Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Újabb általános iskola fejlesztése indulhat el Szombathelyen

Az aláírt támogatási szerződésnek köszönhetően közel 200 millió forint uniós forrást kapott az önkormányzat a Paragvári Utcai Általános Iskola felújítására.


A kívül-belül megújuló épületben új és csöndes tantermeket, akadálymentes környezetet hoznak létre, valamint energiatakarékos üzemeltetést vezetnek be a XXI. századi igényeknek megfelelően. Az ünnepélyes szerződéskötésen részt vett Dr. Puskás Tivadar polgármester, Polgár Tibor, a VÁTI Nonprofit Kft. Fejlesztési Programok Üzletágának ügyvezető igazgatója, és Virágh Péter, a VÁTI Nyugat-dunántúli Terülteti Irodájának vezetője.

Polgár Tibor a VÁTI Nonprofit Kft. Fejlesztési Programok Üzletágának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy uniós csatalakozásunk óta a szombathelyi székhelyű kedvezményezettek összesen 37 milliárd forint támogatást kaptak 385 projektre. Ismertette emellett, hogy a Nyugat-dunántúli régióban összesen 72 olyan fejlesztés van, amelynek célja a közoktatás megújítása, ezen belül Szombathelyen 7 beruházás kapott uniós támogatást, aminek összértéke 833 millió forint. A mai napon aláírt szerződéssel a Paragvári Utcai Általános Iskola felújítása indulhat el, amely 199 647 277 forint uniós forrásnak köszönhetően válhat igazi mikrotérségi oktatási központtá.

A 100 éves épületben működő iskolára ráfér a korszerűsítés. Nagyon rossz állapotban van a tetőszerkezet és az ereszcsatorna, így beázások károsítják az épületet. A régi és korhadt ablakok a diákok és a tanárok életét nehezítik meg, hiszen a város egyik legforgalmasabb utcáján álló iskola termei így nagyon zajosak. A tornateremben a szellőztetés hiánya okoz problémát, az öltözőkben pedig csak hideg víz folyik. Mindemellett számos terem és helyiség hiányzik még a modern oktatás feltételeinek megteremtéséhez – nincsenek fejlesztő szobák, valamint felújításra szorul a klubhelyiség is.

A támogatásból azonban megoldódhatnak a több éves gondok. Kicserélik a tetőt, hőszigetelnek, és nyílászárókat cserélnek. Az energiatakarékos üzemeltetést segítik majd a tornateremi épületre kerülő napelemek. Kialakítják továbbá a zajmentes, egészséges, és akadálymentes környezet feltételeit.

Új termeket hoznak létre, köztük egy fejlesztő szobát, ahova a város valamennyi iskolájából fogadják majd a mozgásfejlesztésre, speciális gondozásra szoruló gyermekeket. Megújul továbbá a klubhelyiség is, ami pedig a hátrányos helyzetű tanulók számára teremti meg a lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.

Az építkezés mellett udvari játékokat, bútorokat, és speciális képességfejlesztő eszközöket is vásárolnak majd, hogy a 2012-es tanévtől modern környezetben szerezhessék meg a versenyképes tudást az ide járó diákok.

A projekt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldiek hiányolják a minőségi élelmiszereket a Balaton partjáról

Az osztrák és német turisták meglepődnek, hogy a Balaton partján nincs egyetlen halpiac sem. Tovább olvasom