Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szombathelyen súlyos teher a frank alapú hitel

Mintegy 16,5 milliárd forint volt az elmúlt év végén Szombathely önkormányzatának adósságállománya, ebből 5 milliárd forint svájci frank alapú hitel - közölte Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere.

A svájci frank alapú hitelt az előző városvezetés 2005-2006-ban vette fel. A tízéves futamidejű hitel törlesztése három év türelmi idő után, 2009-2010-ben kezdődött el, jelenleg 5 milliárd forint a kötelezettség. A jelenlegi frankárfolyam mellett összesen 2,5 milliárd forint árfolyamveszteség keletkezik. A hitel visszafizetésére évente 500 millió forintot kell kivonni a város költségvetéséből, az adósságot az önkormányzat - ha hozzá tud jutni - közel 10 százalék kamatozású újabb hitelből tudja visszafizetni.

Molnár Miklós szerint az előző városvezetés a 2006-os választások előtt a frank alapú hitelből biztosította a sportcsarnok beruházási önrészét, közel 1 milliárd forintba került a Fő tér felújítása, 1,2 milliárd forintot pedig út-és hídfelújítási programokra fordított.

A hitel törlesztése az előző városvezetést nem terhelte, viszont az adósságot most nehezebb körülmények között a gazdasági válság okozta adóbevétel kiesések, központi normatíva csökkenések, elszabadult svájci frank árfolyam mellett kell visszafizetni - jelentette ki az alpolgármester. Hozzáfűzte, hogy érvényes ajánlatuk van egy 2,5 milliárdos kötvénykibocsájtásra, és hónapok óta folyamatosan tárgyalnak a svájci frank hitelt nyújtó bankkal is.

Molnár Miklós hangsúlyozta: a szombathelyi közgyűlés tavaly novemberben hároméves pénzügyi programot fogadott el, amely 2013-ig meghatározza a keretszámokat. Ha ennek megfelelően állítják össze a költségvetést, akkor a város meg tudja őrizni a fizetőképességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felüljáróról zuhant le, a helyszínen meghalt a sofőr Komáromnál

A 113. számú elkerülő útról zuhant az út melletti rézsűre egy autó, a 42 éves komáromi sofőr kizuhant az autóból. Tovább olvasom