Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Újabb négy útszakasz újul meg Vasban

Négy mellékút felújítása indul meg Vas megyében, összesen 11,3 kilométeren, 663,3 millió forintos támogatásból. A munkálatok befejezéséig részleges forgalomkorlátozásokra kell számítani.
2009 tavaszán 59 kilométernyi mellékút felújítása kezdődött el a Nyugat-dunántúli régióban Európai Uniós finanszírozással. Vas megyére ebből két projekt jutott, mindkettőben 5 útszakaszt tesznek rendbe a kivitelező cégek.

A tavaly áprilisban elindított felújításokhoz most csatlakozik a második, öt útszakaszt felölelő projekt. Felújítják a Pápa–Sárvár összekötő út (8404-es út) két szakaszát Nagysimonyi és Tokorcs, valamint Sitke és Sárvár között. Az úton az utóbbi időben jelentősen megnőtt a forgalom, súlyos balesetek is voltak. Felújítják továbbá a Tokorcs–Kemenesmihályfa összekötő út egy kilométer hosszúságú, belterületi szakaszát Tokorcson, a 8-as utat Vashosszúfaluval és Kálddal összekötő 8437-es útnak azt a részét, amelyik a főúttól Vashosszúfalu belterületi szakaszának végéig tart, valamint a Sárvár–Szeleste összekötő utat bő négy kilométeren. A négy útszakasz együttes hossza 11,3 kilométer. Az Európai Unió és a magyar állam a projekthez 663,3 millió forint támogatást nyújtott.

A projektgazda, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok kivitelezésével szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a Magyar Aszfalt Kft.-t, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t és a Colas Építő Zrt.-t bízta meg. A kivitelezők a szerződés értelmében kiszélesítik az utakat, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat, megjavítják az átereszeket, rendbe teszik a padkákat. A munkába vett szakaszokon található hidakat és hídtartozékokat – ilyen a Tokorcsi-híd, valamint a Kodó-patak hídja Vashosszúfalunál – szintén renoválják.

Vashosszúfaluban a kivitelezők megerősítik a burkolatot a Kossuth Lajos utcában. Závár Ferencné polgármester elmondása szerint a helyiek elsősorban Sárvárra, Szombathelyre járnak dolgozni, ügyeiket intézni, a középiskolás diákok úti célja is ugyanez a két település. „Vashosszúfalu életében turisztikai szempontból jelentős a Szajki-tavak közelsége, s mi is létrehoztunk egy pihenőparkot: a kerékpáros turizmusban szeretnénk előrelépni" – mondta el a polgármester.

„Bízunk benne, hogy a felújítás hatására a térség sikersebben vonzza majd a turistákat, de a potenciális befektetőket is, akik elsősorban az utak, az infrastruktúra állapotát vizsgálják – tette hozzá Zsupponits Jenő, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – A felújított szakaszokon tapasztalataink szerint jelentősen csökken az utazási idő, az érintett települések elérése kényelmesebbé, biztonságosabbá válik. A valóban európai szintű közlekedési infrastruktúra hozzásegítheti ennek az igen szép környéknek a vállalkozóit többek között turisztikai elképzeléseik megvalósításához" – mondta a vezérigazgató.

A projekt megvalósításával közvetlenül érintettek száma a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereinek becslése szerint mintegy 20 ezer fő. A beavatkozást ezúttal is az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásaira támaszkodva végzik. A 2007–2008-as akciótervben, összesen 73 projekt keretében 1100 kilométernyi út felújítása történik meg Magyarországon 2008–2010 között. A program teljes költségkerete 50 milliárd forint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan, golyós vadászfegyverrel közlekedett

Egy veszkényi autóst mértek be csütörtökön a Vas megyei rendőrök a 8-as főúton. Tovább olvasom