Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vihar: fákat csavart ki, házakat rongált az orkán erejű szél

Orkánerejű szél okozott fennakadásokat péntek délután Zala megyében,fákat döntött ki és vezetékeket szakított le az erős szél, zavarok voltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is.
20:42 - Balatonban több hajó zátonyra futott, eltűnt emberről nem tudnak

Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult a Balatonra péntek délután lecsapó viharban, de mindenkinek sikerült hajóval, vagy úszva partot érnie, eltűnt személyről egyelőre nem érkezett bejelentés - közölték a vízirendészet és vízi mentők szolgálatvezetői az MTI-vel.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta, hogy Fonyódon 117 kilométeres/órás széllel tetőzött a vihar, amire időben, több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és vitorlázókat a viharjelző rendszer. Rendkívül gyorsan, robbanásszerűen alakult ki a zivatar. A Balatonnál előfordul ilyen heves, rövid nyári vihar, a jelenség szakmailag mégis extrémnek bizonyult, mert egy-két nappal korábban még nem látszott, hogy ilyen ereje lesz - mondta a szakember.

Horváth László a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte: a vihar előtt akit csak lehetett leküldtek a vízről, ennek is köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, és nincs tudomásuk eltűnt emberről. A sötétedésre lecsillapuló vihar idején a vízirendőrökhöz 239 segélyhívás érkezett, többször ugyanabban az esetben. A rendőrök 20 helyszínre vonultak ki, de a bajba kerültek többnyire önerőből partra jutottak, csak egy esetben, Balatonföldvár közelében kellett egy négytagú családot kimenteni.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, hogy Balatonfüreden elkapta a vihar egy országos serdülő és ifjúsági vitorlásbajnokság mezőnyét, de a versenyzők többnyire időben partra kerültek, néhány felborult hajó legénységét pedig gyorsan és szakszerűen kimentették a kísérő motorosok. A vihar Keszthely felől érkezett, és végigsöpört a tavon. Ábrahámhegynél közel egy óráig kerestek három, hajóból kiesett, embert, akiknek sikerült partra úszniuk, a hajón maradt másik három embert pedig a vízi mentők segítették partra. A keszthelyi öbölben még keresnek egy vitorlást, de vélhetően csak a telefonja ázott el a legénységnek, azért nem tudnak velük kapcsolatba lépni. A pár órás vihar alatt sok hajó zátonyra futott. Főként Fonyód térségében az erős szél fákat döntött ki, és sólyakocsin lévő hajókat sodort a földre károkat okozva.


20:22 - Somogyban fákat döntött ki a vihar, 42 település maradt áram nélkül

Somogyban a péntek kora este erős széllel érkezett vihar fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le; a tűzoltókat 33 helyre riasztották, 42 településen pedig több mint tízezren maradtak áram nélkül - közölte a megyei katasztrófavédelmi ügyeletes az MTI-vel. Pintér Sándor tájékoztatása szerint a vihar, amely két óra alatt átvonult a megyén, Marcali és Balatonboglár környékén adott munkát a tűzoltóknak. Személyi sérülés nem történt és jelentősebb károk sem keletkeztek - mondta el az ügyeletes. Két eset kivételével - Balatonszemesen egy leszakadt villanyvezeték melletti fa kapott lángra, az M7-es autópályán Balatonőszödnél pedig egy szalagkorláthoz csapódott autó műszaki mentéséhez riasztották őket - közútra, villanyvezetékre dőlt fák eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét - közölte az ügyeletes. Hozzátette: a térségben a szabadnapos tűzoltókat is behívták, hogy mielőbb végezzenek a kármentéssel. Pintér Sándor elmondta továbbá, hogy az E.ON-tól kapott tájékoztatás szerint a szakembereik már dolgoznak az érintett településeken a szolgáltatás helyreállításán.


20:05 - Zalában házakat rongált meg, fákat csavart ki az orkán erejű szél

Orkánerejű szél okozott fennakadásokat péntek délután Zala megyében,fákat döntött ki és vezetékeket szakított le az erős szél, zavarokvoltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is.

Házak rongálódtak meg,több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Wéber Antal, aZala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-vel közölte:több tucat települést érintenek a viharkárok, Zala és Vas megyében 19ezer háztartás maradt áram nélkül. Személyi sérülés szerencsére seholnem történt.

A hirtelen támadt szél fákat csavart ki, ezek több esetbenis házakra dőltek, Zalalövőn, a Borostyán-tónál egy autóra esett akifordult fa. Távvezetékeket is számos helyen leszakítottak a viharosszélben kidőlt fák és ágak. Előfordult, hogy házak is megrongálódtak,Szentkozmadombján egy épület tetejét tépte le az orkán. A legtöbbbejelentést Lenti, Letenye, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsatérségéből kapták a tűzoltók. Folyamatosan számolják fel a károkatZalában, a segítségükre más megyéből is érkeztek egységek - tette hozzáa katasztrófavédelem vezetője. A nagykanizsai tűzoltóság tájékoztatásaszerint Oltárc és Valkonya között erdőtűz ütött ki, az okát mégvizsgálják.

Annyi bizonyos, hogy több száz méter hosszú területen avágástéri hulladék fa kapott lángra, amit a tűzoltók két iránybólmegközelítve tudtak megfékezni. A megyén végigsöprő orkánerejű széltöbb településen nemcsak áramszüneteket okozott, de kimaradások voltaka mobilszolgáltatásban is. A megye északi részén nagyobb mennyiségű esőis kísérte a vihart, Nagykanizsa térségében azonban az erős szélmellett alig hullott csapadék - tapasztalták az MTI tudósítói.

A ZalaiHírlap online kiadása szerint a 75-ös főúton Rédics és Lenti közöttelszáradt fák tetejét törte le, és sodorta a viharos szél az útra.Gutorföldén is több fát döntött ki a vihar, Csesztregen az IntegráltKözösségi és Szolgáltató Tér kerítését döntötte ki a szél, egy udvaripingpongasztalt pedig felkapott és odébb dobott.


19:03 - Mentik a Balatonon bajba jutott vitorlásokat

Vihar csapott le a Balatonra, folyamatosan menteni kell a bajba jutott vitorlásokat - tájékoztatta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteken az MTI-t. A vízi rendőrök összes hajóját bevetették már a másodfokú viharjelzés kiadásakor, valamivel 16 óra előtt, hogy akit lehet, kitereljenek a vízből. A vihar két órával később érkezett. A bajba jutott vitorlásoktól - a fedélzetükön családokkal, gyerekekkel - folyamatosan érkezik a segítségkérés - mondta a rendőrkapitány, aki szerint rövid ideig erősebb szél fújt péntek este a Balatonon, mint július közepén, a Kék Szalag vitorlásverseny idején. A vihar jelenleg lecsengőben van. A vihar idején a térségben helyenként akadozott az áram- és az internet-szolgáltatás.


18: 33 - Újra járnak a vonatok a zalaegerszegi vonalon

Újra járnak a vonatok a péntek délután a vihar miatt korábban lezárt zalaegerszegi vonalon - közölte a MÁV az MTI-vel. A közlemény szerint a szakaszon dízelmozdonyokkal vontatják a szerelvényeket, így nincs szükség a pótlóbuszokra. Korábban a vasúttársaság azt közölte, hogy leállt a vonatközlekedés az ország több pontján a vihar okozta műszaki gondok miatt péntek délután. A vasúttársaság közleménye szerint továbbra sem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt. Jelenleg tart a helyreállítás; a MÁV megrendelte a vonatpótló autóbuszokat erre a vonalra - tették hozzá.

18:18 - Orkán erejű széllel érkezett a vihar Zala megyébe

Orkán erejű szél okozott fennakadásokat péntek délután Zala megyében, fákat döntött ki és vezetékeket szakított le az erős szél, zavarok voltak az áram- és a mobilszolgáltatásban is. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megye tűzoltói folyamatosan vonulnak, a legtöbb bejelentés Lenti, Zalaegerszeg és Keszthely térségéből érkezett. A szélvihar miatt több helyen fák dőltek ki és felső vezetékek szakadtak le. A nagykanizsai tűzoltóság tájékoztatása szerint Oltárc és Valkonya között erdőtűz ütött ki. A tűzoltók még a helyszínen vannak, egyelőre nem tudni, hogy mitől gyulladt ki az erdő, de a viharos szélnek is köze lehet a tűz terjedéséhez. A megyén végigsöprő orkán erejű szél számos településen okozott hosszabb-rövidebb áramszünetet, de kimaradások voltak a mobilszolgáltatásban is. A megye északi részén nagyobb mennyiségű eső is kísérte a vihart, Nagykanizsa térségében azonban az erős szél mellett alig hullott csapadék - tapasztalták az MTI tudósítói. A Zalai Hírlap online kiadása szerint a 75-ös főúton Rédics és Lenti között elszáradt fák tetejét törte le a viharos szél az útra. Gutorföldén is több fát döntött ki a vihar, Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKTSZ) kerítését döntötte ki a szél, egy udvari pingpongasztalt pedig felkapott és odébb dobott.

Korábban írtuk

Leállt a vonatközlekedés az ország több pontján a vihar okozta műszaki gondok miatt péntek délután - közölte a MÁV

A vasúttársaság közleménye szerint nem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt. Szünetel a vonatforgalom a zalaegerszegi vonalon is, mert Zalaszentiván és Andráshida között több helyen fa dőlt a sínekre. Jelenleg tart a helyreállítás; a MÁV megrendelte a vonatpótló autóbuszokat - tették hozzá

Olvasóink írták

 • 5. Túrabakancs 2011. augusztus 19. 22:44
  „A nagy felbontású műhold felvételeken sokszor látni, hogy egy hevesebb
  zivatar akár 15-20-percen belül képes szinte teljesen kifejlődni, lényegében
  berobban a légkör ilyenkor. A nagyobb vízfelületeken amúgy illett volna a
  hajótulajdonosoknak észrevenni a még ily gyorsan kifejlődő felhőzetet.”
 • 4. peti999 2011. augusztus 19. 22:36
  „Majdnem normális időjárás..”
 • 3. Amorphis 2011. augusztus 19. 22:24
  „Szupercella?”
 • 2. egyolvasó 2011. augusztus 19. 21:32
  „miracle! Éppen a szülővárosomban, Zalaegerszegen tartózkodok szabadságon. Csak 10 percre ugrottam be az egyik hipermarketbe pár dologért, mikor bementem még nyoma sem volt a viharnak, ragyogó napsütés és meleg volt. Amikor eljöttem a pénztártól, a biztonsági őrök már zárták be az ajtókat, mert ömlött be az esővíz. Úgy esett, hogy pár méternél messzebb nem lehetett ellátni és esti sötétség volt (5 óra körül volt a vihar). A parkolóban be is kapcsolt a közvilágítás.”
 • 1. miracle 2011. augusztus 19. 20:27
  „Én nem értem, hogy a vitorlástulajdonosok között hogyan lehet ennyi vak és süket? Viharjelzés leejtve, 50 km-ről látható viharfelhő szintén, aztán meg hívogatjuk a vízimentőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a városközpont felújításának első üteme Celldömölkön

Befejeződött a belváros felújításának első üteme Celldömölkön; a városközpontot augusztus 20-án… Tovább olvasom