Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Tudja, milyen autója lesz 2018-tól? Segélyhívóval felszerelt

Minden új személyautót fel kell szerelni fedélzeti segélyhívóval 2018-tól. A jármű balesete esetén automatikusan értesíti a mentőket.

A gyártóknak 2018. március 31-től minden új személyautó- vagy kisteherautó-modellt fel kell szerelniük olyan fedélzeti segélyhívóval, amely az jármű balesete esetén automatikusan értesíti a mentőket: erről döntött kedden a Parlament. Európa útjain 2014-ben 25.700-an vesztették életüket. Az új segélyhívó a becslések szerint akár tíz százalékkal is csökkentheti a halálos áldozatok számát.

„A rendszer kiépítésével javulni fog az utak biztonsága és csökken a halálos balesetek száma, ami a Parlament egyik kiemelten fontos célja. Az e-segélyhívó ingyenes lesz a felhasználók számára, függetlenül attól, hogy milyen autót vezetnek' - mondta a témáért felelős cseh szocialista képviselő, Olga Sehnalová.

A fedélzeti automatikus e-segélyhívó rendszer súlyos közúti baleset esetén a 112-es segélyhívó számon értesíti a mentőket. A mentők az információk alapján azonnal be tudják azonosítani a szükséges segítség jellegét és nagyságrendjét, így hamarabb a helyszínre érhetnek. A gyorsabb segítség életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket.

Adatvédelem: nem követhetők a járművek

A képviselők megerősítették a jogszabálynak azokat a részeit, amelyek megelőzik, hogy az e-segélyhívóval felszerelt járművek baleset előtti mozgása visszakövethető legyen. Az új szabályok szerint az automatikus adattovábbítás során csak a legszükségesebb információkat küldi el a rendszer, például a jármű és az üzemanyag típusát, a baleset idejét és pontos helyét, illetve az utasok számát.

A szabályok értelmében a sürgősségi segélyszolgáltatók vagy partnereik által összegyűjtött adatok az érintett kifejezett előzetes jóváhagyása nélkül nem adhatók tovább harmadik félnek. A gyártóknak az összegyűjtött adatok teljes törölhetőségét is lehetővé kell tenniük.

2018 tavaszától áll fel a rendszer

Az személygépkocsik és kisteherautók új modelljeiben 2018. március 31-től kötelező a fedélzeti e-segélyhívó. A képviselők elérték, hogy az Európai Bizottság három évvel a rendszer elindulását követően felmérje, hogy más járművekben - például városi és távolsági buszokban, kamionokban - is kötelezővé tegye-e a technológiát.

Ezek az új szabályok a járművek gyártóira rónak feladatot. A tagállamoknak egy 2014 végén hatályba lépett jogszabály értelmében 2017. október elsejéig kell kiépíteniük a rendszer működéséhez szükséges infrastruktúrát.
A következő lépés

A parlamenti szavazással lezárul a jogalkotási folyamat. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Közlönyében való megjelentést követő huszadik napon életbe lép.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyeljen, le ne késse! Így módosul a buszmenetrend a megyében május 1-től

Változik több busz indulási ideje, egyes járatok rövidebb úton közlekednek. A veszkényi Fő utcán… Tovább olvasom