Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tátrai Miklós: nincs bizonyíték Bábolna ügyében

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetője szerint semmi nem bizonyítja, hogy ő adott volna utasítást a bábolnai ménesbirtok volt vezetőjének egy később jogszerűtlennek vélt, 365 millió forintos átutalásra.

Tátrai erről kedden beszélt a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon indult perben, amelyben őt felbujtóként, a ménesbirtok vezetőjét pedig tettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják.

"A 2600 oldalas vádirat fél sorral intézi el a szerepem, hogy szóban utasítottam a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt vezetőjét, Mezei Lászlót egy megállapodás aláírására. Ezt az ügyben meghallgatott 29 személy közül egyedül Mezei László állítja"- mutatott rá Tátrai Miklós, majd hozzátette: az állítást semmi nem bizonyítja. Mint mondta, ő nem ismerte a vád tárgyát képező szerződést, nem lehetett felbujtó és nem érzi magát bűnösnek.

Tátrai Miklós azt mondta, hogy az ügyészség állításaival szemben az államot kár nem érte; az összeget a Bábolna Zrt. felszámolója a szállítók kifizetésére és a dolgozók végkielégítésére használta fel.

Az ügy szálai 2008-ra nyúlnak vissza, amikor a Bábolna Zrt. ellen felszámolás indult, ezért a társaságtól az MNV elvette csaknem 14 ezer hektár földhasználati jogát és azt kényszerhasznosítóként a nemzeti ménesbirtokra ruházta át. A két állami szervezet között elszámolási vita keletkezett a földeken elvégzett munkák miatt, ez veszélyeztette az uniós támogatások lehívását. A megegyezés érdekében a "mezei leltár" kiegyenlítésére a ménesbirtok 365 millió forintot fizetett a Bábolna Zrt.-nek. A megállapodásban viszont az összeg jogcímét kártérítésként jelölték meg.

Mezei László állítása szerint a tranzakcióra a ménesbirtoknak nem volt fedezete, ezért a vagyonkezelőtől kértek pénzt, amelyet szokatlanul rövid idő - öt nap - alatt megkaptak. Ismeretei szerint az összeget Tátrai Miklós abból a 800 milliós keretből vette el, melyet egy kormányhatározat a földművelésre adott.

A ménesbirtok volt vezetője elmondta: abban bízott, hogy a vagyonkezelő visszapótolja az összeget, de ez nem történt meg. Ez a tény és a megtermelt búza árának csökkenése vezetett oda, hogy a ménesbirtok 400 millió forintot meghaladó veszteséggel zárta az évet.
Mezei László a bíróság előtt kijelentette: őt a szerződéskötésre Tátrai Miklós szóban, telefonon utasította, aggályaira pedig az válaszolta, hogy az ügyben szükségtelen írásos felhatalmazás. Állításait saját jegyzeteivel támasztotta alá, amelyeket a telefonbeszélgetésről készített.

Az ügyészség által nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek tartott átutalás miatt Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselő és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán rendeltek el nyomozást.

A bírósági eljárás május 12-én és 17-én tanúk meghallgatásával folytatódik. Csütörtökön többek között meghallgatják Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét, jövő kedden pedig Budai Gyulát.

Budai korábban elmondta, hogy feltételezése szerint a 365 millió forint Tátrai Miklóshoz és Czunyi Anikóhoz, a Bábolna Zrt. volt vezetőjéhez köthető bankszámlára került.

A politikus közölte, véleménye szerint az a jogcím, amelyre hivatkozva átutalták a Bábolna Zrt. felszámolójának a 365 millió forintnyi közpénzt, nem lehetett valós, mert ugyanezért pár nappal előbb az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használja ki a napsütést, hétvégére már változékonyra fordul az idő

Május elmúlt 10 napja a sokéves átlagnál mintegy 3 fokkal hozott hidegebb időt megyénkben. Tovább olvasom