Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Több a mangalica, szeretjük az ízét

Világtendencia, hogy a vásárlók tudatosan keresik a jó minőségű helyi élelmiszereket, és ez jól jött a mangalicásoknak.
– Divatosak lettek a göndörszőrűekből készült termékek hazánkban is. Segítettek ebben azok a marketingakciók, mangalicafesztiválok is, amikhez a szaktárca adott támogatást és a földterülethez jutásnál előnyt élveznek az őshonos állatot tartók – mondta el Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke annak indokaként, miért nőtt jelentősen a mangalicák és a velük foglalkozók száma. Már 230 tenyészet működik hazánkban. Öt éve kevesebb mint hétezer anyakocát tartottak Magyarországon, ma már kilenc és fél ezret, és évi ötven-hatvanezer a szaporulatuk. A nagyobb telepek a Dunától keletre vannak, régiónkban jellemzően kistermelők tartanak mangalicákat.

Bakonyi László és Virág Anita azóta tud megéri a mangalicatartásból, mióta feldolgozzák a disznókat. Fotó: M. M.
Bakonyi László és Virág Anita azóta tud megéri a mangalicatartásból, mióta feldolgozzák a disznókat. Fotó: M. M.


Bakonyi László tényői tanyáján hét éve hobbiból kezdett mangalicákkal foglalkozni. Azóta tud megélni ebből a tevékenységből párjával, mióta fel is dolgozzák a levágott disznókat. Eleinte főként füstölt szalonnát, kolbászt készítettek. A férfi tapasztalatai szerint egyre nő az igény a mangalicaáru iránt, ezért fontos, hogy több lehetőség legyen a helyi termelők és a vevők közti közvetlen kapcsolat kialakítására. E téren szerinte sokat segített lapunk kezdeményezése, a Kisalföld Piactér címmel szombatonként megjelenő összeállításunk.

– A mangalica-tőkehúst azért szeretik a háziasszonyok, mert nem esik össze, ha otthon elkészítik és nem lesz rágós – mondta el Bakonyi László, aki nemrégiben kisebb boltot nyitott Sokorópátkán és Győrben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz vágányra irányítottak egy gyorsvonatot

A Katica sebesvonatot hétfő reggel Százhalombattán egy olyan vágányra irányítottak, ahol már állt… Tovább olvasom