Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Szombathelyre költöznek a vasi múzeumok

A kulturális örökség napjai alkalmából vasárnap délután ismét Szombathelyre költözik Vas megye szinte valamennyi múzeuma, valamint a kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedő több intézmény és civil szervezet.
Handler András, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a Savaria Múzeum parkjában felállítandó sátraknál a legkülönfélébb meglepetések, játékok, kézműves foglalkozások, bemutatók, koncertek, a múzeum épületében a kiállításokhoz kapcsolódó színes programok várják a látogatókat.

Az érdeklődők a szőlőpréseléstől, mustkészítéstől az agyagozáson és nemezelésen át a római kori pénzmásolatok készítéséig a történelmi múlthoz és néphagyományokhoz kötődő számos tevékenységgel megismerkedhetnek.

Bemutatót láthatnak például a Savaria Múzeum állat-, növény- és őslénytani gyűjteményéből, részt vehetnek a Smidt Múzeum épületkereső játékában, a Kőszegi Városi Múzeum által szervezett sárkánydobálóban és múzeumi kirakós játékban vagy a körmendi Batthyány-Strattmann László Múzeum tapintható tárlatán, de felpróbálhatják a Vasvári Helytörténeti Múzeum által kiállított középkori ruhákat, fegyvereket és sisakokat is.

A Vasi Múzeumbarát Egylet papírrégiségeket, érméket és jelvényeket állít ki, a Vasszécsenyi Ásványmúzeum legszebb ásványit hozza el, a Fúsz Ernő Mentőmúzeum pedig mentőautó-modelleket, régi EKG-készüléket mutat be, valamint virtuálisan megismerhetővé teszi teljes gyűjteményét - tette hozzá.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház ókori logikai játékok kipróbálására invitál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Szombathelyi Csoportja az általuk készített új érmék bemutatását tervezi, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület pedig vasi olimpikonokat hívott meg, akik a helyszínen dedikálnak - ismertette a további programokat Handler András.

A múzeumparkban délután két órakor tarják a múzeumpedagógiai évnyitót, ezt követően szoborsztorik címmel a múzeumpark régi és új szobrairól mesélnek szakértők, majd zenés szórakoztató műsor következik, ami késő délutánig tart. A Savaria Múzeum épületében tárlatvezetéssel tekinthetők meg az időszaki és állandó kiállítások, egymást követik a különböző témájú előadások és tagtoborzót tart a Múzeumbogár Klub is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilált a Somlói Borrend

A Somlói Borrend húsz éves fennállását ünnepelte tíz magyarországi borrend képviseletével Pápán. Tovább olvasom