Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Vihar, lehűlés: Lila égbolt, cikázó villámok Győrszentiván felett -fotók

A hideg levegő megérkezett térségünkbe csütörtökön. Károlyházán, Győrszentivánon lecsapó villámról készítettek felvételt olvasó-tudósítóink.


08 óra 10 perc

 ismét jégesö volt Harkán.
Ismét jégesö volt Harkán.
Fotó: Locke András
Fotó: Locke András


00 óra 00 perc -
Éjfélkor megyénk téljes területén borult az ég,  a Rába vonalában és Sopron térségében zivatar van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásain az alábbi  hőmérsékleteket mérjük: Kapuvár 16,8 fok, Sopron 15,6 fok, Pér 17,6 fok. Szerdán ugyanekkor Sopronban még 26,4 fokot mértünk- a lehűlés tehát jelentős, mintegy 10 fokos.

Fotó: Fehér Ildikó
Fotó: Fehér Ildikó


Éjfélig a csapadék szeszélyes területi eloszlásban hullott a zivatarok miatt. A zivatarok vonulási iránya délnyugat-északkelet volt, helyenként jég is esett. Sopronban 22,3, Kapuváron 1,1, Péren 4,3 mm-t mértünk.

Az éjszaka hátralévő részében még eleinte zivatarokra számíthatunk, majd megnyugszik időjárásunk, a zivatarok keletre helyeződnek. Holnap változóan felhős, az eddigieknél frissebb időre számíthatunk. a legmagasabb nappali hőmérséklet 23-24 fokot ér majd el. Az északi, északnyugati szél élénk lesz - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

Fotó: Kocsis Zoltán
Fotó: Kocsis Zoltán
Fotó: Kocsis Zoltán
Fotó: Kocsis Zoltán

Villámfotó Győrújbarátról. Fotó: Péter
Villámfotó Győrújbarátról. Fotó: Péter


23 óra 07 perc - Cikázó villámok Győrszentiván felett.

Fotó: Bartal Attila
Fotó: Bartal Attila


Fotó: Bartal Attila
Fotó: Bartal Attila


22 óra 05 perc - Nyugat felől intenzív villámást és mennydörgést tapasztalni Győrben is. Az eső 22 óra körül kezdett el szemerkélni. A hőmérséklet 20-21 fokra hűlt.

21 óra 31 perc - Kapuvárra is megérkezett az eső.


21 óra 21 perc - Hazánk északnyugati harmadáról észlelőink zivatarokat, száraz zivatarokat jelentenek, a villámtevékenység intenzitása még mindig növekszik. A Balatonnál egyelőre borult az ég, még csak a távoli villámok látszódnak az idokep.hu szerint.

21 óra 04 perc - A Nagykanizsa-Zalaegerszeg-Mosonmagyaróvár vonalon mozog most a vonalba rendeződött zivatarok hada, melyek egyre erősödnek -  írja az idokep.hu.

Küldjön fotót és videót  felhőszakadásról, viharról a tudosito@kisalfold.hu címre!

Jégeső Sopronban - olvasóink fotói itt >>

20 óra 35 perc - A déli határszélen néhol még mindig 33 fokot mutatnak a hőmérők, északnyugaton azonban a zivatarok jelentősen lehűtötték a levegőt, Kőszegen 18 fok, Sopronban és Szombathelyen 19 fok van.

20 óra 23 perc - Ausztria, illetve Szlovénia irányából egyre erősödő zivatarlánc érte el az ország nyugati-északnyugati határát, mely gyenge délnyugati-északkeleti csapással mozog. A rendszert intenzív, egyre erősödő villámtevékenység kíséri, melyet az Időkép villámlokalizációs rendszere is regisztrál.

19 óra 10 perc - Jégesővel érkezett a lehűlés Sopronba >>

Jégesővel jött a lehűlés Sopronba


A következő órákban délnyugat felől további vonalba rendezett zivatarok érhetik el térségünket, így a továbbiakban sem zárható ki jégeső - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

18 óra 45 perc - Károlyháza - lecsapó villámot rögzítettek a viharban

Küldjön fotót és videót  felhőszakadásról, viharról a
tudosito@kisalfold.hu címre!

Korábban:

 A szlovén-magyar határt délben lépte át az a zivatar-rendszer, mely gyors mozgással, délnyugat felől megyénket is elérte. A zivatar vonalában helyenként jégeső is volt.

A csapadékhullás szeszélyes területi eloszlására jellemző, hogy 14 óráig mérőállomásaink még nem jelentettek csapadékot.

A következő órákban zivatarok tovább haladnak északkelet felé, így a továbbiakban is lehet zivatarokra, helyenként kisebb jégesőre számítani megyénkben, majd késő délutántól a hideg levegő is megérkezik, tovább csökken a hőmérséklet.

A Nyugat-Dunántúlra viharos széllel és jégesővel már megérkezett a  hidegfront, erre a területre csütörtökön a heves zivatarok miatt adott ki másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat  (OMSZ).

A Nyugat-Dunántúlon már voltak, és a következő órákban is várhatóak olyan heves zivatarok, amelyeket akár 120 kilométer/órás erősségű szél, három centiméter körüli jég is kísérhet. A délutáni, esti órákban a Dunántúl többi részén is lehet számítani intenzívebb zivatarokra. A zivatarok helyszínein a hőmérséklet jelentősen visszaeshet,  Szentgotthárdon például a kora délutáni órákban 21 fokot is mértek. A hidegfront pénteken is főként a Dunántúlon mérsékli majd a hőmérsékletet.

Lehülés jött

Sopronban 26,1 , Péren 28,3 fokot mértek délben. Szupercella is kialakulhat 100-120 kilométeres szélrohamokkal. Narancssárga figyelmeztetés. Küldj fotót az esőről!

Csütörök éjjel megyénkben csak alig frissült fel a levegő: az éjjeli minimum Sopronban 21,7 , Fertőrákoson és Kapuváron 20, Győrben 21,1, Péren 19,9 fok volt.

Pér kivételével tehát mindenütt úgynevezett trópusi éjszaka volt. A legmelegebb éjszaka egyébként ezen a napon 1991-ben Szeghalmon volt, akkor ott csak 23,6 fokig csökkent éjjel a hőmérséklet.

"12 órakor Sopronban 26,1 , Péren 28,3 fokot mérünk, és már mindenütt északnyugati szél fúj. Ennek köszönhetően az ország többi részéhez képest jóval kellemesebb az idő. Budapest környékén pl. már most 32-33 fokot mérnek!" - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton.

Fotó: idokep.hu
Fotó: idokep.huAusztria nyugati felében már jelentősen felfrissült az idő: Innsbruckban 15,4, Salzburgban 15,6 fokot mérnek.

Délután hozzánk is megérkezik a hidegfront.

Korábban: délutántól heves zivatarokat várnak

Hidegfront éri el a Kárpát-medencét csütörtökön késő délután, este, ami ideiglenesen véget vet a kánikulának.

Tóth Tamás meteorológus tájékoztatása szerint délutántól a Dunántúlon heves zivatartevékenység valószínű. Előreláthatólag először Zala és Somogy megyében, majd a Dunántúli-középhegységben és a Dunántúl többi részén is intenzív zivatarokra lehet számítani. A zivatarokat általában 70-90 kilométer/órás széllökések, néhol jégeső (1-2 centiméteres jégmérettel) és rövid idő alatt nagy mennyiségű (30 milliméter körüli) csapadék kísér.

Az előrejelzési modellek alapján délután és este olyan szupercella kialakulásának is megvan az esélye, amelyet 100-120 kilométer/órát meghaladó szélrohamok, nagyobb méretű (akár 3-5 centimétert elérő) jég kísérhet. A Dunától keletre estig nem valószínű zivatartevékenység. (A szupercella zivatarok az egycellás zivatarok speciális esetei, amelyek hosszú időn, sok-sok órán át képesek megmaradni, szélsőségesen nagy szélrohamokkal járnak, és belőlük nagyobb jégszemek is eshetnek.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki a keleti országrészre a hőség, a Nyugat-Dunántúlra azonban a várható heves zivatarok miatt.

Küldjön fotót és videót a várható felhőszakadásról a tudosito@kisalfold.hu címre!

Olvasóink írták

 • 20. Túrabakancs 2011. július 15. 22:07
  „A kedvencem az egyik lecsapó villám utáni hatalmas dörej volt,
  ugyanis annál az összes környéken lévő autó riasztója elkezdett
  vernyogni. Na az megért egy misét! Szegény kiskutyám úgy megijedt, hogy
  a dörrenés után fél órán át nyalta a fülemet. Még jó hogy csak azt...”
 • 19. bodor 2011. július 15. 17:54
  „Köszönöm a fotósnak az élményt, gyönyörü felvételeket készitett.”
 • 18. Ddorf 2011. július 15. 09:37
  „Nem kell mindenböl világszenzációt csinálni.”
 • 17. mclaren23 2011. július 15. 09:06
  „Csanakon ha jól számoltam négy turnusban jött a vihar...az utolsó volt a legdurvább, 15 lecsapásig számoltuk, aztán feladtuk...nem volt valami sok az a 4 óra alvás:)”
 • 16. 123_456 2011. július 15. 08:50
  „legalább friss a levegő. Villámlani máskor is szokott, nem kell ebből csodát csinálni, ilyen idő után várható volt:)”
 • 15. pgeri11 2011. július 15. 07:46
  „rohadt egy éjszaka volt..”
 • 14. zotya975 2011. július 15. 07:05
  „Én mindíg az időképen nézem a műholdképet, azon látszik hogyan-merre kavarognak a frontok-felhők.”
 • 13. poltergeist84 2011. július 15. 00:17
  „Az előrejelzésben nem nagyon hiszek, nálunk még csak ott tarunk, hogy pontosan meg tudják mondani, hogy milyen idő volt TEGNAP! Nem, 30 napra meg sehogy sem, hiába nagyképűznek a szájtok.
  De Nektek mi a véleményetek: Júli 25.-től Aug 1.-ig milyen idő lesz? Akkor megyek nyaralni a dél-Balatonra, és érdekelne... :)”
 • 12. Túrabakancs 2011. július 14. 22:18
  „senkialadár! /11/
  Szegeden vagy? Nem semmi!
  Ja igen: a jövő héten talán még fázni is fogunk, számításaim szerint egy
  hidegcsepp fog az ország felett hullámozni, így az előrejelzettnél szerintem
  sokkal hűvösebb lesz az idő, mint gondolnák sokan. Aki ekkor jön szabira, az
  ne tervezzen nagyon strandolást magának. /17-22-fok lesz több napon keresztül/
  Az egy-két hetes kánikulai napoknak nagyon hosszú időre vége, csupán pár napos
  hidegfront előtti bemelegedés valószínű, de ez sem mostanában.”
 • 11. senkialadár 2011. július 14. 21:47
  „szeged környékéről jelentem még most is pörög a ventillátor olyan meleg van :S bár nappal volt kis szél de az is olyan meleg volt mintha hajszárító adta volna”
 • 10. Sunyi 2011. július 14. 21:01
  „Addig jó mig nem nálunk van 5 cm jég mert akkor annyi a termésnek! Meg az autóknak meg minden olyan dolognak ami éppen törhető!”
 • 9. miamanó 2011. július 14. 19:33
  „Sopronban már nagyon kellemesen hűvös van. Esett is egy nagy adag eső, jön is még, úgy tűnik. Jég itt nem volt, de az nem jelenti azt, hogy a környéken sem.”
 • 8. Maryg05 2011. július 14. 18:16
  „Lesz itt egyáltalán valami??Mert eddig nem úgy néz ki!!!”
 • 7. titokgyula 2011. július 14. 17:44
  „Győrben semmi, csak a meleg.”
 • 6. Anyuka32 2011. július 14. 15:49
  „Nálunk ( Rábatamási) ragyog a nap, kellemes szél fúj, az eső már nem esik! Felfrissült a levegő, élmény kint lenni!!”
 • 5. renault6 2011. július 14. 15:01
  „Csornán most esik a jég.”
 • 4. mais 2011. július 14. 12:57
  „Az eső ... felfrissülés már nagyon kell.”
 • 3. sese666 2011. július 14. 10:46
  „dél nyugaton szerintem ma gyengébb tornádó sem kizárt:)”
 • 2. umberto 2011. július 14. 10:27
  „A 3-5 centis jég az már szőnyegbombázás. Ez kemény lesz.”
 • 1. Sundance 2011. július 14. 09:28
  „5 centis jég???? Az vidám lesz..... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartálykocsi füstöl a Kislőd-Városlőd vasútállomáson

A MÁV szakemberei elhárították a veszélyt, a szerelvény hamarosan továbbindul célállomása felé. Tovább olvasom