Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Vizesen is learatnák a búzát

Az összes gabonafajtát nézve a gazdák már túl vannak az aratás felén. A búza negyven százaléka viszont még lábon. Az árak eddig jók.

Az őszi betakarítású növényfajoknak az utolsó pillanatban, de jól jött a mostani csapadékos időjárás. Az aratást nézve viszont rosszkor. Az adatokat tekintve megállapítható, hogy az összes kalászost nézve a betakarítás felélnél már túl vannak a gazdák. A búza negyven százaléka, viszont még lábon áll, hasonló helyzet a kisebb területen vetett rozzsal, zabbal, tritikáléval. A repce és az őszi árpa már a magtárakban van.

– A két-három napos szeles, napos idő sokat segítene a gazdáknak – jegyzi meg Lillik Mária, a Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság osztályvezetőjétől. – Ez esetben a korszerű gépekkel könnyebb behozhatják a lemaradást. A sietség már csak azért is fontos, mert a eső kedvez a betegségeknek, ez pedig jelentősen lerontja a minőséget.

Az eső ellenére is aratnának

– A hétvégére is esőt jósolnak, ezért azon gondolkozunk, hogy inkább vizesen is, de learatjuk a búzát – mondja a nagycenki fiatal gazdálkodó Horváth Endre. – A szárítási költségek miatt kisebb lesz a haszon, viszont így nem megy kárba a termés. A sok csapadék miatt félő, hogy megjelenik a gomba, valamint a szemek csírásodhatnak. Egy hete nem tudunk rámenni a földekre, pedig még kilencven hektárnyi saját búzát le kellene aratni. Emellett ott van még a bérmunka is. Az eddigi tapasztalatok alapján elégedettek lehetünk a hozamokkal, a minőséggel és az átvételi árral is. Itt, a nyugati határszélen igazán szép lett a termés, ugyanez már nem mondható el az ország más részeiről. Térségünkben egyes gazdák búzából hektáronként nyolc tonnát is learattak, ez mindenképpen jónak mondható, ha azt vesszük hogy az átlag olyan öt tonna körül mozog.

Többen terveik, hogy vizesen is, de learatják a búzát. Fotó: Magasi.
Többen terveik, hogy vizesen is, de learatják a búzát. Fotó: Magasi.Magasabbak az árak

Az átvételi árak idén magasabbak, mint tavaly. Az egyik kereskedőháznál megtudtuk, azok, akik májusban kötöttek szerződést, egy tonna malmi 1-es minőségű búzáért közel hatvanezer forintot is kaphatnak. Az aratás elején visszaestek az árak, azóta stagnálás van. Most egy tonna ugyancsak malmi 1-es minőségű búzáért 48 ezer forintot adnak. A sörárpa egy tonnája 50 ezer forintot ér, a repce pedig 115 ezer forintot. Fontos, ezek nettó árak, azaz erre jön még a kompenzációs felár, vagy az ÁFA.

Az államnál marad az árfolyamnyereség

Manapság oly sok szó esik lakáshitelesek megsegítéséről, miközben a gazdák a gépeiket is többnyire svájci frank alapú hitelből vásárolták meg, vagy lízingelik. Arról egyelőre nincs információ, ők számíthatnak-e valamifajta segítségre. Sőt, inkább vesztesnek érzik magukat.
Mint megtudtuk, a termelők az uniós támogatást euróban kapják meg, ezt az állam egy adott, a kereskedelminél alacsonyabb árfolyamon váltja át, és forintban utalja tovább.

Az árfolyamnyereség így nem a mezőgazdáknál marad. Ráadásul, a határ szélen mind többen fizetnének euróval, így ők azon is vesztenek, ha a forintot euróra váltják vissza. A gazdák szerint helyes lenne, ha a különbözet náluk maradna, hiszen sok helyütt nem az a cél, hogy fejlődjenek, hanem a megszűnés elkerülése.


Így áll az aratás megyénkben (zárójelben a hektáronkénti átlagos hozam, tonnában)

Az őszi búza (4,6) hatvan százalékát már learatták a gazdák. A repcével (2,3), és az őszi árpával már végeztek (3,9). A tavaszi árpa (3,9) húsz százaléka még aratásra vár. A kisebb vetésterületű növények esetében viszont jelentősebb a lemaradás. Tavaszi búzából (4,2) megyénkben 1100 hektárnyit vettek el, ebből 785 hektárt kell betakarítani. A rozs (3,2) harmada, a tritikálé (4,1) fele, a rozs (3,2) 85 százaléka még lábon áll.


A búza 80 százalékát aratták le Vas megyében

Vas megyében a 40 ezer hektáron vetett búza 80 százalékát tudták learatni eddig - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó. Tájékoztatása szerint az eddig learatott búza közel 80 százaléka étkezési és javító minőségű. Közel egy hete esik az eső, így várhatóan a többször felázott területről már csak takarmány minőségű gabonát tudnak betakarítani.
   
Az őszi búza hektáronkénti átlaghozama 4 tonna körül van, ami Vas megyében közepes eredménynek számít. A búza ára folyamatosan csökken, a tapasztalatok szerint a jó minőségű gabonát a következő évben kedvezőbb áron lehet értékesíteni. Több éves tendencia, hogy aratáskor a legalacsonyabbak a gabonaárak, ez alól kivétel a repce, aminek gyenge hozam miatt idén tovább emelkedett az ára - hangsúlyozta a mezőgazdasági szaktanácsadó. 

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótkulccsal lopták az autókat - Féltucatnyi akció után buktak le

Egy négyfős társaság több mint hetvenmillió forint összértékre elkövetett autólopással kapcsolatos ügyében tartottak tárgyalást a soproni bíróságon. Tovább olvasom