Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tétényi: vége a demokráciának Esztergomban

Tétényi Éva független polgármester szerint vége a jogállamnak Esztergomban, mert a képviselő-testület Fidesz-frakciója a polgármester által összehívott hétfő esti ülésen levette a napirendről a város 25 milliárd forintos adósságának rendezésről szóló tervet, és helyette egy korábbi, "törvénytelen összejövetelen" elfogadott javaslatot tart hatályban.

A testület kétharmados többségét adó Fidesz-frakció néhány nappal ezelőtt a polgármester és az ellenzék értesítése nélkül ült össze. Az ülés levezetőjének a korelnököt választották, döntöttek az adósságrendezési tervről, és úgy módosították a működési szabályzatot, hogy ezután a polgármester nélkül is lehessen ülést tartani - emlékeztetett a város vezetője.

Tétényi Éva kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a törvénytelenül összehívott ülésen az aljegyző aláírta a jegyzőkönyvet, majd később a jegyző is szignálta a dokumentumokat, ezzel kihirdetve a döntést.
A megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény csak az alakuló ülésen ad ülésvezetési jogkört a korelnöknek. Rendelettel alkotott jogszabály pedig csak akkor lép hatályba, ha azt a jegyző és a polgármester aláírta.

Czunyiné Bertalan Judit továbbá közölte: "egy törvénysértő önkormányzati rendelet addig az időpontig érvényes és hatályos jogszabálynak tekintendő, amíg a képviselő-testület hatályon kívül nem helyezi, vagy az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti".

A kormánymegbízott elmondta, hogy ellenőrzési jogköre a beérkezett jegyzőkönyvek vizsgálatán alapul, ezért az április 12-i képviselői összejövetelen született döntések törvényességéről csak azután nyilatkozhat, ha a dokumentumot megkapta.

Tétényi Éva szerint a Fidesz-frakció hétfőn azért vette le a napirendről az adósságrendezési tervet, mert a mostani tárgyalással elismerték volna, hogy korábbi ülés törvénytelen volt.

A polgármester hozzátette, a terv szerint a 25 milliárd forintos adósságból a bankok 20 milliárdját négyéves felfüggesztés után 30 évig fizetnék, előtte kiegyenlítenék az ötmilliárd forintos egyéb adósságot. A terv alapján súlyos megszorításokra kell számítani, például a polgármesteri hivatal 120 fős létszámából 40 embert elbocsátanának.

Tétényi Éva a választások után jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá 25 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást.

Tétényi Éva és kétszáz esztergomi kísérője április 9-én gyalog vitt Budapestre egy nyílt levelet, amelyben a város képviselő-testületének feloszlatását kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Az esztergomi Fidesz-frakció vezetőjét, Steindl Balázst az MTI-nek többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie.

Olvasóink írták

 • 4. pozdorja 2011. április 20. 08:42
  „Igen ám, csakhogy a Fityisz frakció nem akar új választást, mert égnének mint a rongy. Ezért aztán úgy tesznek mint ha serényen dolgoznának. Csinálnak is valamit, meg nem is.”
 • 3. Dr.Lang 2011. április 19. 15:56
  „Nem ertem, hogy miert lenne vege a demokracianak. A polgarmestert is es a kepviseloket is a helyiek valasztottak meg. Most eppen ilyen konstellacio szuletett. Ebben kell dolgozni. Ha nem mukodik, uj valasztast. Dontson a nep ujra.”
 • 2. IV.Béla 2011. április 19. 14:59
  „Szomorú és roppant kétségbeejtő a jövőre nézve..”
 • 1. pozdorja 2011. április 19. 13:40
  „Megmondta a volt polgármester, Meggyes hogy minden lehetséges eszközzel akadályozni fogják Tétényi Éva munkáját. Komolyan mint az óvodások. Nem FIDESZ-es polgármestert választottatok most megsértődtünk. Látható hogy messze nem a város érdekeit tartják szem előtt, hanem saját érdekeiket.
  És most képzeljük el mi lesz itt, ha az ország több városában is elzavarják a mostani FIDESZ-es polgármestert a következő választáson. Ehhez persze kell az is hogy legyen választható alternatíva, mert most nincs...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátottak négy hivatásos balatoni halászt

Rendkívüli felmondással elbocsátott négy hivatásos halászt hétfőn a Balatoni Halgazdálkodási… Tovább olvasom