Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Széles Sándor lett a megyei kormányhivatal vezetője

Kinevezte Orbán Viktor miniszterelnök a január 1-jén létrejövő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal vezetőjét, a kormánymegbízottakat csütörtökön az Országházban.

Orbán Viktor beszédében azt mondta a kinevezetteknek, precíz, pontos és barátságos államot kell létrehozniuk.

Budapesten Pesti Imre, Bács-Kiskunban Kerényi János, Baranyában Hargitai János, Békésben Erdős Norbert, Borsod-Abaúj-Zemplénben Demeter Ervin, Csongrádban B. Nagy László, Fejérben Dorkota Lajos, Győr-Moson-Sopronban Széles Sándor, Hajdú-Biharban Rácz Róbert, Hevesben Horváth László, Jász-Nagykun-Szolnokban Lengyel Györgyi, Komárom-Esztergomban Czunyiné Bertalan Judit, Nógrádban Szabó Sándor, Pest megyében Tarnai Richárd, Somogyban Juhász Tibor, Szabolcs-Szatmár-Beregben Vinnai Győző, Tolnában Tóth Ferenc, Vasban Harangozó Bertalan, Veszprémben Kovács Zoltán, Zalában pedig Rigó Csaba Balázs lett a kormányhivatal vezetője.

A kinevezettek többsége fideszes, illetve KDNP-s parlamenti képviselő. Nem tagja az Országgyűlésnek Széles Sándor, aki az idei évtől a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke; Lengyel Györgyi, aki a Polgári Magyarországért Alapítvány volt igazgatója; Szabó Sándor, aki korábban a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője volt; Juhász Tibor, Kaposvár alpolgármestere; Harangozó Bertalan, aki több ciklusban is tagja volt a szombathelyi közgyűlésnek; valamint Rigó Csaba Balázs, aki 2002 óta Zalaegerszeg közgyűlésében önkormányzati képviselő.

A kormánymegbízottakat Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára nevezte ki a miniszterelnök.

A kinevezési okmányok átadása és az eskütétel előtt elmondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: precíz, pontos és barátságos államot kell létrehozniuk a kormányhivatalok vezetőinek; egy olyan államigazgatást, amelyet az emberek nem akadálynak tekintenek. "Azért vagyunk itt, hogy megbízást adjunk azoknak a vezetőknek, akiktől azt várjuk, hogy az emberekhez közel, velük együttműködve, őket segítve és ösztönözve szolgálják Magyarország teljes megújulását az államélet újjászervezésén keresztül" - fogalmazott.

A miniszterelnök a kinevezetteknek azt mondta, egy évük van arra, hogy rendet tegyenek, hogy minden ballaszttól megszabadítsák a magyar államiságot a közigazgatás középszintjén.

Felhívta a kormányhivatal-vezetők figyelmét arra is, hogy miután átveszik a hivatalokat, ne lepődjenek meg akkor sem, ha minden képzeletüket felülmúló zűrzavart, rendezetlenséget és tisztázatlan jogviszonyokat találnak. Az elmúlt évek során ugyanis a magyar államiság elveszítette a tekintélyét, szétcsúszott, alapvető feladatait képtelen ellátni - tette hozzá, megjegyezve, hogy éppen e helyzet megváltoztatásáért küldik a hivatalok élére a kinevezett vezetőket.

Orbán Viktor közölte: tapasztalt, kipróbált, saját árnyékuktól meg nem ijedő, az átszervezés intellektust és emberismeretet próbára tevő feladatára alkalmas vezetőket kerestek, és úgy érzi, meg is találták őket.

A politika átalakítása után átszervezték a minisztériumok rendszerét, most pedig elérkezett az államélet újjászervezésének következő lépése, a középszintű közigazgatás átalakítása. Ezzel végezve pedig a legalsó szintű államigazgatási rendszer megteremtése is napirendre kerül majd - fejtette ki a kormányfő.

"Jó sorrendben láttunk hozzá a munkához, a jó gazda is először a saját háza táján tesz rendet: amíg a magyar állam nem lesz tiszteletre méltó, amíg nem működik tisztességesen, addig sem a gazdasági élettől, sem az oktatástól, sem az egészségügytől nem várhatjuk el, hogy tisztességesen, pontosan és precízen működjön" - mondta Orbán Viktor.

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján január 1-jén létrejöhet a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal. A törvény szerint a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaként jönnek létre 2011. január 1-jétől a kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része.

A Magyar Közlöny szeptember 14-i számában jelent meg az a kormányhatározat, amely felsorolja az érintett hivatalokat. Eszerint a szervezeti integrációban részt vesznek a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai. (Később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága közölte: az eredetileg szervezetileg bevonandó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szervei kimaradnak a teljes integrációból, és csak a koordinációs-működési integráció körébe kerülnek bele.)

A hivatalokat kormánymegbízottak vezetik majd, akik olyan büntetlen előéletű személyek lehetnek, akik az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkeznek. Nem lehet kormánymegbízott azonban helyi önkormányzati képviselő, fővárosi, megyei közgyűlés tagja, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés alelnöke, főpolgármester-helyettes, kisebbségi önkormányzat elnöke és kisebbségi önkormányzati képviselő.

Olvasóink írták

 • 8. Táncos 2010. december 23. 17:46
  „Nagy kihívás, de megfelelő ember került a hivatal élére. Gratulálok!”
 • 7. hajracsorna 2010. december 23. 17:04
  „Jó egészséget a -várhatóan nem könnyű- munkájához!

  4.-hez: az álláshalmozás nem azt jelenti, hogy valakinek több állása is van? Mit tudsz kedves "oooo", milyen állásai vannak a cikkben említett úrnak? Mert szerintem csak egy van neki. Erről ennyit.

  (Ui. ide: 20 éve problémázik azon a magyar társadalom, hogy a politikusok sokan vannak, sokat keresnek, és állásokat halmoznak. 1990 óta senki nem vette arra a bátorságot, hogy csökkentse a politikusok számát, csak most a Fidesz. És ha a hírek igazak, akkor az összeférhetetlenség szabályai is szigorodnak 2014-től, szintén a Fidesz döntésének megfelelően. Ezt csak az "oooo"-féle károgók miatt írtam.)”
 • 6. Zitus63 2010. december 23. 16:39
  „Gratulálok!”
 • 5. hablaty 2010. december 23. 14:59
  „Na megjelent az első liberálbolsevik is!

  A Sanyinál alkalmasabb embert nemigen lehet találni szűkebb hazánkban erre a posztra.
  Sok sikert a munkájához!!!”
 • 4. oooo 2010. december 23. 13:38
  „a széles is csak egy álláshalmozó viktor bérenc”
 • 3. rick_ 2010. december 23. 13:33
  „2.

  Úgy, hogy nyilván (mivel elfogadta a felkérést a kormányhivatal vezetésére) lemond a megyei alelnöki posztról.”
 • 2. Hyde44 2010. december 23. 13:19
  „Biztosan velem van probléma, de hogy is van ez?

  Idézetek a cikkből:

  Széles Sándor lett a megyei kormányhivatal vezetője

  Széles Sándor, aki az idei évtől a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke;

  Nem lehet kormánymegbízott azonban helyi önkormányzati képviselő, fővárosi, megyei közgyűlés tagja, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, alpolgármester, megyei közgyűlés alelnöke,”
 • 1. Citizen 2010. december 23. 12:32
  „Széles Sándor igazán megfelelő ember és remélem sikerül neki . Sok sikert a munkához !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés a MAL-nál: szennyezett víz a Torna patakban

Elfagyott az ipari szennyvízvezeték, emiatt vasoxiddal szennyezett víz folyt a Torna-patakba. Tovább olvasom