Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Térinforma​tikai fejlesztés az országban elsőként

Hazánkban elsőként közel 450.000 euróból valósult meg a CommonGIS projekt Vas megyében és Burgenland tartományban.

Az ˝Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013˝ keretei között szerveződő kezdeményezés vezető partnere a Vas Megyei Önkormányzat, projektpartnere pedig a Burgenlandi Tartományi Hivatal.

A térinformatikai fejlesztést mintegy 380.000 euróval támogatta az Európai Unió, további mintegy 31.000 eurós támogatást pedig a Magyar Állam nyújtott.

A fejlesztés alapja, hogy Burgenland és Vas megye is mintegy 10 éve önálló térinformatikai rendszert üzemeltet hasonló technikai körülmények között, egymással összevethető adattartalommal. A projekt előtti időszakban a rendszerekben – a különböző térképek, adatbázisok tekintetében - csak az ország határain belülről találhattunk adatokat. A fejlesztés eredményeként a rendszerek a saját információszolgáltatáson kívül képesek lesznek a homogén, egységes szerkezetű, összevont területi adatszolgáltatásra.

Augusztus 17-én a projektzáró eseményen Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az országban elsőként Vas megyében történhetett meg ez a térinformatikai fejlesztés, a rendszer pedig akkor lesz teljes, ha minden megyében hasonló rendszert építenek ki a szakemberek. Ez a fejlesztés is nagyban hozzá fog járulni az olcsóbb közigazgatás, az olcsóbb állam kialakításához. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette, októberben a projektet Muravidékkel kívánják továbbfolytatni, a szlovén partnerrel szintén közös térinformatikai rendszer kidolgozásán fognak fáradozni.


A projektet üdvözölte Thomas Perlaky, a Burgenlandi Tartományi Hivatal Területfejlesztési és Lakásfenntartási Osztályának vezetője, aki külön kiemelte a magyar partner magas fokú szakmai felkészültségét, és a projektben végzett színvonalas munkáját. A Burgenlandi Tartományi Hivatal térinformatikai referense, Thomas Zalka ehhez fűződően kifejtette: - Burgenland tartomány egy olyan fejlesztést tudott Vas megyével megvalósítani, amit ezidáig más osztrák tartományokkal még nem sikerült.

A projekt eredményeiről Oláh János, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal szakmai koordinátora beszélt.

• Mindkét partner részére készült egy állapotfelmérés a meglévő rendszerhez és egy rendszerterv a további fejlesztések pontos meghatározásához, amely elősegítette a további munkát.
• Előrelépést jelent a rendszer a katasztrófavédelem területén is, hiszen információkat nyújt a nyilvános felületen keresztül a megye állampolgárai számára veszélyhelyzetek esetére. Továbbá a Vas Megyei Kasztarófavédelmi Igazgatóság szakemberei számára olyan zárt rendszert alakítottak ki, mellyel leegyszerűsödik az esetleges katasztrófahelyzetek kezelése, mielőbbi megoldása.
• Vas megyében megtörtént több új térképes adatbázis beszerzése, mely segít a rendszer jobb működésében, a szélesebb szolgáltatási kör létrehozásában: ortofotó, domborzati és felületmodell térkép, többféle POI (olyan adatbázisok, amelyek bizonyos szempontból fontos helyeket jelölnek a térképen; pl.: benzinkutak, gyógyszertárak, ipari parkok, adó- és egyéb hivatalok, múzeumok, vendéglátóhelyek, szálláshelyek), geoadatbázisok (szintén térképen megjeleníthető adatokat tartalmaznak; pl.: kerékpárutak, katasztrófavédelmi, illetve műemlékvédelmi szempontból fontos helyek, közigazgatási határok), kataszteri térkép.
• Elkészült egy új, fejlettebb, szélesebb szolgáltatási skálát nyújtó, bővíthető GIS rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honfoglalás Komáromban

A rockoperát Koltay Gábor filmjéből készítette testvére, a Kormorán együttesből ismert Koltay… Tovább olvasom