Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Történelem érettségi 2011 - Az első rész gyerekjáték, a második megoldható volt a diákok szerint

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium két, végzős diákja nem találta nehéznek a középszintű érettségi feladatait, s ebben az iskola megkérdezett történelem szakos tanára is egyetértett.

˝Az első rész gyerekjáték volt, hihetetlen, hogy mennyit izgultunk miatta˝

Sümegi Tamás, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium érettségiző diákja, portálunk érdeklődésére elmondta:

- Megkönnyebbülést jelentett számomra a középszintű történelem érettségi, egészen egyszerű feladatokkal találkoztam. Az első rész gyerekjáték volt, hihetetlen, hogy mennyit izgultunk miatta, s gőzerővel készültünk.

Az esszékérdések ugyan kicsit nehezebbek voltak, de semmi olyan nem szerepelt benne, ami nagyon emberpróbálónak mondható. Reggel 8 órától 11 óráig lehetett dolgozni, én 10 óra 25 perckor adtam be a munkámat, úgy, hogy előtte még alaposan át is néztem a leírtakat. Nem szeretek ˝előre inni a medve bőrére˝, ezért úgy fogalmazok: négyesnél semmiképpen nem számítok rosszabbra - fogalmazott Tamás.

Osztálytársa, Horváth Lilla így vélekedett:

- A gimnáziumi évek alatt a történelem jelentette számomra a legnagyobb nehézséget, ennek ellenére most könnyebben vettem az akadályokat, s nem lett rossz az érettségi. Konkrétan nem tudom, hogy milyen jegyre számítsak, de négyes-ötös körül határolnám be.

Az esszéfeladatok természetesen nagyobb odafigyelést igényeltek, mint az első rész. A felkészülés során azonban mindent átvettünk, nem szerepelt ismeretlen tananyag, így nyugodtan dolgoztam, s időben végeztem is.

A középszintű történelem írásbeli megoldásai itt >>

A helyes szövegértés, a forráselemzés segíthetett a diákoknak

Bartha Gábor, a gimnázium igazgatóhelyettese, történelem-angol szakos tanára portálunknak úgy fogalmazott, a középszintű érettségi nem volt nehéz, mindkét része megoldhatónak bizonyult.

- A feladatok szigorúan a tananyagra épültek. Olvastam, hogy néhol nehezebbnek ítélték az idei érettségit a tavalyinál, én nem így vélem.

Az első kérdések józan ésszel is megoldhatóak voltak, a második részben a helyes szövegértés, a forráselemzés sokat segíthetett a diákoknak. Mióta az új érettségi feladataira készítjük fel a tanulókat, az előbb felsorolt kompetenciákra nagy hangsúlyt fektetünk. Összességében nagyon jó teljesítményt várok diákjainktól - mondta Bartha Gábor, akitől megtudtuk, az iskolából idén körülbelül 20 tanuló jelentkezett emelt szintű történelem érettségire.

A nyitókép illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrség: véletlenül dobták fejbe pezsgősüveggel a tatabányai lányt

Nem szándékosság vezette a 11 éves fiút és 12 éves lányt, akik egy tatabányai tízemeletes ház tetejéről március 7-én ledobtak egy pezsgősüveget, és az életveszélyes fejsérülést okozott egy arra sétáló lánynak. Tovább olvasom