Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Veszprémi tűz: a levegőben nincs ártalmas szennyeződés

Nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben, ezért csütörtök délelőtt már a méréseket sem folytatják Veszprémben és a környező településeken.
Nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben, ezért csütörtök délelőtt már a méréseket sem folytatják Veszprémben és a környező településeken - mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

A veszprémi Videoton Ipari Parkban szerdán kigyulladt polisztirolt gyártó üzem égése során szén-monoxid szabadult fel és a sűrű fekete füsttel nagymennyiségű korom került a levegőbe, s ennek a szennyeződésnek a mértékét vizsgálta folyamatosan a veszprémi mérőkocsi és a székesfehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség mozgó mérőlaborja is - tájékoztatott a parancsnok. Határérték feletti vegyianyag-koncentrációt egyszer sem mértek - tette hozzá.

Megjegyezte: megszűnt már a kellemetlen szag is a helyszínen. A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság és a rendőrség közösen vizsgálja - mondta Németh Tamás. A parancsnok a kár becslésére nem vállalkozott, ám azt igen jelentősnek nevezte. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára csütörtök hajnalban az MTI-nek azt mondta, hogy a meteorológiai jelentés szerint 1 500 méternyi magasságban, északi irányba terjedt és terült szét a koromfelhő, amely nedves vagy száraz kicsapódással eljuthat a talaj felszínére. Hangsúlyozta: ha csak polisztirol égett, akkor a veszélyes aromás szénhidrogének nem kerülhettek a levegőbe, mert azok a benzol vagy pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Elmondta, hogy több mint tíz tonnányi polisztirol égett el, s ennek során rendkívüli hő keletkezett (ezer Celsius foknál is több), hiszen vastag vastartó oszlopok olvadtak meg. Azt már hajnalban az államtitkár is hangsúlyozta, hogy a mérési adatok alapján a veszprémiek és a környéken lakók nincsenek veszélyben, nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben.

Németh Tamás délelőtt megerősítette, hogy nem kerültek aromás szénhidrogének a levegőbe, illetve egyáltalán nem mérnek szennyezettséget, a korom is szétoszlott a légkörben, nincs tovább szükség a légszennyezés mérésére sem. Veszprémben szerda este a Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. egyik bérelt, polisztirolt gyártó és műanyagfröccsöntő-üzem csarnoka gyulladt ki és égett le teljesen. Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a polisztirolból csomagolóanyagot állítanak elő, s a technológia folyamatos gőzellátást igényel, amelyet egy kazán biztosít.

Feltételezése szerint a tűz keletkezése ezzel a technológiai folyamattal összefüggésben lehet. Az üzemcsarnokban gázzal működtetett targoncák robbantak fel. A tűzoltók 25 gázpalackot mentettek ki az üzemből, illetve folyamatosan hűteniük kellett egy 30 köbméteres gőztartályt.

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2011. augusztus 18. 14:46
    „Értem a tudósítást: a Balaton felöl fújt a szél , és az összes kormot bevitte a Bakony rejtekébe. Viszont eddig azt olvastam a tudósításokban, hogy a hajók azért nem tudnak kievickélni a partra, mert a Bakonyból fújó szél a tó közepébe fújja őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi programok a Balatonon: tűzijáték, koncertek, színház

Töltse az ünnepet a magyar tengernél: hétvégi balatoni programkavalkádunk segít a legjobb programok… Tovább olvasom