Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Tapolcai választás célegyenesben percről-percre - Kinyomtatták a szavazólapokat

22 jelölt indul a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választáson.
Egy szélsőbaloldali frakció létrejöttével fenyegetne a baloldali jelölt esetleges győzelme a tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztáson

- mondta a fideszes Gulyás Gergely csütörtökön az MTI-nek.

A kormánypárti politikus, parlamenti alelnök arról beszélt, hogy az MSZP és a DK jelöltjének a megválasztása hatással lenne az Országgyűlés munkájára, ugyanis Pad Ferenc döntésétől függően akár önálló képviselőcsoportot alakíthatna és vezethetne Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK)elnöke.

Az új országgyűlési törvény szerint öt képviselő alakíthat frakciót, a DK jelenleg négy mandátummal rendelkezik. A baloldali jelölt csatlakozásával meglenne Gyurcsány Ferencnek a szükséges létszám, hogy újra frakcióvezető legyen - mutatott rá Gulyás Gergely.


A Nemzeti Választási Bizottság szerdai határozatában úgy foglalt állást, nem jogsértő

, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a tapolcai időközi választás kampányában terjesztett szórólapon azt állítja, Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje az iszapkatasztrófa idején a Mal Zrt. vezetőségének tagja volt, és semmit nem tett a tragédia elkerülése érdekében.

A tapolcai országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz azért fordult egy magánszemély kifogással, mert az IKSZ által terjesztett szórólapon azt írták: "Pad Ferenc az iszapkatasztrófa idején a vezetőség tagja volt a MAL Zrt.-nél., Semmit sem tett a tragédia elkerüléséért".

A kifogástevő szerint a szórólap valótlan tényeket állít, sérti Pad Ferenc becsületét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010 októberében történt tragédia idején Pad Ferenc a munkavállalók által delegált felügyelőbizottsági tag volt a társaságnál.

A kifogást elbíráló választókerületi választási bizottság a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a felügyelőbizottsági tagság a közfelfogás szerint egyenértékű a társaság vezetőségi tagságával, valamint az is köztudomású, hogy a vállalat részéről senki nem tett semmit a tragédia elkerülése érdekében.

A határozat ellen a beadványozó fellebbezést nyújtott be, mondván, a választási kampányban helye van ugyan a negatív kampánynak, de el kell különíteni, hogy ennek során véleményt fogalmaznak meg vagy tényt állítanak, mivel a valótlan tartalmú tényállítások alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére.

Az NVB szerdán ugyanakkor helybenhagyta az elsőfokú döntést. A vitában Patyi András, a testület elnöke emlékeztetett: az Alkotmánybíróság február 24-én hozott határozatában a veszprémi választással kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a kampány során tett, a másik jelöltet negatív színben feltüntető kijelentések a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak, ha ezzel a választópolgárok döntési lehetőségét kívánják elősegíteni.
A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy nem lehet vezető tisztségviselőnek tekinteni egy fb-tagot, ráadásul - mint fogalmazott - "az fb az ügyvezetést ellenőrzi, nem a gátat".

A testület az Alkotmánybíróság februári határozatára tekintettel döntött a fellebbezés elutasításáról, az elutasítás ellen szavazott Litresits András, Szabó Miklós, az LMP delegáltja és Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja.
A testület három másik, tartalmában ezzel megegyező fellebbezést is elutasított, ezekben a Fidesz tapolcai, ajkai és sümegi szervezetei állították Pad Ferencről a kifogásoltakat. Az NVB határozata ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.


Czigler László a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választáson függetlenként induló képviselőjelölt kutatóbiológusként a környezetvédelemért állna ki.

Egyebek mellett ezt emelte ki szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében a független jelölt.

Czigler László foglalkozna a több száz évig működő ártéri, úgynevezett fokgazdálkodás korszerű visszaállításával, megszüntetve végre az évente sokmilliárdos károkat okozó ár- és belvizeket, az aszályt és a szikesedést - írta.

A független jelölt azt szeretné, ha a térségben "csúcstechnológiás" környezetvédelmi ipar lenne, mert ezzel a megyében 8-10 ezer új munkahelyet jöhetne létre. Emellett a turizmus fejlődése érdekében felújítaná és bővítené a térség közlekedési infrastruktúráját, támogatná a táji adottságokhoz illeszkedő, azt kihasználó mezőgazdaságot és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a tapolcai kórház visszaállításán túl Sümegen is szükség van alapszintű kórházi ellátásra.

Támogatja, hogy negyven év munkaviszony után mindenki nyugdíjba mehessen, a vasárnapi pótlék a három műszakban dolgozóknak is járjon, és sürgeti egy szociális lakásprogram megvalósítását.

Czigler László úgy fogalmazott, hogy őt nem köti a pártfegyelem, függetlenként önállóan kezdeményezhet és állhat bármely jó ügy mellé.
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Amíg nem emelik meg az ellátások után járó finanszírozást, addig minden egyes kórház veszteséges lesz

- jelentette ki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szerda délután a tapolcai városházán.

Rig Lajos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "a kórházi struktúraátalakítás megbukott", az állami fenntartásban levő kórházak adósságállománya "majdnem eléri a százmilliárdot".

Jó iránynak nevezte a tapolcai kórház adósságállományának kifizetését, viszont - mondta - szeretné elérni, hogy az ajkai kórházban felhalmozott csaknem ötszázmillió forintos adósságállomány is "egyenlő legyen a nullával".

Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere felidézte

, hogy 2012-ben egy hét alatt több mint 12 ezer aláírást gyűjtöttek a tapolcai aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás megmaradásáért. A szakállamtitkárságon azonban"azt közölték velük: eldőlt a kórház sorsa" - mondta. Ezt úgy értékelte, hogy "a köz érdekével szembemenve" szüntették meg az aktív ellátást, "semmibe véve az itt élők akaratát".

Hozzátette, Tapolca 2015-ben egyhangú szavazással 77 millió forint költségvetési támogatást különített el a kórház számára. Mindezt azért nem tudták még átutalni, mert olyan gazdálkodó egységet nem támogathatnak, amely tartozik a városnak vagy a város tulajdonában levő cégeknek. Mivel azonban március végén a kórház elindította azokat az átutalásokat, amelyekkel tartozott a város cégeinek, elhárult az akadály a támogatási szerződés megkötése elől - mondta.

Dobó Zoltán emlékeztetett: amikor ősszel átvette a Jobbik a város vezetését, akkor szembesültek azzal, hogy a kórház több mint 80 millió forinttal tartozik a városi közétkeztető cégnek és a távhőszolgáltatónak. Megjegyezte, a kórház mondta fel tavaly év végével a szerződést a közétkeztető társasággal, "felelőtlen, arcátlan módon veszélyeztetve" a céget, mert nem tájékoztatták a hivatalba lépő városvezetőket arról, hogy milyen módon kívánják kifizetni hátralékukat. Ezzel "csődközeli állapotba taszították" a főként gyermekeket és szociálisan rászorulókat kiszolgáló városi tulajdonú társaságot - fogalmazott.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

Botka László szerint Újpest és Veszprém után a vasárnapi tapolcai időközi választáson is baloldali győzelem születhet.

Szeged szocialista polgármestere, az MSZP Országos Választmányának elnöke erről szerdán beszélt Ajkán, ahol Pad Ferenccel, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) által is támogatott tapolcai országgyűlési képviselőjelölttel közösen tartott választási gyűlésen azt mondta: a vasárnapi választásnak óriási jelentősége van országos viszonylatban is, még akkor is, ha a kormánytagok ennek az ellenkezőjét állítják.

"Megnyertük Újpestet, Veszprémet és most vasárnap meg fogjuk nyerni Ajkát is" – hangsúlyozta a szocialista politikus. Hozzátette: a szegediek azt üzenik az ajkaiaknak, hogy "a Fidesz nem erős, csak erőszakos."
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira utalva Botka László azt mondta: egy demokrata nem mondhat olyat, hogy a következő választás 70-80 évre meghatározza az ország sorsát, hiszen egy demokratikusan választott vezető tudja, hogy a választók bizalmáért meg kell küzdeni.

Botka László hangsúlyozta: egy választás kimenetelét azok a választópolgárok döntik el, akik elmennek szavazni, ezért nagyon fontos a részvétel és az, hogy mindenki érezze a választás tétjét.
A politikus Pad Ferencet közismert, köztiszteletben álló személynek nevezte, aki egész életében a munkásokért, a munkavállalókért dolgozott, és aki az elmúlt időszakban felvállalta a többezer szerencsétlenül járt ember képviseletét, akiknek a "brókerkormány ellopta a pénzét."

A brókerbotrányban látszik a kormány valódi arca, "lebontották a pénzügyi felügyeletet, csaló cégeknek adtak engedélyt kötvénykibocsátásra és az adófizetők pénzét betették a brókercégekbe a botrány kirobbanása előtti napokban is" - fogalmazott Botka László.
Azt az üzenetet viszem haza Szegedre, hogy az ajkaiak nem félnek és ott lesz mindenki vasárnap a szavazóurnáknál – hangsúlyozta Szeged polgármestere.

Bősz Anett, az MLP ügyvivője kifejtette, hogy Pad Ferenc győzelme nem csupán a Fidesz gyengülését jelentené, hanem azt is, hogy "egy demokrata képes legyőzni a rasszista Jobbikot".

Az MLP ügyvivője utalt Novák Előd, az ellenéki párt alelnökének megjegyzésére, amikor szavai szerint "cigányszaporulatról" beszélt egy csecsemő kapcsán, amely kijelentés véleménye szerint megmutatta a párt valódi arcát.

Hozzátette: meg kell mutatni, hogy "mi, demokraták vagyunk többen", akik tudják, hogy mit jelent a sajátjaik szolgálatában állni.
Az ellenzéki politikus kifejtette: európainak lenni toleranciát, elfogadást, szabad gondolkodást jelent, amit egy demokrata képvisel, aki azt is tudja, hogy mit jelent másokért tenni.

Kész Zoltán - aki baloldali pártok és civil szervezetek támogatásával jutott mandátumhoz a februári veszprémi időközi választáson - azt hangsúlyozta, hogy a kormánypárti politikusok Veszprémben uszodát, Tapolcán pedig kórházfelújítást ígérnek, ez szavai szerint azonban csak kampányfogás a kormány részéről.

A Fidesz hiába ígérte, képtelen felvirágoztatni az országot - hangsúlyozta Kész Zoltán.

A független országgyűlési képviselő szerint a kormányzó párt csak egy dologban bízhat, a Jobbikban, hiszen szavai szerint egyre kevesebb a különbség a Fidesz és a Jobbik között.

Hozzátette: ezek a politikai erők a "keletet választják", ki akarják vezetni Magyarországot Európából. Ebből nem kérünk, európai nép vagyunk - mondta Kész Zoltán.

Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere azt mondta, hogy a kormány sok hibát elkövetett az országgal szemben ezért "mennie kell".
Ajka polgármestere szavazásra buzdította a megjelenteket, Pad Ferencet pedig esélyes jelöltnek nevezte, aki jól képviselné az itt élők érdekeit.
Pad Ferenc arról beszélt, hogy februárban a veszprémi választással megkezdődött a kétharmad lebontása, hiszen a választók "bölcsek és bátrak voltak".

Hozzátette: véleménye szerint változásra van szükség a politikában és az országban. Azt mondta, hogy olyan országot szeretne, amelyben a munka törvénykönyve engedi az érdekképviseletet, amelyben kiszámítható a jövő, és amelynek közmegegyezésen alapuló alkotmánya van.

Pad Ferenc kijelentette, hogy a nőkért, a munkanélküliekért a közmunkásokért kíván tenni és azt szeretné elérni, hogy a boldogulásért ne kellejen nyugatra vándorolni, hanem hazánk váljon a nyugat részévé.
Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.


Fideszes reagálás Gyurcsány Ferenc keddi ajkai látogatására

A Fidesz szerint kedden bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök a saját emberének tartja Pad Ferencet, az MSZP és a DK által is támogatott tapolcai országgyűlési képviselőjelöltet.

Szűcs Lajos, a kormánypárt parlamenti képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, "a Pad Ferenc típusú emberekkel" visszatérne az az időszak, amelyet "már szerettünk volna letudni magunk mögött".

Gyurcsány Ferenc előző napi ajkai fórumára utalva úgy fogalmazott: bebizonyosodott, hogy a DK elnöke "Pad Ferencet a saját emberének tartja, és azt szeretné, hogy ha Pad Ferenc beülne az ő megalakítandó frakciójába".

Szűcs Lajos szerint fontos felidézni, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon idején - sorolta - az államadósság megduplázódott, a munkanélküliség "hihetetlen magasságokba emelkedett", munka helyett inkább segélyt adtak az embereknek, abban az időben a magyarok fizették - a fizetésekhez képest - a legmagasabb rezsit Európában, elvettek egyhavi nyugdíjat, és elvették a gyest.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a vasárnapi időközi választás nem a kétharmadról szól, hanem arról, hogy a Tapolcán és környékén élők olyan képviselőt válasszanak maguknak, aki az ő helyi gondjaikkal foglalkozik. A Fidesz-KDNP színeiben induló Fenyvesi Zoltán ilyen jelölt - mondta.

Szavazólapok kinyomtatva

Kinyomtatta az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választás szavazólapjait, mintegy 72 ezret - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel.

A szavazólapon a nyilvántartásba vett 22 jelölt neve szerepel, a szavazólapok nyomtatásával kedd este végeztek a szakemberek.
Az NVI szerdán adja át a szavazólapokat a külképviseleti választási irodák munkatársainak. Azok a választópolgárok ugyanis, akik a vasárnapi voksolás idején nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak, ha szombat 16 óráig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt az NVI adatai szerint 11-en tették meg.
Az érintett városokba a külképviseleti választási irodák munkatársai viszik ki a szavazólapokat a héten.

A magyarországi szavazáshoz szükséges szavazólapokat és a jegyzőkönyveket, szavazóurnákat, tollakat csütörtökön adja át az NVI a veszprémi 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületi választási irodának.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.


Gyurcsány Ferenc Ajkán

Az április 12-ei időközi országgyűlési választás szimbolikus jelentősége az, hogy fennmarad-e a kormányváltó hangulat - jelentette ki a Demokratikus Koalíció(DK) elnöke keddi ajkai utcafórumán.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, a választás tétje az, hogy "tart-e az a sorozat, amit október óta látni", azóta ugyanis kormánypárti jelöltek fontos választáson nem tudtak nyerni. Úgy fogalmazott: "az országban kormányváltó hangulat van", és ennek fennmaradásában nagy jelentősége van a mostani választásnak.

Április 12-én az a kérdés, hogy Ajka, Tapolca vagy éppen Sümeg polgárai azt mondják-e el Magyarország többi lakosának, hogy "egy másik világot akarunk" és "azt üzenik meg a kormánynak, hogy nem ezt akartuk", avagy beletörődnek a jelenlegi helyzetbe - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, a Demokratikus Koalíció olyan országot szeretne, ahol a kormány nem mondja meg, ki hogyan éljen, hanem abban segít, hogy ha lehet, akkor "egy picikével sikeresebben éljünk".

A Jobbikról szólva azt mondta: egy nemzet akkor tud sikeres lenni, ha viszonylag békében tud önmagával élni, ezért ellene van mindenfajta radikalizmusnak. Véleménye szerint a politikában a mértékletesség és a mérsékeltség lehet csak az egyetlen, hosszú távon a nemzetet megtartó magatartás. Nyugodt, demokratikus, kiszámítható, mérsékelt politika kell a kormány ellenében, ezt Ajkán Pad Ferenc képviseli - mondta.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, nem rosszallja, hogy ha Pad Ferenc bekerül a parlamentbe, "minden bizonnyal" az MSZP-frakcióba ül, mert szerinte nem az a kérdés, hogy a baloldalon kinek van eggyel több vagy kevesebb mandátuma, hanem az a kérdés, hogy együtt mennyi van.
Úgy fogalmazott: nagyon messziről nézve időnként nem is könnyű különbséget tenni, hogy mikor milyen álláspontot képvisel a szocialista párt vagy a Demokratikus Koalíció. Egy dologban azonosan gondolkodnak: a kormány távozását kívánják, "és inkább holnap mint holnapután" - tette hozzá. Kitért az előre hozott választás lehetőségére is, amely mellett úgy érvelt: "a kormány minden nap árt az országnak" és a választókon múlik, hogy "ki tudjuk-e kényszeríteni" az előre hozott választást.

Az utcafórumon összegyűltek előtt az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán azt mondta, a baloldalnak csak szövetségben van esélye. Emlékeztetett arra, hogy ilyen szövetséget hoztak létre Veszprémben, egy másfajta, "kicsit másképp gondolkodó jelölt mögött", és Ajkán is Pad Ferenc mögött. Ezt az összefogást jó mintának nevezte a jövőre nézve is.
Pad Ferenc, az MSZP és a DK által is támogatott képviselőjelölt arról beszélt: a győzelemmel a választók azt üzennék meg: "Nyugatra szeretnénk tartozni, nem Keletre".

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

A Fidesz elutasítja a hazugságkampányt

A Fidesz elutasítja a hazugságkampányt, függetlenül attól, hogy mely ellenzéki párt áll a Tapolca és Ajka környékén terjesztett rágalmazó kiadványok mögött - közölte a kormánypárt sajtóirodája kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy az elmúlt hetekben hazugságokkal teli szórólapokat terjesztettek Tapolca és Ajka környékén. A Fidesz ezért feljelentést tett, az illetékes választási bizottság pedig hétfői döntésében kimondta, hogy a szórólapokon szereplő állítások alkalmasak a választók megtévesztésére - tájékoztatott a kormánypárt sajtóirodája.

Hozzátették, "a hazugságkampányt súlyosbítja", hogy a szórólapok kiadójaként egy nem létező egyesületet tüntettek fel.

"Ron Werber és a hamisított bajai videó óta tudjuk, az ilyen eszközök nem idegenek az ellenzéki pártoktól" - fogalmaztak a közleményben, amelyben azt is írták: az eseményeknek különös aktualitást ad, hogy kedden "a hazugságairól elhíresült Gyurcsány Ferenc" személyesen kampányol a tapolcai választókörzetben, ahol vasárnap tartanak időközi parlamenti választást.


Kórházfejlesztés Tapolcán

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredményének a tapolcai kórházban zajló fejlesztéseket, a választás tétjének pedig a munkahelyteremtést nevezte a hétvégi időközi országgyűlési választáson induló Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt kedden Tapolcán.

Fenyvesi Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általa kezdeményezett egészségügyi konzultáció eredményeként a tapolcai kórházban folytatódnak a fejlesztések.

A kampány során ellátogatott a választókörzet mind a hatvan településére és harminc teltházas fórumot tartott – ismertette s Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. Hozzátette: így szerzett tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nemcsak neki, hanem az itt élők számára is "becsületbeli ügy" a választás.

A választás tétje, hogy tudunk- e újabb munkahelyeket teremteni Tapolca, Ajka és Sümeg térségében, beleértve a kistelepüléseket is – mondta Fenyvesi Zoltán.

Megválasztása esetén ki fog állni a béremelések, az adókedvezmények kiterjesztése valamint a banki elszámoltatás, az új otthonteremtési program, az új óvodák építése és az ingyenes gyermekétkeztetés bővítése mellett - emelte ki.

Fenyvesi Zoltán szólt arról is, hogy a térségben jelentős eredményeket sikerült elérni az egészségügy fejlesztése terén, amit a jövőben folytatni szeretne.

A kampány hátra lévő napjaiban személyesen fog felkeresni választópolgárokat, akiknek számít a véleményére, és szeretné velük megosztani a választás tétjével kapcsolatos elképzelését – közölte Fenyvesi Zoltán.

Veszprém megye 3. számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélybe kerülhet a pápai futballcsapat?

Könnyen elképzelhető, hogy hasonló sorsra jut a Pápa, mint nemrégiben a Győri ETO az őt tulajdonló Quaestor-csoport botránya miatt? Tovább olvasom