Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

VOLT: Kerekasztal az európai romastratégiáról

A romák felzárkóztatásához elengedhetetlen a szegénység kezelése - hangoztatta Balog Zoltán államtitkár a soproni VOLT Fesztiválon szerdán.

A romák felzárkóztatásához elengedhetetlen a szegénység kezelése - hangoztatta Balog Zoltán államtitkár a soproni VOLT Fesztiválon szerdán rendezett kerekasztal-megbeszélésen, hozzátéve: ha nem oldják meg a problémát, az sokkal többe kerül

A felzárkózásért felelős államtitkár arra utalva, hogy az utóbbi évtizedekben nem csak romák helyzete romlott, elmondta: a kilátástalan helyzetük miatt elkeseredett emberek egymásban keresik a hibát, így a problémák nem etnikai konfliktusból adódnak, hanem "alapvetően a szociális nyomor következményei". Úgy fogalmazott: a romastratégiával "kitettük a szennyest a kirakatba, de odatettük mellé a mosószert és a mosógépet is". Az államtitkár szerint a létező problémát lehetőséggé kell alakítani, erre most komoly esély van.

A posztszocialista országokban a mélyszegénység "nem az, aminek látszik" - jegyezte meg Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő a fórumon, azt hangoztatva, hogy ha a helyzetet nem kezelik, akkor ez Európa egésze számára kockázatot jelent. A stratégia elfogadása előtt "nem volt intézményi keret, nem volt főnök", míg most minden államnak ugyanannak a követelményrendszernek kell megfelelnie, ugyanakkor elkerülhető, hogy ha valami kidolgozatlan, koncepciótlan, akkor a tagállamok egymásra mutogassanak - sorolta az előnyöket. Az európai roma keretstratégiát a múlt hét végén hagyták jóvá csúcsértekezletükön az EU-tagállamok vezetői.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magna Cum Laude a nulladik napon

Fotók a VOLT nulladik napjának esti koncertjéről. Tovább olvasom