Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Veszprém megyei főkapitány: a rendőrség nyomozási eredményessége kiemelkedő

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. évi 59,5 százalékos nyomozási eredményessége első a dunántúli megyék főkapitányságai között, országosan pedig a negyedik helyen áll, a bűntettek száma viszont 26,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest - mondta el Töreki Sándor ezredes, megyei főkapitány a Veszprém Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén.

Beszámolójában a főkapitány hangsúlyozta: a megye rendőreinek munkáját a múlt évben alapvetően három tragikus történés határozta meg; a Cozma-ügy felderítése, a 2010. augusztus 4-i alsóörsi gyilkosság, ahol egy ámokfutó megölt egy szolgálatban lévő rendőrt és egy 21 éves főiskolást, továbbá a devecseri, kolontári iszapkatasztrófa. Utóbbi helyszíneken 2010. október 4-től december 31-ig a megye rendőri állományából összesen 2800 rendőr adott szolgálatot éjjel-nappal - tette hozzá az ezredes, megjegyezve: a mentések során több rendőr meg is sérült. Töreki Sándor elmondta azt is, hogy a bűnügyek felderítési eredményessége ugyan sokat javult, sőt kiemelkedő, a bűntettek száma viszont tavaly 26,9 százalékkal nőtt a 2009. évihez képest; 10.285-ről 13.052-re emelkedett.

A vagyon ellen bűncselekmények száma 37,2 százalékkal nőtt - tette hozzá. Elmondta: emelkedett a személy elleni erőszakos bűncselekmények száma is: a 2009-ben 791 ilyen eset volt, 2010-ben 1048-ra emelkedett. Rámutatott: csökkent viszont az életellenes bűnesetek száma; 2009-ben négy, a múlt évben pedig két emberölés fordult elő, a tetteseket felderítették. A főkapitány szerint a közrend elleni bűnesetek száma is nőtt 2010-ben: az előző évi 1690-ről 2063-ra, míg a gazdasági bűncselekmények száma 435-ről 621-re emelkedett ezen időszakban. Tájékoztatása szerint a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 81-el (12 százalékkal) csökkent a 2009. évihez képest, viszont eggyel több volt (32 helyett 33 eset) a halálos balesetek száma. Töreki Sándor a balatoni szezon közbiztonságát jónak értékelte. Jelentősen mérséklődött a tóparton a lopások, betöréses lopások és a testi sértések száma - tette hozzá.

Töreki Sándor elmondta, hogy az állományi létszám a megyében 950 rendőr, 58 poszt betöltetlen. Közlése szerint Devecserben júniusra elkészül az új rendőrörs, ahol mintegy húszan szolgálnak majd. Petőfi Attila dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a megyegyűlésen magas szintűnek minősítette a Veszprém megyei rendőrök munkáját. Elismeréssel szól a tevékenységükről Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézményi átszervezésekről is döntött a Zala Megyei Közgyűlés

Gyermekvédelmi szervezetek egyesítéséről, közművelődési intézmények gazdálkodásának összevonásáról,… Tovább olvasom