Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szja 1% - Kétszázezer fölött a felajánlók száma

A Nyugat-dunántúli Régióban a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallás teljesítése során 227.370 magánszemély tett rendelkező nyilatkozatot.
Civil kedvezményezettek: a 2011. évi Szja 1 %-os felajánlásokhoz fűződő tudnivalók

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján tizenötödik éve van lehetősége az adófizető magánszemélyeknek arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadójuk 1 százalékának, majd 1+1 százalékának sorsáról rendelkezzenek. A jogosult szervezeteknek két fő csoportja van, az egyik kedvezményezetti kört az érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok, a másikat az úgynevezett civil szervezetek alkotják.

A Nyugat-dunántúli Régióban a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallás teljesítése során 227.370 magánszemély tett rendelkező nyilatkozatot.Az adózók egy vagy két nyilatkozatot tehettek, így a civil és az egyházi szervezetek/kiemelt költségvetési előirányzatok részére adott nyilatkozatok, az alábbi táblázat szerint alakultak:Az adóhatóság tájékoztató levelet küld elektronikus úton azon kedvezményezetteknek, amelyek részére 2010-ben az előző évi rendelkezések alapján Szja 1 %-os forintokat utalt ki. A tájékoztató levélben felhívja a kedvezményezettek figyelmét a kiutalt összeg felhasználásáról szóló közlemény benyújtási határidejére, továbbá közli az elszámolás alapjául szolgáló pontos összeget is.

Fontos felhívni a civil kedvezményezettek figyelmét azon kötelezettségükre is, amely szerint 2011. november 2. napjáig az előző évben átutalt Szja 1%-os összeg felhasználására vonatkozó adataikat tartalmazó 10KOZ jelű bizonylatot elektronikus úton, a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) elérhető ügyfélkapun keresztül kell megküldenie az állami adóhatóság részére.

A 10KOZ bizonylat benyújtására kötelezett kedvezményezettek részére az állami adóhatóság első alkalommal 2011. szeptember 15-ig, második alkalommal 2011. október 14-ig elektronikus úton tájékoztató levelet küld, melyet a címzett ügyfélkapus értesítési tárhelyéről tölthet le.

Az állami adóhatóság a civil kedvezményezettek által 2011. november 2-ig benyújtott elektronikus közleményeket a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter részére továbbítja, aki azokat 2011. november 30. napjáig a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján legalább egy évig ingyenesen közzéteszi. A saját honlappal rendelkező szervezeteknek a közleményüket saját elektronikus felületükön is el kell helyezniük az átutalást követő év december 15. napjáig, vagyis ez évben 2011. december 15-éig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatják el.

Azon kedvezményezett szervezetet, amely az elektronikus közleményt nem nyújtja be, a hibásan benyújtott bizonylatot felhívás ellenére nem javítja, illetve a közleményében valótlan adatot szerepeltet, az állami adóhatóság határozattal kizárja a határozat jogerőre emelkedését követő évben a felajánlásokból történő részesedésből. Fontos változás 2011. január 1-jétől, hogy az adóhatóság külön ellenőrzés nélkül is köteles, egy évre kizárni az adózót abban az esetben, ha a kedvezményezett a fent említett közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és az adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta.

A kedvezményezettet jogutód nélküli megszűnése esetén soron kívüli, a jogutódlással történő megszűnése esetén a jogutódot a jogelődre vonatkozó tartalmú és határidejű beszámolási kötelezettség terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy BMW a hónap rekordere: 145 km/h lakott területen

Nagykállón, lakott területen belül, 145 km/h-t mért a traffipax egy BMW-nél. Jutalma egy 300 ezer… Tovább olvasom