Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Vasszulfáttal, tőzeggel, zeolittal semlegesíthető a szennyeződést

Az akadémiai szakértői csoport a helyszíni mintavétel alapján javaslatokat dolgozott ki az Ajka környéki vörösiszap-szennyeződés semlegesítésére, gipszen kívül vasszulfáttal is semlegesíthető a szennyeződés, de alkalmas erre a célra a tőzeg, vagy a zeolit is.


Az akadémikus ismertetése szerint a másik feladat a vizek védelme. Hosszabb távon monitoringkutakat kell létesíteni, figyelni kell, hogy mennyire jelenik meg ez az anyag a talajvízben. Biztosítani kell, hogy nehogy megjelenjen a mélyebb vízhálózatban, akár a karsztvízhálózatban is.

"Bízom abban, hogy nem szennyeződnek a karsztvizek" - fogalmazott az MTA főtitkára.

Németh Tamás kitért a szennyeződés által érintett 800 hektáros területre is, annak későbbi hasznosítására. Mint kifejtette, különböző lehetőségek vannak.

"Lépésről lépésre, átgondoltan, higgadtan ki lehet alakítani egy olyan tervet, amellyel vissza lehet hozni a termelésbe a területeket" - hangsúlyozta az akadémikus.

Egy darabig valószínűleg nem lehet például zöldségeket termelni, de összefogással, támogatással meg lehet oldani, hogy erről a területről is legyen bevétele a gazdálkodóknak. "Minden olyasmit lehet termeszteni, ami nem jut a szervezetbe.

Így lehet erdőt telepíteni, energianövényeket termeszteni" - vázolta a lehetőségeket az MTA főtitkára.

Folyamatosan érkeznek az élelmiszerek és a vörösiszap  eltakarításához szükséges eszközök a katasztrófa sújtotta Kolontárra  és Devecserre. Ezeket a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt  közösen biztosítja - tájékoztatta az MTI-t Jamrik Péter, a  Közbiztonsági Testület elnöke.   

Hétfő óta az ötödik – ásványvizet, tartós élelmiszert tartalmazó - szállítmány érkezett meg a helyszínre, ezekből  biztosítják az itt dolgozó közel 600 fő és a lakosság ellátását-  mondta Jamrik Péter, aki a vöröskereszt önkéntese is. Hozzátette: az  élelmiszerek nagy részét a vöröskereszttől, másik részét egyéni  adományozóktól kapják.   

A Közbiztonsági Testület a három megyei közgyűlés - Somogy-,  Veszprém- és Zala megyék elnökei által létrehozott testület, amely  nem a jelenlegi helyzetre alakult, hanem a három megyében  koordinálja a rendőrség, tűzoltóság, mentők, és az önkormányzatok,  civil szervezetek közötti együttműködést - mondta el az elnök. Ilyen  vészhelyzetekben a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság utasításait  hajtja végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Légtérzár a katasztrófa sújtotta terület felett

Légtérzárat rendeltek el az iszapömlésben érintett két település, Devecser és Kolontár felett. Tovább olvasom