Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Világsztárok a jubileumi VeszprémFesten: többszörös Grammy-díjas zenészek érkeznek a Bakony fővárosába - videók

A VeszprémFest fellépői összesen 107 Grammy-díjat és jelölést tudhatnak magukénak. A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai idén is ingyenesek.

"Világsztárok Veszprémben! Találkozzunk Veszprémben! - hirdettük az Ünnepi Játékok első évében.

Ez így van ma is, amikor a 10. alkalomra készülünk nagyszínpados, nemzetközi produkciókkal, melyek talán valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb utazást ígérnek a zenei műfajok között.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, de az idei fellépőkkel összesen már 107 Grammy-díjas tette, teszi tiszteletét nálunk. Azt szoktam erre mondani, hogy ez olyan, mintha egy magyar kisvárosban 107 Oscar-díjas rendező, színész szerepelt volna hely színházban" - nyitotta meg az idei, jubileumi VeszprémFest illusztris előadóinak bemutatását Mészáros Zoltán fesztiváligazgató.

Mostánáig a jegybevételekből 395 millió forint folyt be a szervezőknek az elmúlt évtizedben.

Idén 80 millió forintos jegybevétellel számolnak a szervezők; az állami támogatás 45 millió, az önkormányzati 20 millió, míg a szponzori támogatás 85 millió forint.


A VeszprémFest nagyszínpadját az óváros szívében állítják fel.
A VeszprémFest nagyszínpadját az óváros szívében állítják fel.


A július 16. és 20. között zajló fesztivál első fellépője Diana Krall többszörös Grammy-díjas, világszerte ünnepelt énekesnő lesz, aki új, különleges albumát, a Glad Rag Doll-t - és ezzel együtt a humort, a vagányságot, a gyengédséget és meghittséget – is elhozza Veszprémbe.


Diana Krall - Look Of Love (Live In Paris)


Másnap Marcus Miller, a "renaissance ember" koncertjét hallgathatják a zene szerelmesei, aki a kortárs jazz zene egyik meghatározó alakjaként, fiatal zenésztársaival nem fél a határok lebontásától sem.


Marcus Miller - Power


18-án Paco De Lucia, a flamenco zene legnagyobb élő legendája gitározza a hallgatóság szívébe magát, zenésztársai, énekesei és táncosa segítségével.


Paco de Lucia - Entre dos aguas


Következő nap Nigel Kennedy, az öntörvényű hegedűvirtuóz hívja utazásra a zenerajongókat kvintettjével, melynek során végiglátogathatnak számtalan állomást.

A klasszikusoktól kezdve a jazzen, a kelta, a rock- és a népzenén át jut majd el a hallgatóság egészen a cigányzenéig, s még tovább a brit művész produkciója révén.


Nigel Kennedy - Vivaldi "Summer" 3rd Movement


"Záró esténken az angol popzene egyik királya, Craig David ad koncertet világturnéja keretében, akinek Born To Do It albumát a múlt évben az MTV története második legnagyszerűbb albumának szavazták meg – közvetlenül Michael Jackson Thrillere mögött.

Sokan kérdezték tőlem az utóbbi napokban, hogy Craig David hogyan illeszkedik a fesztivál tematikájába? Nos, a pop az operát váltja fel idén.

Nem titok, hogy a tízedik jubileumi alkalomra szerettük volna megnyerni az opera két élő legnagyobb alakja közül az egyiket. (Nyilván Plácido Domingóról és José Carrerasról van szó - a szerk.) Egyikük foglalt volt már július közepén, a másikuknak pedig gyengének bizonyult ajánlatunk.

Így jött képbe Craig David és a brit popzene, amely biztosan nem fog csalódást okozni, sőt" - zárta szavait Mészáros Zoltán fesztiváligazgató. Eric Depleut: "ez az érték a mai rohanó világban igazi élményt, kikapcsolódást nyújt a zene szerelmeseinek"

"Az E.ON felelős hazai vállalatként fontosnak tartja a kulturális hagyományok megőrzését. Támogatásai között 2004 óta kiemelt helyet foglal el az évek óta rendkívül sikeres és magas színvonalú veszprémi fesztivál, amely mögött a jubileumi évben is főtámogatóként áll a vállalatcsoport.

A tíz évnyi közös munka alatt fontos kulturális központtá vált Veszprém.

Ez a fajta kulturális érték a mai rohanó világban igazi élményt, kikapcsolódást nyújt a zene szerelmeseinek bármelyik korosztályból" - mondta Eric Depluet, a kezdetek óta támogatói, immáron negyedik éve főtámogatói pozíciót vállaló E.ON Hungária vezérigazgatója.

Az energetikai cégcsoport 2013-ban 25 millió forinttal támogatja a veszprémi rendezvényt. 
 Craig David - Seven Days


A 2011-ben hagyományteremtő szándékkal bemutatkozó Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény keretében a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket illetve a hazai jazz élet fiatal egyéniségeit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók, idén július 12. és 21. között.

Néhány név a fellépők közül: Mrs Columbo, Kökény Attila, Roy&Ádám, Szűcs Gabi és zenekara, Pierrot, a Tátrai Trend és még sokan mások.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai idén is ingyenesen látogathatók.


Roy & Ádám Trió - Az otthon itt van


Etnojazz a Kolostorban – ez az elnevezése a VeszprémFest másik, ma már szintén hagyományosnak mondható – kísérőrendezvényének.

A programsorozat keretében, melynek a gyönyörűen felújított Jezsuita Kolostor ad helyet, olyan neves művészek lépnek fel július 16. és 20. között, mint a Lantos Zoltán-Horváth Kornél duó, a Bacsó Kristóf Quartet, Balogh Kálmán – Lukács Miklós cimbalomduója, a Dresch Quartet és a Szalóki Ági Trió.


Dresch Dudás Mihály Quartett : Bánat, bánat (Sorrow, sorrow)


Szalóki Ági - A szívemben titokban


Idén új helyszínként lép be a fesztivál életébe a Veszprémi Petőfi Színház, ahol a fesztivál záró estéjén, július 20-án Roby Lakatos ad koncertet.

A klasszikus virtuózként, jazz improvizatőrként, zeneszerzőként és rendezőként is ismert és méltatott hegedűművész nem csak lenyűgöző virtuozitásának, hanem rendkívüli stílusbeli sokoldalúságának is köszönheti ismertségét szerte a világon.


Navracsics Tibor: "a VeszprémFest minden esztendőben képes újat hozni a Bakony és a Balaton közelében"

"Helyi kezdeményezésből Európa-szerte híres, sőt, talán talán mondhatjuk, világhíres rendezvény nőtt ki Veszprém szívében.

Nem államilag kitalált, támogatott fesztiválról van szó, hanem egy veszprémi polgár szívós munkával megvalósított álmáról.

Nagyon ritka, hogy Veszprémhez hasonló kisvárosban ilyen kaliberű világsztárok érkezzenek évről évre. Úgy, hogy a VeszprémFest minden esztendőben képes újat hozni a Bakony és a Balaton közelében" - közölte Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, Veszprém országgyűlési képviselője.

"Azok az európai kulturális fővárosok váltak sikeressé, melyek a régi üzemi környezet művészeti bástyává tudták átformálni, emelni.

Veszprém ilyen szempontból nincs könnyű helyzetben, de úgy gondolom, hogy a belvárosunkat átható történelmi miliőt sikerrel `gyúrta´ kulturális központtá a VeszprémFest" - tette hozzá Porga Gyula, a város polgármestere.  

Olvasóink írták

  • 1. 00044 2013. május 28. 21:50
    „Itt van Győr városa, aki az Omegát látja majd vendégül....TESSÉK MEGNÉZNI A FÉNYKÉPET! EZ AZ ÖSSZES, AMIT EZ A VÁROS FEL TUD MUTATNI A KÖNNYŰZENE TERÜLETÉN? 1000 éves művelődésszervezők terveznek ilyen programokat... Tessék venni akciós MP4 lejátszót otthonra, és átadni fiatal, zenéhez értő embereknek a megvalósítást! Múlik az idő, illene észre venni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultrabalaton - körbefutják a hétvégén a Balatont

Idén minden eddiginél többen, 3500-an indulnak az Ultrabalatonon. Tovább olvasom