Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Veszélyes anyagot szállító szerelvény Vas megyében hagyta el az országot - fotók

Veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény haladt keresztül Magyarországon, amelynek biztosítását a rendőrség végezte.

Vasárnap, 9 óra 55 perc

Rendben elhagyta a bajánsenyei határátkelőhelyet az a nukleáris hulladékot szállító szerelvény, amely szombaton haladt át az országon - közölte a rendőrség vasárnap az MTI érdeklődésére.

A vonat a Vas megyei Bajánsenyénél hagyta el az ország területét - mondta Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki további részletekkel nem tudott szolgálni. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának szombati közlése szerint a szerelvény biztosítását a rendőrség végezte.

Az MTI tudósítói azt látták, hogy a 15 konténerből álló teherszerelvény - az elején és a végén egy-egy szerb feliratú, belgrádi jelzésű személyszállító vagonnal, amelyben kommandósok és civilek utaztak, megállás nélkül lassú tempóban haladt át a vasútállomásokon.

A Szerbiából érkező szerelvényt Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, illetve a közút mellett futó sínek mentén is rendőrök biztosították.

Az atomvonat Gyékényesnél nem lépett ki Horvátország irányába, hanem Nagykanizsát elhagyva Zalaszentivánon és Zalalövőn keresztül Bajánsenye-Hodosnál lépte át a magyar-szlovén határt.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén az MTI érdeklődésére elmondták: természetesen tudtak a szerelvény áthaladásáról, és figyelemmel kísérték azt.

Mogyorósi Balázs ügyeletes tájékoztatása szerint beavatkozásukra nem volt szükség, a vonat eseménytelenül haladt át területükön.

Szombat, 17 óra 41 perc

Elhagyta Nagykanizsát a veszélyes anyagot szállító - feliratai szerint szerb - szerelvény, amelyről korábban az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: biztosítását a rendőrség végzi.

Az MTI információi szerint a szerelvény Bajánsenyénél lépi át az országhatárt, és távozik Szlovéniába. A szerelvény szombaton délután néhány perccel fél négy előtt áthaladt a Somogy megyei Gyékényesen Murakeresztúr irányába, majd Murakeresztúrnál nem a horvát határ felé indult, hanem Nagykanizsa felé.


Veszélyes anyagot szállító szerelvény halad át az országon - képek: MTI.

A vonat az MTI információja szerint Nagykanizsát elhagyva Zalaszentivánon és Zalalövőn keresztül, Bajánsenye-Hodosnál lépi át a magyar-szlovén határt.

17 óra 34 perc

A szerb fővárosból, Belgrádból indították útnak azokat a nukleáris hulladékot - kiégett fűtőelemeket - tartalmazó konténereket, amelyeket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba visznek; a szállítmány elindítására Boris Tadic szerb elnök és Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes adtak jelt péntek hajnalban - írta honlapján a Press című belgrádi lap.

A szombati híradás szerint a szállítmány Belgrád déli pereméről, a Vinca nukleáris kutatóintézetből indult péntek hajnali két órakor. Tizenhét kamion vitte a konténereket Szabadkáig, ahova reggel hat órakor érkezett meg, és ahol vonatra rakták.

Innen Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszországba.

A szállítmány útját Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utak mellé, a levegőből helikopter követte a konvoj útját, és a kamionokat tűzoltó- és mentőautók is kísérték.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter azt mondta - a szerb kormányt rendszeresen bíráló - Press szerint, hogy minisztertársának, az infrastruktúráért felelős Milutin Mrkonjicnak "és néhány médiának" nem lett volna szabad nyilvánosságra hozniuk, hogy a szállítmányt útnak indítják, mert, mint mondta, ez "szolgálati titok".

A Press úgy tudja, az év végéig összesen 8 ezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

17 óra 10 perc

Szombaton délután néhány perccel fél négy előtt áthaladt a Somogy megyei Gyékényesen Murakeresztúr irányába az a veszélyes anyagot szállító - feliratai szerint szerb - szerelvény, amelyről korábban az ORFK közölte: biztosítását a rendőrség végzi.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta: több mint félszáz rendőr sárga mellényben, sisakkal, tomfával felszerelve zárta le és biztosította a gyékényesi vasútállomás épületének környékét. A sínek mellett is felsorakozott egyenruhások sorfala előtt lassú tempóban haladt át a vonat.

A szerelvény nagyjából húsz vagont húzott, az elejére kettő, a közepére és a végére egy-egy szerb, belgrádi jelzésű személyszállító kocsi volt akasztva - bennük civilek és kommandósok -, a többi vagonon összesen 15 konténer.

A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés. A veszélyes anyagot szállító vasúti szerelvény Gyékényesnél nem lépett ki Horvátország irányába, hanem továbbhaladt a Zala megyei Murakeresztúr felé.

A www.baon.hu internetes portál úgy tudja: a szerelvény Szerbiából érkezett "atomvonat", amely Magyarországon áthaladva Szlovéniába megy tovább, ott hajóra rakják, és folytatja az útját Oroszországba.

16 óra 4 perc

A rendőrség további információkat nem közölt a szerelvényről, az MTI tudósítója azonban látta, hogy a több mint tíz kocsiból álló, kék színű konténereket szállító teherszerelvény - elején kettő, a végén pedig egy személyszállító vagonnal - megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva.

Az MTI tudósítója a kaposvári állomáson tucatnyi sárga mellényes rendőrt látott, a szerelvénynek háttal, a sínpár mellett állva, amíg a hangosbemondón keresztül személyvonatként bejelentett szerelvény áthaladt az állomáson, majd az egység távozott.

Az MTI értesülése szerint a Somogy megyébe belépő szerelvény haladását Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, valamint a közút mellett futó sínek mentén rendőrök biztosítják.

A www.baon.hu internetes portál úgy tudja: a szerelvény Szerbiából érkezett "atomvonat", amely Magyarországon áthaladva Szlovéniába megy tovább, hogy ott hajóra rakják, és folytatja az útját Oroszországba.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. háté 2010. november 23. 14:10
  „23.
  Az urán valóban természetes anyag, ahhoz hogy erőműben felhasználják, dúsítani kell, amikor kimerül a fűtőelem meg valahol tárolni kell , ahova el kell szállítani. Ez így működik, az energia,

  Valószínű, még tervbe sem voltál, amikor ezeket már tudtam!”
 • 24. akela4 2010. november 22. 08:15
  „Csak az ostobák fecsegnek és kiálltják világgá a titkot!
  Mi a fenének kellett erről egyáltalán hírt adni?
  Talán igy akarták felhívni a zöldek figyelmét, hogy most lehet banzájt csinálni?
  Na és a biztosítás legalább többe került, mint a melegek napján a mi pénzünkből!
  Na ez a gyalázat!”
 • 23. zotya975 2010. november 21. 20:40
  „Az urán valóban természetes anyag, ahhoz hogy erőműben felhasználják, dúsítani kell, amikor kimerül a fűtőelem meg valahol tárolni kell , ahova el kell szállítani. Ez így működik, az energia, amivel pölö a számítógép működik hogy tudjál netezni nem terem a fán. A szélkelepek ellen éppen úgy megvolt a tiltakozás, ha jól emlékszem a Túzok miatt.”
 • 22. háté 2010. november 21. 17:48
  „Az urán természetes anyag, környezetünkben gyakorlatilag mindenhol előfordul.

  Akkor te elmehetsz uránbányásznak!--de előtte kérdezd meg az uránvárosban lakók családtagjait!”
 • 21. Mankapunka 2010. november 21. 17:22
  „Na látod,ugyanez meg van közúton,csak most azért volt akkora hírverés,mert ugye a németek tiltakoztak,mi meg inkább iszogatunk Szombat délután,nem a sinhez kötjük magunkat.”
 • 20. zotya975 2010. november 21. 17:09
  „Az urán természetes anyag, környezetünkben gyakorlatilag mindenhol előfordul. Az urán átlagos koncentrációja a talajban 3-5 g/tonna föld. De megtalálható az ivóvízben, tengervízben (3-5 mikrogramm/l) és a levegőben. Csak hogy képben legen egy-két emberke. Amúgy sugárzik még a mobiltelefon is, ugye attól is féltek?”
 • 19. háté 2010. november 21. 16:58
  „18. hozzászólás Mankapunka

  Nem ismerem mert nem tanultam meg.
  Valószínű sok mindent nem tudok/tudunk, de a sárga táblás autókat azonnal megelőzöm és elhúzok tőlük!
  Ha erre nincs módom lemaradok, hogy engem előzzenek le.
  A gázpalack szállító autókat kimondottan utálom.

  Vezetésnél szeretek képben lenni, és menni. /városnéző autózás nem az én világom, arra ott vannak a tömegközlekedési eszközök!/”
 • 18. Mankapunka 2010. november 21. 14:50
  „háté

  Attól,hogy te nem ismered az ADR számokat,attól az nem jelenti azt,hogy közúton nincs ilyen cucc.

  Emlékszel,mikor 2009 augusztusában az M1-esen Tatabánya magasságában egyik pénteken levolt a pálya zárva,mert egy ilyen kamion benne a volt a fűnyírósok balesetében???

  Mi is Fehérvár kerültünk,és mikor jöttünk haza éjjel,még akkor is 12 km-es sor volt a pályán az M0 előtt.”
 • 17. Trilli 2010. november 21. 14:12
  „Nem értem miért kellett ezt a 2 sorban elférő cikket, ilyen részletesen leírni. Minden időpontban sugárzott egyet,- vagy mi?”
 • 16. háté 2010. november 21. 13:52
  „10. hozzászólás Mankapunka

  Ne feledd az egyik rádióaktív /uránfertőzött/, a másik "csak" gyúlékony-tisztított ásványi anyag.
  Az egyik mellett nyitott tartálynál is elfeküdnék, míg a másik mellett bizony nem.
  A -horvátok miért nem engedték át, jó pénzért?--mert élni akarnak, --jó pénz nélkül.
  Azért marha szar lehet urán-fertőzötten jól élni!”
 • 15. antikomcsi 2010. november 21. 12:04
  „Mivel a vízi szállítás általában a legolcsóbb ezért logikus.”
 • 14. bősárkányi 2010. november 21. 10:42
  „Oroszországba Szerbiából: közúton+vasúton+viziúton.
  Biztos logikus.”
 • 13. kicsirigo 2010. november 21. 10:13
  „A Szerbiából érkező szerelvényt Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, illetve a közút mellett futó sínek mentén is rendőrök biztosították
  megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva.
  azért ezt az utvonalat megnézném.xd”
 • 12. HarconaMarcos 2010. november 21. 09:20
  „Azért a villanyt mindenki szereti felkapcsolni. :-/”
 • 11. janika 2010. november 21. 06:45
  „Hát a magyar rendőr mindenre kapható? Igaz, ha megfizetik miért ne? Lényeg, hogy a közpénzen kiképzett hozzon valami hasznoz is valakiknek.”
 • 10. Mankapunka 2010. november 21. 00:17
  „háté

  Akkor azs összes Klacska úr,meg MOL-os kamion halálos fegyver,ha így fogod fel.

  Ki nem szarja le mit szállítanak??? Nem ért célba Németországban sem???? Azt hiszem nem értek semmit az eglsz herce-hurcával.

  Ezeket a Greenpeace-seket meg elvinném Paksra a sugárzó cuccok közelébe,és megmondanám neki,hogy Kedves Édesanyád lélegeztetőgépe energiaelltása innen származik.”
 • 9. antikomcsi 2010. november 20. 22:38
  „Kíváncsi vagyok milyen hülye összeesküvés elméletek fognak a vonat kapcsán születni.”
 • 8. igazgyőri 2010. november 20. 21:34
  „Hol vagytok nagy "Zöldek".kik az AUCHAN áruház ellen tiltakoztatok! Most kell megmutatni! Oda lehet ülni a vonat elé!A mostani igaz elment de jön a többi! Hajrá! A sínek között lehet osztani az észt nem lakossági fórumokon!”
 • 7. háté 2010. november 20. 21:13
  „Ezek a cionista-narancsos elvtársak-zsidók, pénzért mindent megengednek?--mennyi pénzt vágnak zsebre pintér-maffiózó banda tagjai?--jut a pártkasszába is.
  Vajon a horvátok, miért nem vállalták?”
 • 6. háté 2010. november 20. 21:09
  „Érdekes a franciáknál-németeknél, több tízezer greenpeace-es-aktivista verte magát.
  A mi hazánk nem fontos?--itt lehet fertőző-halálos anyagokat szállítani.
  Hol vannak a jó-pénzen fizetett aktivisták?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis liliket találtak a tatai Öreg-tavon


Kis lilik egy öreg példánya került elő a szombat reggeli madármegfigyelésen a tatai Öreg-tavon. Tovább olvasom