Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Újabb 23 kolontári ház lebontásáról döntöttek

Újabb 23 kolontári lakóház lebontásáról döntött a védelmi bizottság vasárnap Devecserben tartott ülésén; a vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba.
Osztrák mérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót. Lasztovica Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke arról tájékoztatta vasárnap az MTI-t, hogy az érintett kolontári lakosok többségétől már megkapták a bontáshoz szükséges hozzájárulásukat, és a kártalanítási folyamathoz már készítik a szerződéseket. A lakhatatlanná vált otthonok bontási engedélyét a jövő héten adhatják ki.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra kérték, jelöljön ki egy olyan deponáló helyet, ahová a törmelékeket, valamint a vörösiszappal szennyezett földet el lehet szállítani, és a területet majd rekultiválni lehet. Lasztovicza Jenő azt mondta: egyelőre nem tudni, Devecseren hány házról állapították meg a Belügyminisztérium szakértői, hogy bontásra szorul, mert az adatok egyeztetése, a tulajdonosok nyilatkozatainak begyűjtése még tart. A védelmi bizottság elnöke visszautasította a Greenpeace nyilatkozatait, miszerint a térségben veszélyes lenne a levegő és az ivóvíz minősége, illetve nem ellenőrzik azokat. Devecseren még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot, annak ellenére, hogy legalább három tucatnyi lakóház megsemmisült, ugyanis zajlik a kárfelmérés, és az egyeztetés a lakókkal - mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint vasárnap is folytatják a kárfelmérést, de még pontosan nem tudni, hány házra kell bontási engedélyt kérni, és hány olyan ember lesz, aki szeretné elhagyni Devecsert. Toldi Tamás polgármester megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudnak visszatérni, mert otthonuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van.

Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják. Osztrák hadmérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és miként lehetne lezárni a kiszakadt tározót. Az erőd építésben jártas osztrák hadmérnök szakértők Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe, és Kolontárnál, a gáttetőn vizsgálják a tározó repedéseit, valamint a sérült zagytározó lezárásának lehetőségeit.

A tározó falán keletkezett 4-5 repedés közül a legnagyobb méretű hasadék jelenleg 58 centiméter széles, és a törésvonal 25 méter hosszú. A megsérült északi oldalfalon emellett 40 centiméteres süllyedést is mértek korábban. A gáttetőn dolgozó szakemberek elmondása szerint egy erősen esős időszak után kisebb elmozdulást lehet majd mérni, de abban bíznak, hogy a tározóban maradt kétmillió köbméternyi, sűrűbb állagú vörösiszap 500 méternél távolabbra nem kerülne, ha mégis leomlana az északi gátfal.

A vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel. A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nem veszélyeztetett - állapította meg a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa.

A testület közleménye hangsúlyozza, hogy ezt a tényt megerősítették az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ifjúsági szervezete hétfőn kisbusszal utazik Devecserre, hogy segítsen a vörösiszap áradása miatt bajba jutott helyieknek és a kolontáriaknak - közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója vasárnap az MTI-vel.

A vallási szervezet csapata hétfő reggel nyolc órakor a Mazsihisz Síp utcai székháza elől indul egymillió forint értékű, Németországból beszerzett védőálarccal, védőkesztyűvel, csizmával és szemüveggel felszerelve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letért az úttestről, majd áttörte a betonoszlopos kerítést Sopronban

Baleset történt szombaton este 9 óra előtt néhány perccel a Lővér körút és a Deákkúti út… Tovább olvasom