Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Textilek Szombathelyen

Textil + címmel rendezik meg Szombathelyen a 4. Textiltriennálet, amelyen 20 országból 250 művész vesz részt péntektől; kísérőrendezvényként 51 monumentális munkát mutatnak be a Lódzi Textilmúzeum anyagából.
Cebula Anna, a képtár textilgyűjteményének vezetője, a tárlatok kurátora elmondta az MTI-nek, hogy 40 éve ötféle kategóriában mutatkozhatnak be a textilművészek Szombathelyen, 1970-től 2000-ig biennále, majd 2003-tól triennále keretén belül.

A fal- és tértextil műfajában 55 mű, a textildizájnon 45 munka, a minitextilben 91 alkotás, a zászló és a szalag kiállításon 18 illetve 32 mű szerepel. A külföldi művészek között legtöbb a japán - 10 művész küldött munkát, és a minitextil műfajában alkottak. Érkeztek Lengyelországból, Szlovákiából, Finnországból, Ausztriából, Törökországból, Brazíliából és Ausztráliából is textilmunkák. A fal- és tértextil valamint a textildizájn műfajában csak magyar alkotók munkái láthatók - tette hozzá.
Egy kérdésre a kurátor kifejtette, hogy a triennále címében a textil után tett plusz jel a textil gyarapítását, bővítését, valamivel való összekapcsolását vetíti előre. A falitextil szálai közé ugyanis drótot, cementet, követ, üveggolyót, apró ruhacsipeszt, kagylót, merített papírt szőnek be, de söröskupakokból is kiállítanak falikárpitot.

Újdonság lesz, hogy a 80-as évek óta először mutatkozik be a lengyel kárpitművészet Magyarországon. A triennále kísérőrendezvényeként megnyitják a Lódzi Textilmúzeum gyűjteményéből készült kiállítást. A válogatott anyag 51 monumentális textilt mutat be a lengyel kortárs textilművészet csaknem 60 évének "terméséből."

Ahogy Cebula Anna elmondta, egy-egy gobelin nagysága 12-16 négyzetméter. A világhíres Magdalena Abakanowicz három alkotása is ott lesz a kiállításon csakúgy, mint Stefan Poplawski és Konrad Zych művei. A lengyel anyagot a képtár 40 méter hosszú nagytermében állítják ki - jegyezte meg a kurátor, hozzátéve, Lengyelországban hagyomány, hogy a biennálék és triennálék köré fesztivált, több kiállítás megnyitót is szerveznek.

Csütörtökön délelőtt Kőszegen, az Öregtoronyban, a Zwingerben nyitják meg az előző triennále díjazottjainak csoportos kiállítását, pénteken 14 órakor a 4. Textiltriennálét Szombathelyen, majd 16 órakor a lengyel tárlatot.

A triennáléra kétnyelvű - magyar-angol - katalógus is készült. A Szombathelyi Képtár és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért közösen szervezi a textiles seregszemlét a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A 4. Textiltriennálé anyaga három hónapig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól fizetni kell a parkolásért Tatabányán

Július elsejétől Tatabánya központjában fizetni kell a parkolásért, két zónában óránként 120,… Tovább olvasom