Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Védője szerint Raffael Sándort nem ölési szándék vezette

Raffael Sándort, a Cozma-ügy elsőrendű vádlottját a védője szerint nem "ölési szándék" vezette, "csak" halált okozó testi sértést valósított meg, s ennek megállapítását kérte a Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsától az ügy szerdai tárgyalásán; a bíróság csütörtökön hirdet ítéletet.

Kolorédi Adrienn ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy Raffael Sándornak egyáltalán nem volt "ölési szándéka", sőt ő kényszerült védekezésre több támadóval szemben. Mint mondta: a védence el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban, s amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt, mutogatva a szája szélét. Az ügyvéd emlékeztetett azokra a tanúvallomásokra, amelyek szerint a feldühödött Marian Cozmát két sportolótársa - Zarko Sesum és Uros Vilovski - sem tudta visszatartani, noha próbálták elhúzni, ellökdösni a helyszínről.

Az ügyvéd álláspontja szerint az utcán nem a vádlottak voltak "támadó pozícióban", ugyanis Raffael Sándorral szemben 8-10 férfi állt, míg Németh Győző másodrendű vádlott két emberrel küzdött. A védő azt kérdezte: hibáztatható-e Raffael Sándor, hogy a késért nyúlt, miután egy sörösüveggel "szétvágták a fejét" a diszkóban, az utcán pedig 8-10 ember támadta? Egy időre "elment" a látása, hallása és halálfélelme volt - mondta az ügyvéd.

Úgy fogalmazott, hogy védence pánikba esett és jogos védelmi helyzetben cselekedett. Utalt arra, hogy a törvény szerint ez akkor is megállapítható, ha valaki a támadás elhárításának mértékét túllépi, amennyiben azt ijedtségből vagy menthető felindulásból teszi. Az ügyvéd hivatkozott arra is, hogy Raffael Sándor a barátját, Németh Győzőt igyekezett védeni egy támadástól, amikor egy elé "berobbanó alakot" lábon akart szúrni. Az ügyvéd úgy fogalmazott: Raffael Sándor "szinte sokkot kapott", amikor azt látta, hogy "a keze Marian Cozma hasánál van" és ekkor a kést el is dobta.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Raffael Sándor a szúrást "egyedül, vádlott-társai tudtán kívül követte el". A védő vitatta a vád álláspontját az emberölés társtettesi elkövetését illetően, ugyanis szerinte a vádlottak nem szándékegységben cselekedtek. Mint mondta: Raffael és Németh egymástól teljesen elkülönülve helyezkedett el és védekezett a támadókkal szemben.

Sárosi Dóra ügyész a válaszában visszautasította az egyes védőbeszédekben az ügyészséget durván bíráló kijelentéseket, így például azt, hogy kreált, iratellenes és tisztességtelenül összeollózott bizonyítékokat tartalmaz a vádirat. Szerinte ezek a védői kijelentések "túlmentek a szakmai etika határain". Az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak - tette hozzá.

Sztojka Iván harmadrendű vádlott ekkor kezdett el kiabálni, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a vádlottat a bíró azonnal kivezettette.
Raffael Sándor az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart - hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zarko Sesumnak és Ivan Pesicnek okozott sérülésekért.

Németh Győző az utolsó szó jogán egy 32 oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicnek pedig - akit ő szúrt vesén - felajánlotta az egyik veséjét. Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott szintén a Cozma-család bocsánatát kérte, míg Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával.

A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-ügyben.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Olvasóink írták

 • 11. zeta62 2011. június 23. 01:10
  „Szegény Cosma! Vajon mennyit fog kapni?”
 • 10. blaze 2011. június 22. 23:42
  „9. bogote

  Én is erre gondoltam. De az igazság az, ha egy védőnek van erkölcsi tartása, akkor az nem is jó ügyvéd. Sajnos.”
 • 9. bogote 2011. június 22. 23:03
  „Na ezeka védőügyvédek is lesüllyedtek a gyilkosok szinvonalára!”
 • 8. blaze 2011. június 22. 22:37
  „Nem hát. A kést is csak azért vitte magával és vette elő, mert szalonnázni akart!
  Aki késsel megy buliba az mit akar? Ezek a rasszisták, csak ezeknek lehet!”
 • 7. Ddorf 2011. június 22. 22:32
  „ha állatok lennének(sztojka és tsai),akkor sajnálnám öket. Na de ezek még az állatoktól is messze vannak.
  Akasztófa virágok.”
 • 6. horkri11 2011. június 22. 21:37
  „Steak ezek nem állatok... rosszabbak!”
 • 5. steak75 2011. június 22. 21:24
  „a védelem joga minden embert megillet! na de ezek állatok!!!!!!!!!”
 • 4. sorok_közt 2011. június 22. 21:11
  „azért azt keveslem...”
 • 3. Motorka007 2011. június 22. 21:04
  „Belső információ kiszivárgott............. az elkövetők mind életfogytiglant fognak kapni. Ez tutti.”
 • 2. aky18 2011. június 22. 20:53
  „Naná hogy nem csak barátkozni akart...”
 • 1. Csetneky 2011. június 22. 20:51
  „Egyértelmű, hogy nem ölési szándék vezette. Minden bizonnyal almát szeretett volna hámozni, de megtámadták a rasszistákok és annyira eluralkodott rajta a rettegés, hogy kénytelen volt védekezni.

  Én csak abban reménykedem, egyszer a sors talán megleckézteti az ilyen pénzért mindenre képes ügyvédeket oly módon, hogy ők vagy szeretteik lesznek a rettegők áldozatai. Akkor majd lehet pofázni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba szaladt egy autó Csórnál, a sofőr súlyosan megsérült

Árokba szaladt egy személyautó a 8-as főúton, Csórnál szerdán; a sofőrt súlyos sérüléssel vitték… Tovább olvasom