Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Térdig a vörösiszapban - egyetemisták Devecserben - videó

Húsz önkéntes egyetemista indult útnak, hogy valamelyest enyhítsék azokat a károkat, amelyeket a tározóból kiömlött vörösiszap-tenger okozott.
Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Savaria Egyetemi Központ hallgatói önkormányzata adományokat gyűjtött, valamint önkénteseket toborzott a devecseri és kolontári károsultak megsegítésére. Egészen az elmúlt hét elejéig huszonnégy órás készültségben voltak a jelentkezők, s aztán jött a hír: szükség van a segítségükre.

Az elmúlt héten húsz hallgató indult útnak busszal Devecserre a SEK által szervezett keretek között.

Maszkokat, védőszemüvegeket, saválló védőruhákat és - kesztyűket az egyetem adott a hallgatóknak, gumicsizmát többen is vittek sajátot, ám akinek nem volt, azok a helyszínen kaptak megfelelő lábbeliket - tudtuk meg Kleinhappel Miklóstól, a Szolgáltató és Kommunikációs Iroda munkatársától.

A helyszínen az önkénteseket eligazították, lapátokat kaptak; majd a város egyik legtöbb kárt szenvedett területére vezényelték őket, ahol a nap végére három konténert töltöttek meg fémhulladékkal és iszappal. A munkálatokat nehezítette, hogy több órán keresztül szakadt az eső, de ennek ellenére is dolgoztak az önkéntesek, ahogy a többi kármentő is.

A SEK önkéntesei - védőfelszerelés osztása közben. Fotó Kleinhappel Miklós.
A SEK önkéntesei - védőfelszerelés osztása közben. Fotó Kleinhappel Miklós.


A város a kárt szenvedett területeken szinte kihalt volt, a lakatlan, kitárt kapujú házak között csak az önkéntesek és az ugyancsak védőfelszerelésbe öltözött fegyveres rendőrök voltak jelen. A kárterületté nyilvánítás miatt nem lehetett sem fotózni, sem videózni a helyszínen.

- Az utcákon folyik a vörös lé, az emberek pedig dobnak ki mindent, amit elért az ömlés. Még a tartósnak hitt gépek - ásógépek, motoros fűrészek - és a különféle szerszámok is használhatatlanná váltak, mert eszi őket az iszap, képtelenség megtisztítatni ezeket - tette hozzá az iroda munkatársa.

A legpozitívabb élménynek talán az említhető, ahogyan ott az emberek egymáshoz viszonyultak: a karitászosok óránként két-három alkalommal meleg teával, kávéval kínáltak mindenkit, ami a hűvös időben és az esőben igencsak jól jött. Az önkéntesek délben kaptak meleg ebédet; vizet, pogácsát, szendvicseket is ehettek, ha megéheztek.

 A mentők folyamatosan járták a kárt szenvedett területeket, hiszen az iszap a bőrrel érintkezve égési sérüléseket okoz, ezért mielőbb le kellett mosni ecetes vízzel (sima vízzel nem jött le), ha valakinek a bőrére került - számolt be a látottakról Kleinhappel Miklós.

- Rengeteg ember dolgozik Devecserben, mégis alig van látszata a munkának, akkora a pusztítás. Hónapokban, talán években mérhető az az idő, amikor viszonylagos rend lesz a településen - foglalta össze a látottakat az egyik önkéntes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új fotókkal: 1956-ra emlékeztek Sopronban - Fodor Tamás: Követni kell az összefogást

Sopronban a Fő téren tisztelegtek a forradalom emléke előtt. A szombat esti rendezvényen a Soproni… Tovább olvasom