Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Történelmi napokon idézik fel a győztes szentgotthárdi csatát

Történelmi napokat rendeznek az 1664-es győztes csata emlékére Szentgotthárdon: a háromnapos rendezvénysorozat Montecuccoli tábornagy és Köprülü Ahmed nagyvezír jelképes bevonulásával pénteken délután kezdődik.

A 24 európai várost tömörítő turisztikai szerveződés, a City Cooperation keretében megrendezett történelmi napokon az 1664 augusztus 1-jén történt eseményeket idézik fel. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ezen a napon győzték le nyílt ütközetben Szentgotthárd környékén az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregét.

Ragaszkodva a "történelmi hagyományokhoz" lesz majd íjászbemutató és "műsorral körítve" újrajátsszák a szentgotthárdi csatát is - mondta Károly Andrea művelődésszervező az MTI-nek. A keresztény seregek jelképesen ismét megvívnak a török csapatokkal, "bár a 21. századi történetben" Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai, a szombathelyi Fekete Sereg és a Szent Sebestyén Íjászkör segíti őket a győzelemhez.

A történelmi eseményről emlékfutással is megemlékeznek. A résztvevők választhatják a történelmi dátumhoz igazodó, 1664 méteres távot is. A főfutam - amelynek hossza oda-vissza kilenc kilométer - a barokk nagytemplomtól indul majd Ausztriába, a Mogersdorfban felállított emlékkeresztig.

A programsorozat keretében a színház aulájában Szendi Szűcs István festőművész és Kovács Gábor faszobrász alkotásaiból nyílik kiállítás. A színház előtti téren bemutatják a szentgotthárdi gyerekek által készített, 40 méter hosszú történelmi rajzot, és kézműves foglalkozásokat is tartanak, a mesterségek utcájában pedig népművészeti kirakodó vásárt rendeznek.

Vasárnap a City Cooperation együttműködésben résztvevő városok együtteseivel nemzetközi fúvószenekari találkozót tartanak, a résztvevők zenés menettel vonulnak fel Szentgotthárd utcáin.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeg vendég fojtogatta a pincérnőt Sárváron

Földre teperte és fojtogatta egy vendég a pincérnőt, az egyik sárvári étteremben - értesült TV2… Tovább olvasom