Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újraélesztést tanulnak a szombathelyiek

A csaknem nyolcvanezer lakosú Szombathely polgárainak harminc százaléka tanulhatja meg jövőre az újraélesztést az önkormányzat tervei szerint.

A program jelentős mértékben növelheti a közterületeken, a munkahelyeken, sportolás közben vagy bármely más élethelyzetben bekövetkező hirtelen szívhalál túlélési esélyeit - érvelt a városi közgyűlés legutóbbi ülésén Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), a mentőorvos végzettségű polgármester.

A kezdeményezés célcsoportjának tekintik az iskolák diákjait és tanárait, a közhivatalok dolgozóit, a tűzoltókat, a rendőröket, a sportolókat és a nagyobb üzemek dolgozóit.

A tervezett nagyszabású nyitó rendezvényen - az elképzelések szerint a város főterén - 120 diák sajátítaná el egyszerre az újraélesztés alapjait, a tanév tavaszi félévében pedig tízezer általános iskolás és középiskolai tanulót, illetve egyetemistát tanítanának meg az életmentő fogásokra. A nagy központi rendezvény mellett a felnőtt lakosság számára egész évben szervezett módon tartanának képzést.

A program beindításához 120 darab úgynevezett reanimációs gyakorló bábut kell beszerezni, illetve egy oktatófilmet is készítenek, amely szintén segítheti az újraélesztés elsajátítását.

Az akcióhoz az önkormányzat szeretné megnyerni támogatónak a város nagyobb munkáltatóit.

A közgyűlés novemberi ülésén határozatot fogadtak el arról, hogy a testület fontosnak tartja és támogatja a kezdeményezést, amely akár országos méretű programmá is bővíthető.

Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, amely vezető halálok a munkaképes férfiak körében. Ez naponta nagyjából 70 embert jelent, azaz hazánk területén átlagosan minden 30. percben leáll valakinek a keringése. Segítség nélkül e betegeknek minden perccel tíz százalékkal csökken az életben maradási esélyük. A mentő átlagosan 15 perc alatt ér ki, 3-5 perc után azonban már megindul az agykárosodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztést tanulnak a szombathelyiek

A csaknem nyolcvanezer lakosú Szombathely polgárainak harminc százaléka tanulhatja meg jövőre az… Tovább olvasom