Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Sztojka is úgy hallotta, ˝Csoki szúrt˝

Sztojka Iván nyomozati vallomásában is az szerepel, hogy "Csoki (Raffael Sándor) szúrt˝.

Sztojka Iván vallomása szerint ezt Németh Győző, másodrendű vádlott mondta neki a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban történtek után. Sztojka Iván harmadrendű vádlott is megtagadta a csütörtöki tárgyalási napon a vallomástételt, kérdésekre azonban hajlandó volt válaszolni.

Sztojka a nyomozati vallomásában - amelyet Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsvezető bíró olvasott fel -, azt állította, hogy a veszprémi Patrióta lokál előtt az utcán nála sokkal erősebb emberekkel került szembe, így "félelmében visszaszaladt" a bárba, fel az emeletre. Sztojka még azt is tagadta, hogy részt vett a verekedésben.

Szerinte nem azért távoztak el a vendégek a bárból, mert megbotránkoztatták őket, hanem mert "nem tetszett nekik, hogy cigányokkal kell együtt szórakozniuk".

Azt is hangsúlyozta - Beéry Ivánnal ellentétben -, hogy igenis a veszprémi Beéry-testvérek indítványozták azt a 2009. február 7-i esti enyingi születésnapi összejövetelen, hogy folytassák Veszprémben a bulizást.

A 28 éves enyingi lakos Sztojka Iván - aki 2009. február közepe óta előzetes letartóztatásban van - poligráfos vizsgálatot kért, amelyet a bírónő elutasított. Kért szembesítéseket is, valamint helyszíni kihallgatást, erre a bírónő szerint - ha a bizonyítási eljárásban szükségessé válik - még sor kerülhet.

A bírónő Sztojka nyomozati vallomásából felolvasta, hogy szerinte Cozmáék körülbelül hárman-hatan lehettek az utcán, s velük szemben Raffael Sándor és Németh Győző. Sztojka - a vallomása szerint - félelmében és segítséget kérni ment vissza az épületbe. Vallomása szerint később fényképről felismerte azt a személyt (Uros Vilovski kézilabdázót), aki őt megtámadta és előle menekült, így nem is látta, hogy mi történt az utcán. (Az ügyészségi vádirat szerint viszont éppen fordítva történtek az események: Uros Vilovski menekült futva egy őt üldöző csapat elől.)

Sztojka Iván a nyomozati vallomásában tett arra vonatkozóan állítást, hogy "Csoki" (Raffael Sándor elsőrendű vádlott) a lokálban "folyamatosan üvöltött", Pál Gábor pedig rávetette magát Cozmára, "Csoki" viszont úgy meglökte a sportolót, hogy eldőlt. Sztojka nyomozati vallomása szerint az utcai verekedést követően Németh Győzőtől hangzott el az a kijelentés, hogy a "Csoki szúrt".

Sztojka Iván a bírónő kérdésére annyit elmondott, hogy bodzafelvásárlással foglalkozott, s egy enyingi félkész családi házban van résztulajdona. A jövedelmére vonatkozó kérdésre viszont már nem volt hajlandó válaszolni.


A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprém Városi Bíróságon. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta bár előtt. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.


˝Az ügy "szétszedése" rossz döntés, ebből még botrány lesz˝

Cozma-ügy "szétszedése" garázdaságra és emberölésre rossz döntés volt, ebből még botrány lesz, ezért fellebbez a megyei bíróság még nem jogerős döntése ellen - mondta a csütörtöki tárgyalási napot követően Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor ügyvédje az MTI-nek.

Az ügyvéd a tárgyaláson is felvetette - s csatlakoztak hozzá még más védők is -, hogy nem szabadna külön, két büntetőperként tárgyalni a Cozma-ügyet. A csoportosan elkövetett garázdaság tárgyalása során ugyanis gyakran esik szó az emberöléssel kapcsolatos nyomozati, ügyészségi vallomásokról, megállapításokról. Beéry Iván kilencedrendű vádlott is nyilatkozott például arról a csütörtöki tárgyaláson, hogy mit hallott a gyilkossággal, a szúrással kapcsolatosan.

Az ügyvéd elmondta továbbá, hogy a tárgyalás során felmerült a kábítószerrel való visszaélés, ittas vezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette is, ám szerinte mindez csak amolyan "hangulatkeltő elem" a vádiratban, ugyanis ezen bűncselekményekkel senkit sem vádoltak meg.

Kamarás Gábor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a tanúk kötelesek az igazmondásra, és nem tartózkodhatnak bent a tárgyalóteremben, ezzel szemben most több olyan ember ül a tárgyaláson, akik majd a megyei bíróság előtt folyó emberölés tárgyalásában tanúk lesznek. Ám most jó néhány nyomozati vallomásról értesülnek - vélekedett az ügyvéd. Kamarás Gábor szerint mindezek a bíróságnak szinte feloldhatatlan problémát fognak majd okozni. Mivel a megyei bíróság döntése még nem jogerős, ezért a hét végén fellebbezést nyújt be az ügyegyesítés érdekében - mondta.

A csoportosan elkövetett garázdaságot tárgyaló bírónő a tárgyalás kezdő napján, szerdán kitért arra, hogy az egyesítés megfontolására az ügyet a megyei bíróságnak megküldte, ám az úgy döntött, hogy nem tartja célszerűnek az ügyek összevonását. Elmondta: a jegyzőkönyv-kivonatot továbbítani fogja a megyei bíróságnak, ám hangsúlyozta, hogy a meghatalmazott védőnek is lehetősége van indítvány benyújtására.

Hunyadfalvy Ákos sértetti képviselőként (Petre Cozma és családja adta a megbízást a veszprémi ügyvédnek) az MTI-nek elmondta: az ügy bírája - több ügyvéd álláspontjával azonosulva, mely szerint a két ügy (garázdaság és az emberölés) egyesítése lenne célszerű -, felterjesztette az iratokat a megyei bírósághoz, ám ott nemleges jogi állásfoglalás született. A sértetti képviselő szerint ez "jogi nonszensz". Mint mondta: ugyanazon személyek, ugyanazon bűncselekmény-sorozatot egy időben, ugyanazon emberek sérelmére követték el, s ezt mégis két külön eljárásban tárgyalni jogi tévedés, képtelenség.

Hunyadfalvy Ákos rámutatott például arra is, hogy több száz tanút kétszer kell majd megidézni, ami indokolatlan és jelentősen nagyobb költségekkel jár.

Sárosi Dóra ügyész a tárgyaláson azt mondta, hogy az ügyészség egyelőre nem kíván a vádiratban foglaltaktól eltérni.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Elektra 2010. június 21. 11:45
  „Én is ott voltam akkor sítáborban. Annyi kiegészítés, hogy még a fogorvos baráti társaságát huzkodták meg. De azért úgy pontos, hogy ott koszovói-albán volt az elkövető..”
 • 21. barka 2010. június 18. 16:23
  „Aha. "Félelmében visszaszaladt." Ezt ki hiszi el?
  Döbbenet az egész...”
 • 20. Tommm 2010. június 18. 16:05
  „Előzöhöz kapcsolatban érdemes ezt is elolvasni és számolgatni...
  http://www.turulhir.eoldal.hu/cikkek/eloadasok_-gondolatok/9-milliardert-luxusborton_-vagy-1-milliobol-satortabor-az-alfold-kozepen_
  Bocs az OFF-ért.”
 • 19. Tommm 2010. június 18. 16:04
  „Hölgyeim és Uraim!
  12. hozzászólás www0325 2010.06.18. 08:27
  15. hozzászólás mtgtoki 2010.06.18. 11:32
  Előző hozzászólásokkal teljesen egyetértve itt a követendő példa:
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20100501-john-arpaio-arizona-maricopa-megye-seriffje-a-legkemenyebb-vagy-legrosszabb.html
  Nem ám a mi adónkból etetni őket napi 3x, meg még "kiokosodjanak" és még keményebbre gyúrják magukat ottbent!!!! Egy francokat!”
 • 18. tati 2010. június 18. 13:24
  „prettywoman!
  igen,jól emlékszel,nagyon régen volt.barátaival volt síelni és az eset külföldön történt,egy vendéglátó egység parkolójában.
  mindössze annyi volt a kirobbantó ok,hogy a harsogó szomszédos asztal tagjainak szólt,hogy kicsit halkabban vígadjanak.
  amikor barátaival a parkolóba mentek,Árpit a szó szoros értelmében kivégezte,fejbe lőtte a gyilkos.
  Persze hamar kiengedték,sőt egyszer szökött is,aztán azért megkapta ami járt neki...
  Árpi apukája elég ismert,és befolyásos ember,de ez csak az én véleményem.....
  (mondjuk én sem sajnáltam volna pénzt,energiát az egyetlen fiam gyilkosa meglakoltatására,ha az igazságszolgáltatás ilyen)
  Na persze a BODZASZEDŐ kisiparosoknak majd Hawaii jár nálunk,konditerem,színes TV,alternatív börtön Veszprémben,nemrég jártam arra,ezek a szarháziak arra sem kötelezhetőek,hogy az udvaron dolgozzanak,legalább a sitt udvara ne legyen teljesen gazos.”
 • 17. Ramszesz 2010. június 18. 13:10
  „Ki köne adni az egész bandát a románoknak, mivel Cozma román állampolgár volt, illetve a szerbek én és a horvátoknak is az egész bandát. Lehet még erdély egy részét is visszakapnánk cserébe....”
 • 16. prettywoman 2010. június 18. 11:57
  „tati! Nekem homályosan rémlik valami az orvossal kapcsolatban. Ez az eset már nagyon régen történt. Vagy tévedek? Lehet, hogy összekeverem valamivel. De miért ölték meg a fogorvost? És miért egy parkolóban? Valami rémlik, de már nem igazán emlékszem. Felvilágosíthatnál.”
 • 15. mtgtoki 2010. június 18. 11:32
  „Ezeknek a börtön áldás lenne.Mindegyiket fellógatni a lábuknál fogva és Veszprém főterére kitenni őket hogy az rúgjon beléjük egy nagyot aki akar.Ha pedig 1 hét múlva még élnének akkor irány a kőfejtő.Amit kitermelnek azért kapnak kenyeret és vizet.Egy ilyen büntetéssel az összes <moderálva> meggondolná hogy legközelebb kit ölnek meg.”
 • 14. Lehel54 2010. június 18. 11:31
  „bodzafelvásárlásos nem élölénynek látszó 2 lábon járó személyekre nem vonatkozhat az emberi jogok...”
 • 13. jucuska40 2010. június 18. 09:50
  „www0325 tökéletesen egyetértek!!!! És még ezt is mi fizetjük”
 • 12. www0325 2010. június 18. 08:27
  „A börtönökön kellene változtatni. Kikapcsolni a villanyt, elzárni a vizet, gondoskodjon róla a rokonság! Se fűtés, se kaja, semmi! Nem ám bűnözö továbbképzésre ítélni, ahol építi a kapcsolatokat, aztán minden marad a régiben!”
 • 11. fridrik 2010. június 18. 08:26
  „komédia”
 • 10. tati 2010. június 18. 08:15
  „ezek a mocskok olyanok mint a sakálok...csoportosan nagy királyok csak!
  "bement a bárba segítséget kérni..."
  ki kell nyitni a kőfejtőket,oda velük!
  ennek eredményeként olcsóbb lesz az építőanyag,mert csak annyit kaphatnának zabálni,amit eladnak-megtermelnek.
  S ráadásul nem nekünk kell végre eltartani ezeket.
  úgysem kapnak méltó büntetést.mert amire megszületik az ítélet,már kikopik a köztudatból az eset.
  Ha a győriek emlékeznek rá:
  volt egy eset az egyik ismerősömmel , M.Árpád fiatal fogorvos.Őt szabályosan kivégezték egy parkolóban.
  ott is enyhe volt a büntetés,de pár évvel később az elkövetővel sajnálatos dolog történt:
  -saját autójának csomagtartójában megtalálták szitává lőtt fejjel....
  ha az én gyerekemmel történt volna,én sem sajnáltam volna a pénzt,és megtaláltam volna én is a végrehajtó személyt az biztos!”
 • 9. kmh245 2010. június 18. 06:49
  „Persze - "Hát arany drága bírónő tetszik tudni az úgy vóóót, hogy az a kézilabdás csávó egyszer csak szíven szurta magát, mi hozzá se értünk, sőőőt úúúúgy meg ijedtünk, hogy visszaszaladtunk az épületbe."

  Hazugság, kamu az egész. Azért annak az ügyvédnek is a @ -ra lépnék, aki védi őket, aztán ilyen kisebbségi ("nem tetszett nekik, hogy cigányokkal kell együtt szórakozniuk"), meg "poligráfos vizsgálatot kért" , "helyszíni kihallgatást" szöveget ad a szájukba.
  Meg fogják úszni ezek a tetvek, kis ejnye-bejnye meg pár év csücsülés, aztán lehet visszamenni bodzázni.

  Mennyi pénzt meg lehetne spórolni, ahelyett hogy évekig tárgyalnák, aztán meg etetnék őket a hűvösön.
  <moderálva>”
 • 8. Jandex 2010. június 18. 05:43
  „2. hozzászólás RickCartman 2010.06.17. 21:05
  Hát ezért kérdeztem az épkézláb bírót!/maffia ellen garázdaság a vád?!/”
 • 7. szmama 2010. június 18. 05:34
  „Méltó büntetést nekik.”
 • 6. lacim6 2010. június 17. 22:53
  „2. hozzászólás RickCartman Tájékozódj már egy picit ez csak az egyik tárgyalás, szeptemberben a gyilkosságot is tárgyalják, ott csak 7 vádlott van. Ez ami most megy ez csak az egyik tárgyalás.”
 • 5. MotorosPista 2010. június 17. 22:11
  „söpredék”
 • 4. k2968 2010. június 17. 21:53
  „Talán ha Cozma hazájába exportálnánk őket megoldódna a probléma.Csak nálunk nem szabad ci..okat börtönbe zárni.Mert tudniillik az már fajgyűlőlet.Példát vehetnénk a környező országokról ebben a kérdésben.”
 • 3. hovatovabb 2010. június 17. 21:39
  „:( :( :(”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás a zebrán Veszprémben

A felfestett gyalogátkelő-helyen gázolt el egy személykocsi szerdán délután egy 76 éves és egy 51… Tovább olvasom