Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Tilos lesz horgászni egész tavasszal?

A horgászatra és a halászatra vonatkozó jogszabályok csak egyes halfajok kifogását tiltják.
Általános halászati és horgászati tilalmi időszak bevezetése érdekében kezdődhet országos aláírásgyűjtés, miután az ezt célzó népi kezdeményezéseket szerdai budapesti ülésén támogatta az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület Brumbauer Tibornak, a Tiszai Vitorlás Egyesület elnökének két kérdését hitelesítette. A kettő közötti különbség mindössze az, hogy az egyik kezdeményezésben szerepel egy konkrét (március 1-je és június 1-je közötti) tilalmi időszak, míg a másikban ezt a kérdést nyitva hagyta.

A kezdeményező az alábbi kezdeményezéshez gyűjt aláírásokat: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény megvitatását az általános halászati tilalmi időszak bevezetése végett?"

Litresits András OVB-tag a kezdeményezés tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadászati törvény is meghatároz egy általános tilalmi időszakot, míg a horgászatra és a halászatra vonatkozó jogszabályok csak egyes halfajok kifogását tiltják. Szavai szerint egy halászat során nem túl életszerű, hogy a különböző halakat a jogszabályok érvényesítése érdekében szétválogassák, majd a védetteket "kíméletesen" visszaengedjék a vízbe.

Az országos népi kezdeményezések támogatására a most hitelesített mintapéldányokkal megegyező íveken lehet aláírást gyűjteni, erre két hónapja van a kezdeményezőnek. Ha összegyűlik legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírása, akkor az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. ISU 2013. február 08. 20:57
  „A végén még hasonlóan fogunk járni:
  Fiatal pár ül a folyóparton, mikor így kitörnek a szavak a fiúból:
  - Bárcsak lennék bátrabb!
  - Miért, akkor letepernél és szeretkeznél velem itt a parton? - kérdi izgatottan a lány.
  - Dehogyis, akkor a tilalom ellenére is mernék horgászni.”
 • 21. himi55 2013. február 08. 20:37
  „enézést nem a hozászollokra gondoltam,”
 • 20. tatiana 2013. február 08. 18:00
  „A horgászengedélyek ma már csak a tehetősebbek privilégiájává vált,ugyanis az áruk horror. Benne foglaltatik a halasítás ( ami vagy van vagy nincs ki látta) is ,hal pedig alig van. Ha van időm horgászni akkor vagy tombol a szél , vagy zuhog az eső, vagy magas a víz vagy nagyon alacsony, vagy egyáltalán nem eszik a hal. Akkor pedig csak a benzint az etetőanyagot és az időmet pazarolom. A Balatonról nem is beszélve ott még horgászhelyet sem a legegyszerűbb találni még a helyieknek sem . De a keszthelyi halászati zrt mázsaszára szedi ki a tóból a halat sem a méret sem a faj nem számít tilalom ide vagy oda sőt még tv műsort is engednek készíteni lásd Angi jelenti M1. Ha általános tilalmat akarnak akkor az engedélyeket csak 10 hónapnak megfelelően számolják ki ne pedig egész évre így is rablás!!!!!”
 • 19. thn_123 2013. február 08. 16:59
  „18. himi55
  Visszaolvastam... egyik hozzászóló sem szidta az elmúlt rendszert...
  Horgászok beszélgetnek egymás között... kit érdekel, hogy mi volt, vagy mi nem volt a kommunista érában?
  Foglalkozzunk inkább a rapsicokkal, a kormoránokkal, a halászattal, a halszűkével, meg egy csomó más, megoldásra váró feladattal, mint pl. ezzel az idétlen ötlettel. Van bőven miről beszélni/beszélgetni...”
 • 18. himi55 2013. február 08. 16:14
  „Ti szidjátok a múlt rendszert?50 éve horgászom a múltba mindig nyugalom volt,nem kellett a
  vitorlás uraknak helyet adni a vizeken.Ha ilyet akartok bevezetni 5 hónapos jegyet is venni?
  Aki ezt kitalálta az egy nagy.......!”
 • 17. futóbab 2013. február 08. 13:21
  „Még ennyi: Nekem az aranykárász,és compó akár mekkora is lehet az TABU!!!!!!”
 • 16. futóbab 2013. február 08. 13:17
  „Nagyon régóta lógatok,a Duna a mindenem.Töltés használati,és horgászengedéllyel rendelkezem.Legálisan,nem olcsó szórakozás.Becsületes ember lévén,a méreten aluli,hadd nőjön,tehát vissza a vízbe!Jövőre talán ismét arra jár.
  Sajnos,nagyon sok a rabsic,a villanyozás sem ment ki a divatból,a halászok válogatás nélkül viszik el a zsákmányt.Tudok olyat,aki megfogja a méreten alulit,hamar ott helyben megpucolja,számolva azzal a ténnyel,hogyha ellenőrzés van,/sajna nem mindegyik halőr ismeri a fajokat/.A pikkelyek+belek bedobálva a vízbe,a sörös dobozok...stb.mindenhol árulkodnak arról,hogy kb.milyen intelligenciával rendelkezett az illető.Szólni,még véletlenül sem szabad nekik,hisz volt rá példa,hogy meg is fenyegettek.Azért a halőrök néha sikerrel dolgoznak,de ez édes kevés.Tavaly is 2 emberke járta a Duna,és a mellék ágak szakaszait.KEVÉS!
  Teljesen feleslegesnek tartom,a tilalmi idő meghosszabbítását,hisz a normális pecás becsületes,betartja a hohó törvényt,a többinek meg tök mindegy,hogy milyen rendelkezéseket hoznak,akkor is lopni fog.Ezzel minket,becsületeseket büntetnek.Én továbbra is szeretném/ha az időm,és az idő is engedi/ egész évben élvezni a drága horgászengedély kiváltásával járó lehetőségeket.Az engedély 1 évre szól,nem pedig időszakos!
  Sok-sok ellenőrzéssel,és nagyon kemény büntetésekkel /a vendéglősöket is beleértve/többre mennének!-ezáltal,a halállomány is lassan nőni fog,akár telepítés nélkül is.Vigyázzunk együtt a halainkra,és a nem odavaló egyéneket nyugodtan jelentsük!-a telefonszámot elméletileg mindenki ismeri,pár Ft-ba kerül,de hosszú távon megéri.”
 • 15. mmppss 2013. február 08. 09:25
  „14: ennyi.”
 • 14. thn_123 2013. február 08. 09:17
  „Nem hinném, hogy amiatt a horgász miatt van kevesebb hal a vizeinkben, aki megveszi az éves jegyet, és ha munkája, szabadideje, egyéb elfoglaltsága, és persze pénztárcája engedi, lemegy néhány órára, vagy néhány napra lógatni, szem előtt tartva a jelenleg is érvényes tilalmakat!
  Nem azokat kellene büntetni, akiknek ez kikapcsolódás és akik tényleg odafigyelnek a környezetükre, sokkal inkább a halászatot kellene amennyire csak lehet visszaszorítani, és mellette az ellenőrzéseket gyakoribbá tenni és nagyon keményen büntetni...
  Kíváncsi lennék, hány halász folytatná tovább "áldásos" tevékenységét, ha minden egyes alkalommal végigkövetné az ellenőrzés a hal útját, a kifogástól egészen a leadásig! Mert amíg a lehalászott/levillanyozott hal legnagyobb része a környékbeli éttermekbe vándorol feketén, addig lesz itt ajvékolás a halászok ilyen olyan megélhetése, meg kenyérkeresete, meg felkopik az álluk... kapcsán!
  Gondolom az Ebrót, mint horgászparadicsomot nem igazán kell senkinek bemutatni! Nagyban hasonlít a Dunához, kivéve egy nagyon nagy különbséget: halászokkal az Ebron egyáltalán nem lehet találkozni, ugyanis a HALÁSZAT TILTOTT a folyó TELJES szakaszán! Plusz a pontyokat kötelező visszaengedni!
  Ja igen, és még valami... 15 Euró/év az engedély a folyó teljes szakaszára! Ugyanis rájöttek, hogy a turizmusból igen is meg lehet élni, anélkül is, hogy a szabad-rablás megengedett lenne!”
 • 13. Valaki 2013. február 08. 09:08
  „A halradarokat is be kell tíltani, a villanyozással együtt! A halászokat miért nem ellenőrzik? A boltok tele vannak méreten aluli halakkal!”
 • 12. mmppss 2013. február 08. 08:30
  „9. Kérlek értsd meg, hogy a tiltással nincsen elintézve semmi. Szorgalmasan ellenőrizni kell és keményen büntetni. Nem ám 2 halőr Rajkától Komáromig... Azzal teljesen egyetértek, hogy az ipari haltermelést teljes egészében a folyóinkon és nagy tavainkon be kell fejezni.”
 • 11. Lomex 2013. február 08. 07:51
  „Szinte csak tavasszal érdemes horgászni. Év többi része sokszor csak kínlódás.”
 • 10. frenyo33 2013. február 08. 07:07
  „Na meg az a...tok pi...ját még mit nem????!!!!!!!”
 • 9. urbaniastapista 2013. február 08. 00:02
  „A halászokkal eléggé tele van a begye elég sok horgásznak.
  A Dunán is azért nincs közös szlovák-magyar haltelepítés, mert a magyar halászok miatt nem látják értelmét a szomszédok. Ipari haltermelést halastavakban kellene folytatni, nem a megmaradt kevés élővízben.
  Hol kell aláír ni?”
 • 8. mmppss 2013. február 07. 23:08
  „1. valaki ébresszen fel
  2. mivaaaan!?
  3. vitorlázó fazon ebbe miért szól bele, zavarja az úri passzióját?
  4. ellenőrizni kellene most is, folyamatosan, totális rablás van
  5. a halász sokkal keményebben odaver a víznek most is, mint amilyen kárt a horgászok tudnak tenni
  6. büntetni kellene, rendesen...sosem értettem a büntetés mértékét miért kell minimálbérhez mérni, ez lopás és nem a sebességhatár átlépése 15%-al...”
 • 7. bakke 2013. február 07. 22:05
  „Ja, eleve nem fogják ezt 50 ezren aláírni, szóra sem érdemes "cikk"”
 • 6. bakke 2013. február 07. 22:01
  „Nem lesz itt tavaszi horgásztilalom, a legjobb időszakra?! Hülye ez az ember? Eleve elveszítene pár százezer horgász szavazót a Fidesz, ha megtörténne. Ez a nemtudomki ürge nem normális”
 • 5. Ivco 2013. február 07. 18:09
  „Fontos feladat.....”
 • 4. véleményalkotó 2013. február 07. 18:05
  „És akkor mennyi időre is vesszük a horgászengedélyt a Dunára? Már így is alig lehet horgászni. Telepítés semmi. Horgászati hely nagyon kevés.
  Valaki elmondhatná ennek az idiótának, hogy horgászati tilalom most is létezik. NEM IS KEVÉS!!!!”
 • 3. Citizen 2013. február 07. 17:49
  „1. hümm 2013.02.07. 16:34 Mindkettő ,,Általános halászati és horgászati tilalmi időszak bevezetése érdekében kezdődhet országos aláírásgyűjtés,, !”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 86-oson: szarvasmarhákat szállító teherautó borult az árokba

Szarvasmarhákat szállító teherautó borult eddig ismeretlen okból az árokba a 86-os úton Nádasd… Tovább olvasom