Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Várandósként a boltban Bécsben – Még ágyat is biztosítottak, hogy lepihenhessen

Egy bécsi élelmiszerboltban dolgozott évekig olvasónk, mielőtt gyermeke született. Eleinte hátrányt jelentett neki, hogy külföldi, kollégái, a vevők is éreztették vele, hogy idegen köztük, de ahogy megismerték, sokat változott a helyzet.
– A párom már korábban is Ausztriában dolgozott és együtt akartunk lenni, ezért kerestem én is Bécsben munkát. Ez volt a fő ok, de arra is gondoltam, hogy érdemes külföldi tapasztalatokat szereznem.

Családtagjaim többen is meséltek arról, hogy érdemes fiatalon világot látni, más módszereket, körülményeket megismerni, hogy legyen összehasonlítási alapom, mielőtt eldöntöm, hosszú távon hol telepedem le, milyen munkát végzek – mondta el olvasónk, aki jelenleg első gyermekével van otthon, de szülés előtt egy élelmiszerüzletben dolgozott Bécsben. Már óvodáskorában tanult németül, nyelvvizsgát is szerzett és a németet diákmunka során is használta, de Ausztriában mégis szinte újratanulta a nyelvet. Az iskolában tanultak ugyanis eltérnek a mindennapok szóhasználatától és az osztrákok különböző tájszólásokban beszélnek.

Árufeltöltőből kasszás lehet az osztrák élelmiszerboltban a magyar munkavállaló, ha elégedettek vele, elküldik továbbképzésre.
Árufeltöltőből kasszás lehet az osztrák élelmiszerboltban a magyar munkavállaló, ha elégedettek vele, elküldik továbbképzésre.


Olvasónk, a fiatal hölgy 2009-ben kezdett el Ausztriában munkát keresni. Akkor még nem volt szabad szomszédainknál a magyarok munkavállalása, engedély kellett hozzá, amire hónapokat várt. Utána viszont könnyű dolga volt, szerencséjére az első helyre felvették, ahova beadta jelentkezését. Főnökének a férje magyar, így szívesen fogadta, de nem volt másik magyar alkalmazott az üzletben, mikor dolgozni kezdett. Éreztették vele a munkatársai, hogy külföldi. Hátrányban volt, ha a túlórákról, a szabadságok kiadásáról volt szó, de azóta „bedolgozta" magát és így sokat változott kollégái hozzáállása irányában az eltelt évek alatt. Fokozatosan, ahogy megismerték. Már elfogadták és előnyökben is részesül a munkabeosztásnál, mint rangidős. Korábban például árufeltöltőként dolgozott, de elvégezhetett egy kasszástanfolyamot és aztán már csak a pénztárban végezte munkáját, heti harmincórás részmunkaidőben. Hetente háromszor tíz órát dolgozott, a juttatásokat és a pihenőidőket, amik jártak neki, mind megkapta.

Amikor várandós lett, a szabályok szerint már csak maximum nyolc órát dolgozhatott naponta és több pihenőidőt kapott. Még ágyat is biztosítottak neki, hogy ha akar, lepihenhessen. Szeretett a kasszában lenni, a lába nem fáradt el, de nagyon kellett figyelnie, hogy pontosan számoljon minden vevő esetében. A vásárlók tekintetükkel eleinte gyakran éreztették vele, hogy idegen országukban, de olvasónk szerint ezt el kell fogadni. Ausztriában ő a külföldi, így ilyesmin sosem húzta fel magát, igyekezett még inkább kedves lenni és azzal biztatta magát, hogy idővel változik a helyzet. Ha kikérte volna magának a lekezelő hangnemet, attól biztos semmi nem lett volna jobb – ez a meggyőződése.

Bécs külvárosában, ahol dolgozott, néhány osztrák fennhordta az orrát, mikor vele beszélt, de idővel többen sokkal aranyosabbak lettek vele. Többen beszélgettek is vele, kérdezgették, honnan jött és már ismerősként köszöntötték vásárláskor. Viszont egy kolléganője máig távolságtartó maradt vele és mindig gyorsan beszélt hozzá, pedig tudta, hogy így nehezen érti a tájszólását. Pedig már török és bosnyák származású alkalmazottak is vannak az üzletben, azaz több a külföldi.
Olvasónk jelenleg gyesen van első gyermekével, ha nagyobb lesz, akkor olyan helyre, olyan beosztásba akar visszamenni dolgozni, ahol a kicsi érdekeit is figyelembe veheti a munkaidő-beosztásnál. Még 2009 előtt dolgozott Magyarországon is, szociálpedagógus végzettségének megfelelően családsegítőként, de az a körülmények miatt szerinte nehéz feladat volt. Ezért pár év múlva is Bécsben keres munkát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuti balatoni programot keres a hétvégére? Van egy ajánlatunk!

Csütörtökön kezdődik a Balatoni Hal- és Borünnep. A négynapos rendezvényre borvásárral, halkóstolóval, koncertekkel és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket. Tovább olvasom