Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Újraélesztik a Kis-Konda-patak völgyét Dombóváron

A természetvédelmi területen 42 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően állítják helyre a vizes élőhelyeket.
A munkálatok, amelyek kivitelezői szerződését hétfőn írta alá Szabó Loránd, a város független polgármestere és Kovács Tibor, a közbeszerzési eljáráson a munkát elnyert Kovi-95 Kft. ügyvezető igazgatója, a madarak fészkelési idejét követően, októberben indulnak.

Szabó Loránd a szerződés aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyéves program keretében a mintegy hathektárnyi területről elszállítják az ott elhelyezett illegális hulladékot, a behatoló fafajokat őshonos fajokkal váltják fel, és egy, a terület vízutánpótlását szolgáló, védőművekkel ellátott 1300 négyzetméteres tavat létesítenek. Megjegyezte, hogy a völgy vízellátását jelenleg az ott felhalmozott hulladék akadályozza, és emiatt jelentek meg oda nem illő növénytársulások.

Szavai szerint a dombóváraik a projektet követően egy megújult zöldterületet kapnak, amely új kiránduló- és természetvédelmi oktatóhellyé válhat.

A programban az önkormányzat partnerszervezete a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület (DÖPTE). Dávid Gyula, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban a japán könnyűfű és a fekete fenyő szorította ki a honos fajokat a területről: helyükbe cserjéket, berkenyét és vadkörtét ültetnek majd. A Kis-Konda-patak környéke jelenleg is kedvelt élőhelyük a különböző rigófajoknak, rozsdafarkúaknak és szajkóknak, sőt védett madárfajok is rendre megjelennek a regionális ökofolyosó részét képező területen.

A DÖPTE elnökének közlése szerint a vízellátás javulásával vízi madarak, szürke gém, nagykócsag és récék megjelenésére számítanak a patakvölgy későbbi fenntartásával megbízott egyesület tagjai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtisztítják a Balatont a karóktól

A Balaton védett öbleit tisztítják meg a karóktól a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság… Tovább olvasom