Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Vértesi-erőmű ügy: nyilvánosak a csődeljárás alatt álló állami cég szerződései

A Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az
áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le.

A Tatabányai Városi Bíróság döntésének értelmében a közvetett állami tulajdonban álló Vértesi Erőmű Zrt.-nek ki kell adnia a TASZ által képviselt Bodoky Tamás újságíró részére "a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban kötött szerződéseket", a Vértesi Erőmű 2009. tavaszán indított kártérítési pereit és büntető feljelentését megalapozó, "a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat, és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatokat."

A Vértesi Erőmű Zrt. több milliárd forinttal tartozik azoknak az
áramkereskedőknek, akiknél a System Consulting Zrt. megrendelésére kapacitásokat kötött le.

A Kapolyi László tulajdonában álló System elállt a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, ezzel csődközeli helyzetbe hozta az állami tulajdonú vállalatot.

A bíróság indokolásában kimondta, hogy az alperes Vértesi Erőmű tulajdonosa a tartós többségi állami tulajdonban működő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., és a helyes jogértelmezés szerint az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályai alkalmazandóak a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra is, "hiszen egyébként az adatvédelmi törvényt könnyen ki lehetne játszani az állami vagyon különböző állami tulajdonban álló gazdasági társaságokba való kiszervezésével".

A jogi képviseletet az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el.

"Kiemelkedő közérdek fűződik ahhoz, hogy az állampolgárok megtudhassák a politikai szálakat is magában foglaló ügylet részleteit, amely következtében egy nagy múltú állami cég a csőd szélére sodródott" – kommentálta a döntést Hüttl Tivadar, a TASZ
Adatvédelem és Információszabadság Programjának vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz az egyik bank balatonfüredi üdülőjében

Kigyulladt az egyik bank balatonfüredi üdülőkomplexumának egyik épülete hétfőn, éjfél előtt nem… Tovább olvasom