkült, s Kelenföldet kell érintenie az utazónak. Az idei szezonra már nem vigasz, de azt ígérik: jövő nyáron, az állomás átépítésének befejeztével újra délnek megyünk.

Gerencsér Enikő, Vitéz Luca és Gyurasits Fanni vonattal megy a Balatonra. Annak van igazi hangulata, még ha sokáig is tart. Fotó: H. Baranyai Edina
Gerencsér Enikő, Vitéz Luca és Gyurasits Fanni vonattal megy a Balatonra. Annak van igazi hangulata, még ha sokáig is tart. Fotó: H. Baranyai EdinaAz olcsót keresik

Hozzátették: „Menetrendszerű vonatokkal Siófok továbbra is elérhető komáromi és székesfehérvári átszállással, de kedvezőtlenebb eljutással. Székesfehérváron az északi part irányába is van csatlakozás."

Az egyetemista hallgató, Máté rendszeresen vonatozik, de az egynapos, balatoni leruccanást ő is autóbusszal oldja meg. Annyit rögtön leszögezett: ha Komáromon és Székesfehérváron át megyünk, akkor az út kényelmetlen és csaknem ötórás, akkor már Kelenföld érintése jóval gyorsabb. A fiatalok többsége egyébként az olcsó, személyvonatos járatokat keresi, s ezek többsége négy átszállást jelentene Celldömölkön és Szombathelyen keresztül. De Kelenföld érintése miatt a RailJettel is két és fél óra az út, a visszajutás nehéz s teljes árú jeggyel 10 ezer forint.

Jövő szombattól nyári menetrend szerint

A MÁV Start kiemelte válaszában, hogy a Győr–Keszthely vonalon egy közvetlen járat is megy, igaz, csak jövő szombattól, a nyári menetrend szerint. Ennek köszönhetően Tapolcán az északi part, Keszthelyen a déli part irányába lehet csatlakozással továbbutazni, a vonatok menetideje 2 óra 48 perc, visszaúton Keszthelyről Győrbe pedig 2 óra 33 perc.
Jelenleg azonban még azt látjuk, hogy Győrből Keszthelyre – ha még délelőtt szeretnénk megmártózni – fél hétkor vagy hajnali ötkor kell indulni, ez utóbbi járat Celldömölköt és Ukkot érinti, s egyórás átszállási időt jelent.

A harmadik fő csatlakozási pont Veszprém lenne, de tudjuk, hogy a Veszprém–Alsóörs vasútvonalat több lépcsőben megszüntették, még az 1968-as koncepció keretében. Így a 11. sz. vasútvonalnak nincs közvetlen balatoni kapcsolata, Veszprémből csak tovább-buszozni lehet Alsóörsre, Balatonalmádiba, Balatonfüredre és Siófokra.

Megkérhették a forgalmistát

Adjunk hát a nosztalgiának is, régen közvetlen járattal mentek a Balatonra mondjuk a Pannonhalma környékiek a tarjánpusztai polgármester, Kálmán Józsefné szerint.

– A nyolcvanas években reggel hatkor indultunk és nyolcra voltunk lent. A vonat bejött Tarjánpusztára, utána délután négyre vagy este nyolcra érkeztünk haza. Egy időben csak Pannonhalmán állt meg, az plusz tíz percet jelentett, de amikor huszonöt-harminc balatonozó is összejött, megkérhettük a forgalmistát, hogy a vonat nálunk is megálljon – emlékszik Kálmán Józsefné.

Autóval másfél óra

Nézzük hát, ma hogyan jut el a győrinél jóval közelebb lakó utas a Balatonra? Ideális indulás a szatyrokkal felszerelkezett, tarjánpusztai családnak a 8 órás, ami 9.22-kor ér Veszprémbe és 10 órakor továbbmegy Székesfehérvárra. Ott 11 perc várakozás után újabb vonatra szállunk és 11.35-kor vagyunk Siófokon. Ezután a negyed hatos IC két átszállással fél kilencre, a fél hetes éjjel fél tizenkettőkor teszi le a tarjánpusztait, akinek egyébként autóval másfél óra lenne az út.
Összességében tehát a kelenföldi átszállás még mindig a legkézenfekvőbb lehetőség, mert akár két és háromnegyed óra alatt eljuthatunk Siófokig, ami az északi, északnyugati part nagy részével kapcsolatban a nosztalgia körébe tartozik. De ne panaszkodjunk, mert a pápai utasnak még Győrt is érintenie kell, ha nem akar Siófokra Celldömölkön és Keszthelyen keresztül utazni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört a vakáció! Nyit a Győri Nyár! Itt a nagy hétvégi programajánlónk

Ismét jelentkezik programajánlónk gyerekeknek és felnőtteknek. Merre jár? Küldjön fotót! Tovább olvasom