Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Választás Baján: Fellebbezést nyújt be az MSZP és az Együtt-PM

A Fidesz jelöltjére 467-en voksoltak, míg az MSZP-Együtt-DK közös jelöltje 406 szavazatot kapott.

Kedd - Fellebbezést nyújt be az MSZP és az Együtt-PM

Az MSZP és az Együtt-PM nem nyugszik bele, hogy a helyi választási bizottság elutasította azt a panaszt, amelyet a bajai ötös számú szavazókörben történt, választási csalás gyanúja miatt tettek - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás. A szocialista politikus elmondta, még délután fellebbezést nyújtanak be az ügyben. A képviselő bizonyítékaik közé sorolta azt az interneten is látható felvételt, amelyen egy férfi "kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe.”

Hozzátette, a férfi arra hivatkozik, hogy az idős emberek csak így tudják leadni a voksaikat. A szocialista képviselő azt mondta, hogy éppen ilyen okok miatt hozták létre a mozgóurna intézményét, ráadásul a felvételeken nem idős, hanem kifejezetten fiatal emberek láthatóak. Bejelentette, hogy fellebbezésükhöz csatolják egy szemtanú magánokiratba foglalt nyilatkozatát is, amelyik szerint a felvételen látható eset nem egyszeri volt, hanem egész nap zajlottak "ezek a szállítások". Emellett beadják a szavazatszámláló bizottság egyik tagjának a nyilatkozatát is. Eszerint a Lungo Drom által a bizottságba delegált tag a szavazás menete során folyamatosan sms-üzeneteket küldött, amelyek - véleményük szerint - alkalmasak lehettek arra, hogy kiderüljön, még kik nem adták le a voksukat. Harangozó Tamás hivatkozott egy másik, korábban már közzétett felvételre is, amit egy útszélen álldogáló csoport mellől vettek fel az ellenzéki pártok aktivistái. A 2010-es önkormányzati választásokhoz képest most mintegy másfél százalékkal többen voksoltak – közölte.

Az érintett szavazókörben viszont több mint nyolc százalékkal több ember jelent meg, mint három éve - hívta fel a figyelmet. A képviselő azt is elmondta, hogy az eddig nyilvánosságra került, a "csalás tényét igazolni látszó bizonyítékokon felül" várhatóan további bizonyító erejű felvételek is megjelenhetnek a közeljövőben. Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

Korábban

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a bajai időközi választás eredménye igazolja: teljes ellenzéki összefogás esetén van esély "a Fidesz-rezsim elzavarására".

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap este az MTI-nek küldött közleményben azt írta, hogy a 2010-es, közel negyven százalékos különbségű fideszes fölény alig pár százalékosra zsugorodott egy erősen jobboldali körzetben.

A közleményben az áll, hogy a hírek szerint a Fidesz egy körzetből állítólag utaztatta a szavazókat, azaz felmerülhet a csalás gyanúja is. A DK tisztességes vizsgálatot vár a választási bizottságtól - tette hozzá a szóvivő.
A vasárnapi időközi önkormányzatiképviselő-választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Csaba nyerte. A 3-as számú önkormányzati választókerületben a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, valamint a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Teket Melinda a második lett. A Jobbik jelöltje, Markó György a harmadik, míg a Lehet Más a Politikáé, Ikotity István a negyedik.

Nincs lezárva?

Az ellenzéki pártok még nem tekinti lezártnak a vasárnapi bajai időközi önkormányzatiképviselő-választást: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM megítélése szerint olyan események történtek, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt. A pártok beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.

A Fidesz jelöltje, Kovács Csaba 46,9 százalékos eredménnyel nyerte Baján a 3-as számú önkormányzati választókerületben tartott időközi választást. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a DK közös jelöltje végzett, a jobbikos Markó György lett a harmadik, az LMP-s Ikotity István a negyedik.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM vasárnap közös közleményben az MTI-vel azt közölte, hogy aktivistáik és megfigyelőik több gyanús jelenségre hívták fel a figyelmet. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek - megítélésük szerint - döntően befolyásolhatták, torzíthatták a szavazás eredményét - tették hozzá.

Hangsúlyozták: annak érdekében, hogy ne születhessen olyan végeredmény, amely a bajaiak többségének akaratával ellentétes, beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.

"A választást lezártnak csak akkor tekintjük, ha ezt a beadványt - tisztességes és törvényes eljárás során - bírálták el" - jelentették ki.
A közlemény szerint a pártok közös jelöltje, Teket Melinda az egész ország elismerését kiváltva állt helyt egy hagyományosan jobboldali választókerületben - ott, ahol a Fidesz 2010-ben két és félszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék. "Mindez ráadásul minden idők egyik leghazugabb és legtahóbb lejárató kampánya közepette, amit utóbb még Orbán Viktor sem mert felvállalni" - fogalmaztak.

Vasárnap: a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba 46,9 százalékos eredménnyel nyerte Baján a 3-as számú önkormányzati választókerületben vasárnap tartott időközi választást - közölte Papp Zoltán, a helyi választási iroda vasárnap az MTI-vel.

Második helyen Teket Melinda, baloldali pártok, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, a jobbikos Markó György lett a harmadik, az LMP-s Ikotity István a negyedik.

A Fidesz jelöltjére 467-en voksoltak, míg a három baloldali párt közös jelöltje 406 szavazatot kapott.

A Jobbik jelöltje Markó György, a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje Ikotity István 4 százalékot ért el.

A választókörzet szavazásra jogosult polgárainak 34 százaléka, 996 ember élt szavazati jogával, illetve adott le érvényes szavazatot. A szavazatok összeszámolása azért húzódott el, mert az egyik szavazókörben többször újraszámolták a voksokat.

A vasárnapi választást elemzők és a pártok is fontos erőpróbának tekintették a 2014-es kampány indulása előtt. Az elmúlt napokban Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, az Együtt - A Korszakváltók Pártja vezetője és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is személyesen kampányolt Baján közös jelöltjük mellett.

A Fidesz vasárnap esti közleménye szerint a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy közös jelölt elbukott. Ez egyértelmű üzenet a baloldalnak, az emberek nem kérnek azokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot

Az időközi választást azért kellett tartani, mert az egyéni választókerületben megválasztott Bálint Tünde, a Fidesz-frakció vezetője 2013 májusában meghalt.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös közleménye: "Függetlenül attól, hogy végül mi lesz a hivatalos végeredmény, ma egészen bizonyosan szoros eredmény született a bajai időközi önkormányzati választáson.
 
Teket Melinda, az Együtt-PM Szövetség, az MSZP és a DK közös jelöltje az egész ország elismerését kiváltva állt helyt egy hagyományosan jobboldali választókerületben - ott, ahol a Fidesz 2010-ben két és félszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék. Mindez ráadásul minden idők egyik leghazugabb és legtahóbb lejárató kampánya közepette, amit utóbb még Orbán Viktor sem mert felvállalni. A mai időközi választáson aktivistáink és megfigyelőink több gyanús jelenségre hívták fel a figyelmet. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek - megítélésünk szerint - döntően befolyásolhatták, torzíthatták a mai szavazás eredményét. Annak érdekében, hogy ne születhessen olyan végeredmény, amely a bajaiak többségének akaratával ellentétes, beadvánnyal fordultunk a Választási Bizottsághoz. A választást lezártnak csak akkor tekintjük, ha ezt a beadványt - tisztességes és törvényes eljárás során - bírálták el.

A Fidesz közleménye: az emberek nem kérnek a bukott baloldalból

A Fidesz szerint a bajai választás eredménye egyértelmű üzenet a baloldalnak: az emberek nem kérnek azokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot. A Fidesz sajtóirodája vasárnap este a bajai időközi önkormányzatiképviselő-választás után közleményben tudatta: Kovács Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást, az ellene és Zsigó Róbert fideszes polgármester ellen indított "aljas lejárató kampány ellenére". Úgy fogalmaztak: "sem együtt, sem külön-külön nem kérnek a választók a bukott baloldalból".

A Fidesz szerint a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy közös jelölt elbukott. Ez egyértelmű üzenet a baloldalnak, az emberek nem kérnek azokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot. A közleményben a Fidesz köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az időközi választáson, és bizalmukat adták a további munkához. A vasárnapi választáson a Fidesz jelöltje mellett közös jelöltet indított a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, valamint a Demokratikus Koalíció, és megmérette magát a Jobbik, illetve a Lehet Más a Politika jelöltje is.

Az MSZP közleménye: jelentősen javított az ellenzéki jelölt a 2010-es eredményén

Az MSZP szerint jelentősen javított a demokratikus ellenzék jelöltje a 2010-es választási eredményen Baján, míg a Fidesz jelentősen rontott - közölte Török Zsolt, az MSZP szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

A vasárnapi időközi önkormányzatiképviselő-választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Csaba nyerte. A 3-as számú önkormányzati választókerületben a Magyar Szocialista Párt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, valamint a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Teket Melinda a második lett, a Jobbik jelöltje, Markó György a harmadik, míg a Lehet Más a Politikáé, Ikotity István a negyedik.

Török Zsolt a választást úgy értékelte, hogy a demokratikus erők összefogásával jelentősen javítottak a 2010-es választási eredményen, amikor a szocialisták jelöltje 202 szavazatot, a Fideszé 523-at kapott.

Hozzátette: a Fidesz durva kampányával jelentősen rontott 2010-es eredményein, az akkori közel hatvan százalékos támogatottsága most harmincegynehány százalékra apadt.

Míg az MSZP jelöltjének 22 százalékos támogatottsága 30 százalék felé nőtt - fejtette ki. Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz jelentősen rontott, a demokratikus ellenzék pedig jelentősen javított a választási eredményeken.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Jandex 2013. szeptember 26. 07:02
  „38. Túrabakancs 2013.09.24. 20:37
  Igen írtál te a cibakházai pap meggyilkolásáról is!
  no comment.....”
 • 44. joszob 2013. szeptember 25. 20:04
  „35. szabadságharcos
  Ezt a cinizmust!
  A rendszerhez hozzátartozott, hogy mindenki tag volt valahol, ha nem akart "parkolni".
  Azt a névsort szeretném látni, hogy kik Ültek ott az osztásnál, kik vették fel az ingyen hiteleket, amit aztán el is engedtek, vagy kiknek privatizálták az állami cégeket stb.”
 • 43. asvel 2013. szeptember 25. 16:08
  „42. dödike 2013.09.25. 15:35

  Ne gondold azt, hogy a másik oldal nem ugyanazt csinálja...”
 • 42. dödike 2013. szeptember 25. 15:35
  „Elővette a fidesz a régi módszert. Fuvarozza a szavazókat és nyomatékosítja hogy kire szavazzanak.Gerinctelenek mint mindig.”
 • 41. szabadságharcos 2013. szeptember 25. 11:31
  „40. fapofa77 2013.09.24. 21:40
  Kösz. Meg aztán a piaci értékénél lényegesen többért vásárolják meg. Lásd E-on. Igy kompenzálják őket.”
 • 40. fapofa77 2013. szeptember 24. 21:40
  „38):
  Igazad van Túrabakancs. Az ellopást megelőző legfontosabb tevékenység az ellehetetlenítés...A Kádár rendszer államosított tulajdonai esetében fel sem merült a kivásárlás lehetősége, de a mostani helyzetben - a rezsicsökkentésnek nevezett parasztvakítás esetében - a hülye is tudja, mire megy ki a játék. Majd ha lepukkad a közszolgáltató, mi / fideszesek / olcsón hozzájutunk, és mivel főleg mi nem vagyunk a saját zsebünk ellenségei / lásd trafik-projekt /, akkor majd megmondjuk, hogy mi mennyibe kerül.”
 • 39. Morpheus 2013. szeptember 24. 21:37
  „33. Külföldi ellenőröket hozhatunk mi is... Nem értem miért kell mindent a politikusokra bízni. Úgysem fogják tudni kitiltani őket. Ha pedig kitiltják, az megint gyanús, és híre megy.”
 • 38. Túrabakancs 2013. szeptember 24. 20:37
  „szabadságharcos! /35/
  ..."Többet államosítanak mint Kádár!..."
  Szerinted a szolgáltatói cégek visszavásárlása az privatizáció? :) Ugyanis
  ez történik manapság ha nem esett volna le eddig. Illetve ennek vannak
  most előkészületei, pl. a rezsicsökkentés formájában. /Ellehetetlenítés/
  Erről már írtam tavaly, csak kaptam a fejemre itt a fórmon, pedig ez történik
  ahogy anno leírtam.”
 • 37. BJ.MÓVÁR 2013. szeptember 24. 20:11
  „2002-ben a FIDESZ bukott meg,mégse vágta senki folyton a képükbe,hogy bukott jobboldal !! Undorító a kommunikációjuk,gőgjük,pökhendiségük,remélem jól pofára esnek jövőre!!! Hozzáteszem,még soha nem szavaztam a baloldalra,/még 1989 előtt se mert nem mentem el szavazni/,de lehet,hogy most a baloldalra szavazok a FIDESZRE biztos nem!!!!!!!!”
 • 36. Csetneky 2013. szeptember 24. 20:09
  „Addig jó, amíg a szocik élvezik a szívatást. Legalább lesz idejük hozzászokni! :)”
 • 35. szabadságharcos 2013. szeptember 24. 19:21
  „14. szanti 2013.09.23. 08:34
  Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
  Stumpf István - a Hazafias Népfront alelnöke, MSZMP-tag
  Pintér Sándor - MSZMP titkár
  Martonyi János - MSZMP-tag
  Járai Zsigmond - MSZMP-tag
  Varga Mihály - KISZ-titkár
  Matolcsy György - MSZMP-tag
  Boros Imre - MSZMP-titkár
  Mikola István - a Hazafias Népfront alelnöke
  Harrach Péter - MSZMP-tag
  Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
  Fónagy János - MSZMP-tag
  Deutsch Tamás - KISZ-titkár
  Kövér László - KISZ-titkár, az MSZMP Társadalompolitikai Intézetének munkatársa
  Kerényi Imre - MSZMP titkár
  Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
  Pozsgay Imre - az MSZMP KB és PB tagja
  Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
  Ezekre gondoltál nyuszkó?
  Többet államosítanak mint Kádár!”
 • 34. mir 2013. szeptember 24. 18:28
  „32. Pikulics 2013.09.24. 18:07

  Mert a fidesz miben nyújtott baján jobbat? Az ócsárlásban?”
 • 33. yenkiman 2013. szeptember 24. 18:10
  „Kedves Fidesz imádók!
  Ez az úgynevezett jobboldali kormány sajnos kezd elég erősen hasonlítani az MSZMP -re a folyamatos államosítással
  személyi kultusszal.Remélem ez volt az utolsó csalásuk és a komoly választásoknál megjelennek majd a külföldi ellenőrök is!Bár ahogy én látom a helyzetet Őket majd kitiltják az országból mint Fehér Oroszországból!”
 • 32. Pikulics 2013. szeptember 24. 18:07
  „Uraim!
  (Hol vannak itt urak???)
  Vesziteni tudni kell, tetszettek volna jobbat nyujtani, mint a FIDESZ...”
 • 31. Óvári11 2013. szeptember 23. 22:40
  „Fedayn! maximálisan egyetértek veled! 900 ember szavazatát nem lehet országosra levetíteni ami kb jővő évi választásokon ,min 5 millió ember lesz. nem kellene tévhitbe kergetni ostoba nyilatkozatokkal az embereket.”
 • 30. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 23. 21:27
  „24. Ovinkor 2013.09.23. 10:10
  Nagy tisztelettel ebben nem értek veled egyet ;a Fidesznek ott van a rohamcsapata ....
  Szerintem más partner akad a kormányzásra.A küzdelem szoros lesz ,viszont a belpolitikai híreket olvasva az én véleményem,húznak elő a kalapból még pár meglepetést ami nem fogja fényezni a tömörülés pár prominensét.”
 • 29. ATX 2013. szeptember 23. 16:10
  „"a 2010-es, közel negyven százalékos különbségű fideszes fölény alig pár százalékosra zsugorodott egy erősen jobboldali körzetben" Ez a lényeg. Hogy a kétharmad már a múlté...”
 • 28. méz-ing 2013. szeptember 23. 14:02
  „" A DK tisztességes vizsgálatot vár a választási bizottságtól - tette hozzá a szóvivő. "

  CSAK NEM AZ LMP TÖBB MINT 5%-os EREDMÉNYÉT IRIGYLIK??????”
 • 27. torrente07 2013. szeptember 23. 12:08
  „Bajnaiék nem bírják elviselni a vereséget! Pedig jobban tenné ha hozzászokna! :)”
 • 26. szimre50803 2013. szeptember 23. 11:20
  „Hiába a vita, hogy a baloldal le van tojva, le van a jobboldal is, ezt bizonyítja az alacsony részvételi arány! Az emberek egyre jobban megcsömörlenek a politikától, a politikusoktól egyaránt! Már egyre jobban érződik, hogy nem jellemző egyik oldalra sem hogy ki hazudik, mert mindkettő hazudik, csupán azon múlik hogy a jóemberek mennyire veszik be a maszlagot! Ez az egész csak színjáték, ami arra jó hogy az emberek egymással legyenek elfoglalva! Szégyen az országra nézve, hogy egy választás, bármilyen legyen is az, egymás mocskolásáról szóljon!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böröcz Lászlót választották polgármesternek a Vas megyei Mikosszéplakon

Böröcz László független jelöltet választották meg polgármesternek Mikosszéplak községben. Tovább olvasom