Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Színt vált Zala megye

A zöld-arany kombináció helyett kék-ezüstre változik Zala megye - formájában egyébként megmaradó - címere és zászlaja, visszatérve a történelmi hagyományokhoz.

Az eddigi színkombináció, amelyet egy háttértanulmány szerint az indokol, hogy a mostani zöld és arany Zala megye egykori címerei közül egyiken sem fordul elő, szeptembertől módosul. A tanulmányt készítő Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója elmagyarázta, hogy a megyecímer rajza megfelel a történelmi hagyományoknak, a színkombinációk közül azonban a leghosszabb ideig a kék-ezüst változat dominált.

Zala címere csücskös talpú szimmetrikus tárcsapajzs, oldalai enyhén íveltek, felső széle kissé ívelt. A címer világos azúrkék színű mezőjében, a pajzsderékban ezüst pólya, amelyben heraldikailag balra - vagyis a címerrel szemben állva jobbra - mutató, fekete színű nyílvessző látható. A pajzsfőben nyílt, leveles ötágú arany korona lebeg. A címer és a zászló használatáról a Zala Megyei Önkormányzat által alkotott új rendelet szeptember 8-án lép hatályba.

Akkor van ugyanis Szent Adorján napja, aki a tavaly ezeréves fennállását ünnepelt megye egykori központja, Zalavár apátságának védőszentje. Ugyanitt szintén szeptemberben avatják fel a zalavári Millenniumi Emlékművet is, amely Makovecz Imre tervei alapján készül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röviddel a felszállás után zuhant le az M7-es autópálya mellé

Röviddel a felszállás után zuhant le az a kisrepülőgép Balatonkeresztúrnál, közvetlenül az M7-es… Tovább olvasom