Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Videó a hóátfúvásról a 85-ösön - Tombol a szél, nehezen járható utak - A megyébe kötelező a HÓLÁNC - fotók, videól

Szinte a megye egész területén tombol az északi szél. Hófúvás nehezíti a közlekedést a 85-ös főúton. Csak hólánccal léphetnek be az országhatáron megyénkbe az autósok!
Küldjön fotót és helyzetjelentést településéről vagy ha úton van, az útviszonyokról!

Ide írjon: tudosito@kisalfold.hu

22.22 - Olvasónk helyzetjelentése Pinnyéről

"Pinnye, hátsó postaút alig járható. Erős, viharos szél van a faluban és környékén. A hó jelenleg nem esik."

Pinnye vasárnap
Pinnye vasárnap


22.20
- Portálunk információi szerint azonban a 85-ös főúton több helyen is hóátfúvásra kell számítani (Kapuvár-Veszkény, Kapuvár-Vitnyéd, Fertőszentmiklós-Pereszteg, Fertőszentmiklós-Agyagosszergény) és a mellékutak is több helyen havasak, nehezen járhatóak.

22.15 - Az útinform tájékoztatása szerint a Dunántúl nagy részén továbbra is esik a hó. Zala, Somogy, Baranya és Sopron térségében havazik, Pécs térségében pedig intenzíven esik a hó. Veszprém és Fejér megyében, Pest megye Nyugati területein és Kiskőrös térségében hószállingózást jeleztek. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós, Zalaegerszeg térségében illetve a Mátrában mérték, itt -8 és -4 C közötti értékeket mértek.

A Dunántúlon Zala, Vas, Baranya és Tolna megyében a főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, letaposott havas, hókásás.

Az M1-es autópálya burkolata sónedves. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont az intenzív havazással és széllel érintett területeken lecsökkent a belátható út hossza.

22.05 - Tombol a szél, hófúvás a megyében mindenhol

A hóréteg jelenleg Sopron és Sopronhorpács térségében, a megye nyugati sávjában a legvastagabb - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni meteorológiai szolgálat vezetője.

A megye középső területein jellemzően 5-8 cm a hóréteg, a legkevesebb havat továbbra is Pérről jelentik, 2 cm-t, de még itt is hordja a havat.

21 órakor Sopronban -5.4 fok volt, a viharos északi szél magas hófúvást okoz, a hóréteg vastagsága 15 cm. Győrben  -5.5 fok volt, élénk északnyugati szél fúj. Mosonmagyaróváron -6.6 fokot mutattak a hőmérők.

Az elmúlt órákban a szélsebesség maximuma Sopronban 65,5 km/h, Győrben 45.0 km/h, Mosonmagyaróváron és Sopronhorpácson 54.0 km/h volt.

A hófúvás miatt narancs fokozatú (2.) riasztás van érvényben a mosonmagyaróvári, soproni, csornai és kapuvári járásban, míg citrom (1.) a győri, téti és pannonhalmai járásokban.

22.00 - Még járható a 84-es és a 86-os


Vas megyében a havazás megállt, azonban a viharos erejű szél miatt a közlekedőknek hófúvásra kell számítani. A megyében több helyen is jegesek, jégbordásak a fő-és mellékutak. A balesetek megelőzése és a közlekedők biztonsága érdekében a tehergépjármű-forgalom korlátozására kell számítani a 8638-as, a 8639-es, a 8614-es és a 8632-es számú úton Acsád, Bük, Vasasszonyfa, Tompaládony és Bő térségében.

A 86-os és a 84-es számú főútvonalon a kamionforgalom továbbra is zavartalan.

21.30 - A 85-ös főút Fertőszentmiklós és Pereszteg között. Olvasónk vasárnap este készített videóján jól látszik, hogy az út havas, csak a kerekek nyomán nincs hó az úton. Több helyen is hóátfúvások nehezítik a közlekedést.
20.45 - "Koroncó, Zöldmajor és Ürgehegy között az úttest felett átível egy hatalmas faág-törzs. Elképzelni sem jó, ha letörik a fagy és hó alatt, milyen balesetet okozhat! Sajnos én is arra járok, s gyakran a gyerekekkel" - írta meg olvasónk észrevételét. A közlekedők várják az intézkedést.

20.00 - Hétfőn hófúvások nehezítik a közlekedést

Csornai, kapuvári, soproni, mosonmagyaróvári járásA várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Forrás: met.hu
Forrás: met.huLezárja a rendőrség a Baranya megyei Kozármislenyt elkerülő utat vasárnap két kamion elakadása miatt - tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A közlemény szerint a járművek keresztbe fordultak a Pécshez közeli 578-as úton, mentésüket a pécsi hivatásos tűzoltók végzik. A katasztrófavédelem arra kéri a közlekedőket, vasárnap este válasszanak más útvonalat.


19.40 - Dunántúli havazás fotókon


Havazás, hófúvás a Dunántúlon dec.28.


18.55 - Másodfokú figyelmeztetés Győ-moson-Sopron megyére

Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

18.40 - Fertőd és a határátkelő, Pamhagen közötti út járható, a határátkelő felől éppen most -18.40 - ment egy hótoló Fertőd irányába - tájékoztatta portálunkat olvasónk.

18.30 - Olvasónk írta: "Győrszentiván Nagyhegy útja majdnem járhatatlan. A rátaposott hótól tükörjég, gyalogosok és autók is közlekednek, ahol járda sincsen."

18.20 - Folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében. Keszthely környékén intenzív a havazás - írta az útinform.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós, Zalaegerszeg és Körmend térségében mérték, itt -6 és -4 C közötti értékeket mértek.

A főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, letaposott havas, hókásás vagy latyakos a csapadékos területeken. Az M1-es és M5-ös autópálya sónedves, az M7-es is sónedves, de Fonyód térségében latyakos szakaszok is lehetnek. Az M43-as burkolata is latyakos. Az M6-os Szekszárdig sónedves, azután latyakos, az M60-as havas.

Erős széllökéseket jelentettek Zala megyéből, viharos széllökéseket mértek Fertőszentmiklós, Sárvár és Vasvár környékéről, illetve keleten Edelény térségéből.

18.00 - Olvasónk beszámolója szerint "Iván és Újkér közt délután is nehezen volt járható az út. Óvatosan közlekedjenek. A havat délután egyszer letolták, másról nincs infóm. A két falu közt egy részen hóátfúvás, egyre jobban elfedi az utat a hó és alakulnak a hóbuckák."

Hóátfúvás - Hó takarja az utat Iván és Újkér között

17.30 - Figyelem!!! Külföldről megyénkbe csak hólánccal

A Megyei Védelmi Bizottság döntése szerint Győr-Moson-Sopron megyébe vasárnap estétől az külföldről érkező személy- és tehergépkocsik csak abban az esetben engedik be az országhatáron, amennyiben rendelkeznek egy hajtott tengelyre felszerelhető hólánccal - közölte portálunkkal a katasztrófavédelem szóvivője.

Ruskáné Takács Anita elmondta, a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

17.25 - Soproni fotók a havazásról


Hó takarta be Sopront - dec.28. - Fotó: Magasi Dávid17.20 - Az egyenruhások befejezték a 85-ös számú főúton, Szárföld és Rábatamási között történt baleset helyszínelését. A műszaki mentés is befejeződött, a forgalom újra zavartalanul halad.

16.55 - Teljes útzár a 85-ösön, 3 sérült

Frontálisan ütközött két személyautó vasárnap délután a 85-ös úton a 35-ös kilométernél, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az utat - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Takács József elmondta, hogy a balesetben hárman sérültek meg, őket kórházba vitték. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Ruskáné Takács Anita hozzátette, hogy a Kapuvárról és Csornáról érkezett tűzoltók egy embert feszítő-vágóval emeltek ki az egyik személyautóból.

16.50 - Sopronkövesdi helyzetjelentés sok fotóvalSok-sok hó Sopronkövesden dec.28


16.40 - A jövő héten már mínusz 15 fok is lehet

A következő napokban is több helyen megerősödik, viharossá fokozódik a szél, emiatt továbbra is készülni kell hófúvásokra. Emellett folytatódik a lehűlés,

Szilveszter éjjelén helyenként mínusz 15 Celsius-foknál is hidegebb lehet

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.

Hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. Főleg a Mátra-Szeged vonal mentén, és a délnyugati határvidéken mérsékeltebb lesz a légmozgás, de másutt még mindig gyakran erős, főleg a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A Dunántúlon és az Alföld déli részein továbbra is kiterjedt hófúvás várható. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

Kedden szórványosan alakul ki hózápor, néhol intenzív havazás is lehet. A Dunántúlon többfelé erős lesz a szél, ezért arrafelé további hófúvások is kialakulnak. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz fok között valószínű, de a vastag hóval borított, szélvédett tájakon ennél hidegebb várható. A nappali maximumok várhatóan mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakulnak.

Szerdán, az év utolsó napján túlnyomóan derült, napos időre lehet számítani. A szél megélénkülhet, de csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 13 és mínusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a vastag hóval borított, szélcsendes tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. Nappal mínusz 6 és mínusz 2 fok közé melegedhet a levegő.

Újév napján, csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 15 és mínusz 8, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 1 fok között alakul.

Pénteken estig nem várható csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban általában mínusz 10 és mínusz 5 fok között, nappal mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton szórványosan valószínű eső, ónos eső, havas eső, havazás. Emellett többfelé megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul.

Vasárnap néhány órára a nap is kisüthet, de szórványosan hózápor is lehet. Ismét többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között valószínű. Nappal mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

16.35 - Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Hétfőn napközben a felhőátvonulások mellett a Dunántúlon lesz több a felhő, de emellett néhány órára mindenütt kisüt a nap. Ekkor már csak futó hózáporok fordulhatnak elő, egy-egy heves is lehet. Az északi, északkeleti szelet éjszaka sokfelé viharos lökések kísérik, ami a hóborította területeken kiterjedt hófúvást okoz. Erős hófúvás az Alpokalján és a Dunántúl déli részén valószínű. Hétfőn ugyan kissé mérséklődik a szél, de a havas területeken még mindig hordhatja a havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1 fok körül valószínű.

16.25 - Frontálisan ütközött két személyautó vasárnap délután a 85-ös számú főút Kapuvár és Farád települések közti szakaszán, félúton - Szárföld után.

A balesetben egy ember megsérült, őt a helyszínre riasztott kapuvári és csornai hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadítják ki az egyik járműből.

15.05 - Olvasónk így szereti a telet


Olvasónk és a tél14.45 - Árokba hajtott egy személyautó vasárnap délután a85-ös számú főút kapuvári szakaszán, a város határában, a Csorna felé vezető oldalon. A balesetben az elsődleges információk szerint senki nem sérült meg. A helyszínre percek alatt kiérkeztek a kapuvári hivatásos tűzoltók, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a további műszaki mentési munkálatokat.

14.40 - Olvasóink több helyről arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy egyre nagyobb a szél. "Kapuvár és Vitnyéd között a szokásos hóátfúvás várható" - mondta olvasónk.
14.35 - Baleset történt december 28-án a 82-es számú főúton, Veszprémvarsány belterületén. A rendelkezésre álló adatok alapján egy kisbusz csúszott meg és borult fel a Rákóczi Ferenc utcán. Személyi sérülés nem történt.

14.30 - Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak!


A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

14.00 - Friss hójelentés a megyéből


A hóréteg délután 1 órakor Sopronban elérte a 16 cm-t, a hegyvidéken többfelé megközelíti a 20 cm-t.

Szintén vastag hótakaróról érkezik jelentés más mérőállomásokról is: Szombathelyen  12 cm, Sopronhorpácson 15 cm,  Kisbéren  6 cm a hó, de a déli határ közelében Barcson 20 cm-t mértek, miközben megyénk keleti részén, Péren mindössze 2 cm-t mérnek.

Sopron 16 cmA hőmérséklet Sopronban jelenleg  -2.8 fok, továbbra is közepes intenzitással havazik, de a friss előrejelzések szerint a vártnál nagyobb havat okozó csapadékrendszer a délután folyamán dél felé húzódik és megszűnik a havazás. A szél viszont erősödni fog, emiatt hófúvásra kell számítani, a szél az elmúlt percekben már el is kezdte hordani havat Sopronban. Péren jelenleg -1.4 fokot mérünk - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni meteorológiai szolgálat vezetője.

Kísérjék figyelemmel az OMSZ veszélyjelzését mielőtt útra indulnak,  a www.met.hu lapon!

Behavazott a Dunántúlon - Fotó: MTI

13.10 - Az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvás lehet.

12.45 - Olvasónk fotója szerint már 10 centi hó esett Fertőszentmiklóson

10 cm Fertőszentmiklóson12.40 - az Útinform vasárnap 12 órai összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti–Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében.

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A folyamatos munkavégzésnek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata.

Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők. Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében.

A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

12.20 - Soproni helyzetkép - latyakos, havas utak

Galéria kép 

12.15 - Baleset az M1-esen

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy személyautó vasárnap késő délelőtt az M1-es autópályán, Győr közelében, a 114-es kilométerszelvénynél, a sztráda Budapest felé vezető oldalán.

A balesetben többen megsérültek, ezért őket a mentők ellátják. A helyszínre Győrből érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére az autópálya érintett szakaszán forgalomkorlátozásra és torlódásra kell számítani.

12.10 - Kapuvár, lakótelep


olvasónk fotója
olvasónk fotója

11.15 - A hóréteg vastagsága 10 órakor Sopronban elérte a 14 cm-t

, a hőmérséklet -3.1 fok, az északkeleti szél fokozatosan erősödik - írta a sopronmet.hu.

11.10 - Soproni olvasónk beszámolója: a"kocsitetőn a hóhelyzet" mérés alapján Sopron-Tómalmon 7,5 cm hó esett eddig. A Sopronból Fertőrákos felé vezető úton rendszeresen jár a hótoló, ennek ellenére havas-latyakos az úttest és csúszik is, mindenki legyen óvatos!

Havazik a megyében: Sopron, Fertőszemntmiklós, Mosonmagyaróvár dec.28.

11.05 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére hétfő éjfélig

A szél fokozatosan tovább erősödik, amely a hóval borított tájakon éjjel és még hétfőn is HÓFÚVÁST, helyenként ERŐS HÓFÚVÁST okoz.

HAVAZÁS: szombat estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 2-15 cm friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken).

SZÉL: tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos (ált. 60-75, néhol 80 km/h körül) széllökések is várhatóak. Hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél jellemzően 55-60 km/h alá.

ERŐS HÓFÚVÁS: a fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet.

10.50 - Árokba csúszott egy kisteherautó vasárnap délelőtt a 85-ös számú főúton Pereszteg és Nagycenk között.

A balesetben senki nem sérült meg. A helyszínre Sopronból érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik drótkötél segítségével vontatták ki a járművet az út menti árokból. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

10.45 - Hófúvás - Már másodfokú a figyelmeztetés a megyénkben

A hófúvás miatt már másodfokúra (narancssárga) emelte a meteorológia szolgálat megyénkben a figyelmeztetést.

Győr-Moson-Sopron megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Hófúvás - A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Havazás - 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu
 

A Győr-Szol beszámolója
A december 27-i, szombati havazás miatt a Győr-Szol Zrt. munkagépei este hat óra tájban elindultak a síkosságmentesítési program végrehajtására Győrben, a társaság kezelésben lévő útvonalakon. Korábban a lefagyások elkerülése érdekében, már pénteken megtörtént a hidak, felüljárók és a tömegközlekedési útvonalak alásózása, így a téliesre fordult időjárás a város területén az eddigi információk szerint nem okozott jelentős fennakadást a közlekedésben.
Szombat este a hidakon, felüljárókon és a tömegközlekedési útvonalakon húsz kisebb-nagyobb sószóró és egyéb jármű végezte a síkosságmentesítést. A járdák, buszmegállók kézi takarításában 25 fő vett részt. A síkosságmentesítési munkák vasárnap is folytatódnak, mind a főútvonalakon mind a belvárosban, ameddig az időjárás szükségessé teszi. A főútvonalakat, hidakat, felüljárókat nagyteljesítményű járművek, a szűkebb utcákat speciális kisgépek sózzák és seprik, ezt egészíti ki közel húsz munkatárssal a kézi takarítás.A Győr-Szol munkatársai ezekben a napokban folyamatos ügyeleti készültséggel figyelik az időjárás változását, ha szükséges azonnal megkezdik a beavatkozást.

10.40 - Peresztegi helyzetkép


Pereszteg olvasónk fotóján dec. 28-án
Pereszteg olvasónk fotóján dec. 28-án


10.10 - Így néz ki a 85-ös főút Kapuváron10.05 - Kapuvári helyzetkép fotókon

Kapuváron havazott dec.28.9.30 - Havazás Mosonmagyaróváron - olvasónk videói


9.10 - Fertőszentmiklóson is havazik - olvasónk fotója

Fertőszentmiklós
Fertőszentmiklós

Havazik a megyében: Fertőszemntmiklós, Mosonmagyaróvár dec.28.

Télies útviszonyok Vas megyében

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható nagyobb mennyiségű hó, valamint a fokozatosan megerősödő szél okozta hófúvás miatt narancssárga riasztást adott ki a megye egész területére december 28-án éjfélig.


9.05 - Magyar Közút: folyamatos a hóeltakarítás

Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei - tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t. Közölte: az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése szerint az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területeit. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, Szentlőrinc térségéből intenzív havazást jeleztek. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autópályák vizesek, nedvesek, a leállósávon előfordulnak latyakos szakaszok.

A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves. Ott viszont, ahol intenzívebben havazik, a fő- és mellékutak egy részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

9.00 - Jelenleg is csaknem megyeszerte havazik. Sopronban reggel óta intenzíven. A hőmérséklet -2, -3 fok között van, a szél még gyenge, mérsékelt. Délig további havazás várható, a megye délnyugati részén további 3-5 cm friss hóval, majd megszűnik a csapadék. Délután megerősödik a szél, így hófúvás várható - tájékoztatta portálunkat Kiss Márton, a soproni meteorológiai állomás vezetője.

Vasárnap reggel az alábbi hórétegeket mértük a megyében
8.00 - Brennbergbányán is havazott - írta olvasónk. A hótoló is munkában.

Havazott Brennbergbányán dec.28.7.55 - Kapuváron havazik vasárnap reggel - jelezte olvasónk.

Kapuváron havazik vasárnap délelőtt - dec.28.7.45 - Az Útinform vasárnap reggeli összesítése alapján az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területein, ahol váltakozó halmazállapotú hó esik. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint

Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik

, intenzív havazást jeleztek útellenőreink Szentlőrinc térségéből.

Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében. Szombaton az ország több megyéjében preventív jelleggel végeztünk síkosságmentesítést, illetve tegnap este óta a havazásban érintett területeken folyamatosan, ütemezetten végeznek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat szakembereink.

Az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de az országos közutak járhatóak.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő, a havazásban érintett térségekben lecsökkent a látótávolság. Gyenge a légmozgás, de Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

7.05 - Az egész megyében havazik
6.55 - Vasárnap hajnali videó Sopronkövesdről
Havazás Sopronkövesden - dec.28.


6.50 - Figyelmeztetés

Győr-Moson-Sopron megyében gyenge hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Figyelmeztetés - Forrás: met.hu
Figyelmeztetés - Forrás: met.huVasárnap 6.30 - Az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúlon és északon, ahol helyenként váltakozó halmazállapotú hó esik. Vas és Zala megye nagy részén, Mosonmagyaróvárnál, Nagyatád és Salgótarján környékén havazik, Somogy megye középső területén, valamint Győr, Ajka, Tamási, Kápolnásnyék és Putnok térségében szállingózik a hó.

A főutak vizesek, nedvesek, de Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyében, Mosonmagyaróvár térségében, Pest és Nógrád megyében havas, latyakos szakaszokra kell számítani. Nyíregyháza közelében deresedés miatt síkos a burkolat. A mellékutak havasak, hókásásak, a letaposott hótól csúszósak. Az autópályák közül az M1-es lébényi, az M7-es eszteregnyei szakaszán vannak hókásás, latyakos szakaszok.

Az eddig lehullott hó vastagsága általában 3-5 cm, a szórást és síkosság mentesítést folyamatosan végzik a munkagépek. A hőmérséklet országszerte jóval fagypont alatt van, -3 és -4 °C, helyenként -8 °C körüli.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő, ahol havazik ott lecsökkent a látótávolság. Gyenge a légmozgás, Keszthely, Kápolnásnyék, valamint Baranya megye nagy részén közepes erősségű szél fúj.


6.20 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

Szombat estétől a Dunántúlon, vasárnap hajnaltól a Dél-Alföldön is havazásra, az erős vagy viharos szél hatására hófúvásra kell számítani.


HAVAZÁS: Szombat este először a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik havazás, mely az éjszaka folyamán a Dunántúl többi részére, a középső és a déli országrészre is átterjed. A főváros térségében és az attól északra fekvő területeken időszakos, gyenge hóesés a legvalószínűbb. Vasárnap délutántól észak felől határozottan szűnni kezd a havazás. Az észak-alföldi régióban, és az Északi-középhegység keleti felén inkább csak szállingózhat a hó ebben az időszakban.

A folyamat során holnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben akár 15 cm-t is meghaladó hóréteg alakulhat ki, a Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 cm mennyiség a legvalószínűbb. A főváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem valószínű hóréteg kialakulása.

SZÉL: Vasárnap reggelre sokfelé megerősödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A legerősebb lökések ekkor az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 km/h-t.

HÓFÚVÁS: Szombaton este a megerősödő szél az Alpokalján okozhat kisebb hófúvást. Vasárnap az erős, majd viharos szél a nyugati és déli országrészben több helyen okozhat komolyabb hófúvást, de hordhatja a havat másutt is.


Jótanácsok

Indulás előtt minden esetben tájékozódjanak a várható időjárási viszonyokról, esetleges útlezárásokról!
Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú, téli gumiabronccsal ellátott járművel induljanak el!
Töltsék tele az üzemanyagtartályt! Célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal feltöltött kannát, így elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort.
Töltsék fel az ablakmosó tartályt téli folyadékkal és ellenőrizzék, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok!
Ha hosszabb útra indulnak, hegyekbe kirándulnak, szerezzenek be hóláncot!
 Legyen a gépkocsiban hólapát, vontatókötél, kis mennyiségű érdesítő anyag!
Indulás előtt alaposan takarítsák le a szélvédőket!
Ellenőrizzék a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát!
Óvatosan válasszák meg a sebességet, ügyeljenek arra, hogy olykor nehezen észlelhetőek a lokálisan lefagyott területek!
 Hordjanak réteges, meleg öltözetet, tartsanak takarókat is a járműben!
 Hosszabb utazásnál csomagoljanak tartalék ruhát, enni- és innivalót!
 Munkagép mellett csökkentett sebességgel haladjanak el, így elkerülhetik az ekeszárnnyal való találkozást, és azt, hogy szórás esetén a só kárt okozzon gépjárműben!
Ha elakadás-veszélyes helyhez közelítenek, ne fokozzák a sebességet, mert a balesetveszély megnő!
Kezdődő hófúvás, valamint intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezzék biztonságba a gépkocsit, és várják meg, míg az út ismét járhatóvá válik!
Az autópályán hagyják szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadtak, azonnal értesítsék a hatóságokat!
Ne felejtsék el feltölteni a mobiltelefonokat utazás előtt!
Az útviszonyoknak megfelelően, lassabban közlekedjenek!
Mérlegeljék, hogy valóban szükséges-e útnak indulni!A pénteki és azombati hóhelyzetről ide kattintva olvashat részletesen és nézheti meg fotókon és videókon a tél első támadását >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tél: hóval, faggyal, balesettel, hófúvással - A vasárnapi havazás képekben

Beindult a tél, vasárnap már gőzerővel tombolt. Nézze meg olvasóink fotóin! Tovább olvasom