Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Szakszervezeti demonstráció: helyzetjelentés az utakról

A szmogriadó miatt felfüggesztette a félpályás útlezárást két fővárosi helyszínen pénteken a LIGA Szakszervezetek

10:07

A szmogriadó miatt felfüggesztette a félpályás útlezárást két fővárosi helyszínen pénteken a LIGA Szakszervezetek - közölte az érdekképviselet kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Fiedler Péter elmondta: a fővárosban elrendelt szmogriadó miatt felfüggesztették a demonstrációt a tizenkét meghirdetett helyszín közül a XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton. Az ott összegyűlt demonstrálókat átirányították más budapesti helyszínekre - tette hozzá.

A főpolgármester péntek reggel 6 órakor elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Tarlós István közleményben kérte a szakszervezetet, hogy a szmogriadó miatt függesszék fel a demonstrációt.

Fiedler Péter tájékoztatása szerint a félpályás útlezárás csak a Budapestre vezető utakon okozott torlódást, a belváros így üresebb, mint általában. Mint hozzátette, ez többet használ a szmog ellen, mintha mindenhol felfüggesztenék a demonstrációt.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a rendőrség mindenhol segíti a forgalmat, ahol az szükséges. A demonstráció miatt rendbontás nem volt - tette hozzá.

Országszerte mintegy száz helyen tart félpályás útlezáró demonstrációt a LIGA Szakszervezetek pénteken; az akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kormány üljön velük újra tárgyalóasztalhoz az új Munka törvénykönyvére vonatkozó, szerintük a munkavállalókat alapvetően hátrányosan érintő javaslat átdolgozása érdekében.

Gaskó István, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demonstráció oka változatlan: a Munka törvénykönyvének szerintük elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan irányú átalakítása, amely álláspontjuk szerint korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

Korábban:

Dunántúl

A Dunántúlon sem okozott jelentős fennakadásokat a közlekedésben a szakszervezetek péntek reggel 7 órakor megkezdődött demonstrációja, csak az 1-es főúton alakult ki nagyobb torlódás.

Az 1-es főút Győrbe keletről bevezető szakaszát 25 autóból álló konvojjal zárták el a demonstrálók péntek reggel. Alper László, a tiltakozás helyi szervezője azt közölte az MTI-vel: várhatóan egész nap tartani tudják ezt a létszámot.

A kocsioszlop - amelynek több autóján az Audi Hungária Független Szakszervezet zászlója lobogott - percekkel hét óra után állította le fél pályán a forgalmat, már komótos felvonulásával is jelentős dugót okozva a rendszerint zsúfolt főúton. A járműgyári érdekképviselet mellett a Rába Rt. Munkavállalók Szakszervezete és a Vasas Szakszervezeti Szövetség csatlakozott helyben a Liga országos akciójához.

Országszerte tart félpályás útlezáró demonstrációt LIGA szakszervezeti szövetség

Veszprém megyében három helyszínen tartanak félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó akciót. Kora reggeltől Diszel és Tapolca között mintegy 15 autóval gyülekeztek a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen tiltakozók. A szervezők közlése szerint a veszprémi helyszínen a köd miatt nem sikerült felállniuk a Kádárta külterületén kijelölt helyre a demonstrálóknak, de Ajka-Bakonygyepesen 25 autóval 24 órás jelenlétet tartanak.

Somogyban három helyszínen - Kaposváron, a Kaposvár és Kaposfüred közötti úton, valamint a 65-ös úton, Siófok és Ságvár között - tartanak félpályás útlezárást a szakszervezetek. A demonstrációhoz a Magyar Szolidaritás Mozgalom is csatlakozott. A helyszíneket mindenhol rendőrök biztosítják, és szükség esetén irányítják a forgalmat. A három helyszínen a hét órakor kezdődött demonstrációhoz összesen mintegy 40 autóval csatlakoztak a tiltakozók

A kaposvári tiltakozók között ott volt Árok Kornél, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) társelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: a mostani forgalomlassítás egy folyamat része, azaz lesz folytatása, ám azt, hogy milyen formában, még nem döntötték el. Szeretnék elérni, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az érdekképviseletekkel - tette hozzá.

A másik kaposvári helyszínen Orbán Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi szervezője arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán 15-20 autót várnak; a kezdéskor öt autóval vonultak fel. Melisek János, a VDSZSZ pécsi területi vezetője, a Siófok és Ságvár közötti demonstráció szervezője telefonon arról tájékoztatott, hogy reggel nyolc autóval sorakoztak fel, de mintegy 20 gépkocsira és 50 résztvevőre számítanak.

Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint a kaposvári külváros forgalmát némiképp lassították a két helyszínen mintegy 30 autóval felsorakozott tiltakozók. Az autósok - néhány kivételtől eltekintve - türelmesen fogadták a néhány perces várakozást. Többen dudáltak, villogtak a lámpájukkal, miközben elhaladtak a demonstrációban részt vevők autói mellett.

Zala megyében négy helyszínen, két nagykanizsai útszakasznál, Zalaegerszegen, valamint Keszthely közelében tartanak félpályás útlezárást a szakszervezetek, rendőri biztosítás mellett. Az MTI tudósítójának tapasztalatai és a szervezők beszámolója szerint az egyes helyszíneken 10-15 autóval, szakszervezeti zászlókkal és a munka világát érintő egyeztetések elmaradása ellen tiltakozó transzparensekkel álltak fel a résztvevők, de jelentősebb közlekedési fennakadás reggel sehol nem alakult ki.

Nagykanizsán, a 61-es főút Csónakázó-tónál lévő szakaszán Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: nemcsak a Ligához, hanem az MSZOSZ konföderációjához tartozó érdekvédelmi szervezetektől is várnak résztvevőket, akik estig folyamatosan váltják egymást. A 7-es főút szabadhegyi elágazójánál Bali János, a Liga szakszervezetek nevében arról számolt be, hogy a Független Rendőr Szakszervezettel közösen szervezett tiltakozásukhoz mások mellett várhatóan egészségügyi dolgozók is csatlakoznak.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet nyugat-dunántúli régiós elnöke az MTI-nek elmondta: Zalaegerszegen a 74-es és 76-os főút közös szakaszán, Keszthely közelében pedig a 71-es főút fenékpusztai egyenesében sorakoztak fel a demonstráció résztvevői 10-15 autóval, s a tiltakozók autóikkal estig folyamatosan cserélik egymást.

Pécsett mintegy húsz autóval és ötven emberrel kezdődött a szakszervezetek demonstrációja, ennek többszörösére számítanak nap közben. Dudi Levente, a pécsi megmozdulás egyik szervezője elmondta: a most kint álló autók a később érkezőknek is foglalják a helyet a 6-os főút Pécsről kivezető szakaszán a Tüzér utcától, így több száz méteres szakaszon zárnak le máris négy sávból egyet. Mint mondta, napközben terveik szerint az útlezárást kiterjesztik mindkét, Pécsről kivezető sávra. A forgalom kora reggel még zavartalan volt. A demonstráció a Független Rendőr Szakszervezet szervezésében a Baranyában egységbe tömörült tizenöt érdekvédelmi képviselet, valamint a Horvát Rendőr Szakszervezet részvételével zajlik. Délelőtt tíz órakor gyalogos demonstrációt tartanak, este ötkor pedig gyertyás megmozdulást. A szervezők 400-500 embert és mintegy száz autót várnak a demonstrációra.

Szekszárdon, az 56-os főút Budapest felé kivezető szakaszán nyolc személygépkocsi áll az úttest jobb oldalán, a forgalmat rendőrök irányítják. A félpályás útlezárás nem okoz komoly fennakadást a forgalomban; a gépkocsikon Liga szakszervezeti tömörülés, az EVDSZ, az ADÉSZ és az MSZOSZ zászlói láthatók. Néber Tibor, a demonstráció szervezője a helyszínen az MTI-nek azt mondta: nap közben 10-17 gépkocsival zárják le az utat.

Budapest

Jól járhatóak a Budapest belvárosában lévő útszakaszok, torlódás csak a fővárosba vezető autópályákon és főútvonalakon alakult ki - tapasztalták az MTI tudósítói péntek reggel.

A LIGA Szakszervezetek félpályás útlezárást hirdetett meg pénteken az ország mintegy 100 pontjára; a fővárosban 12 helyszínen jelentek meg az érdekképviselet támogatói.

Egyelőre a fővárosi, azon belül a belvárosi útszakaszok is jól járhatóak. Nincs fennakadás a Róbert Károly körúton, a Váci úton és az Andrássy úton sem, jól járható a kiskörút és a nagykörút, valamint a rakpartokon is halad a forgalom. Torlódás csak az M1-es és az M7-es autópálya közös bevezető szakaszán, továbbá az M3-as autópálya fővárosba vezető szakaszán alakult ki. A meghirdetett 12 fővárosi helyszín többségén csak néhány demonstrálót látni; a Hősök terénél viszont mintegy 20 autó áll.

Gaskó István, a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demonstráció oka változatlan: a munka törvénykönyvének számukra elfogadhatatlan átalakítása, a háromoldalú társadalmi párbeszéd megszüntetése a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer olyan irányú átalakítása, amely álláspontjuk szerint korábban megszerzett jogokat sért és próbál visszavenni.

A bejelentett demonstrációkat a rendőrség biztosítja és a forgalmat is segítik.

Olvasóink írták

  • 1. kisokoska 2011. november 04. 21:47
    „Egy tüntetés szétveréséhez nem kell Rendőrség. Elég egy országos szmog riadót elrendelni és máris nem lehet autós sztrájkol beszélni. Mindenesetre jól volt időzítve a szmogriadó, hisz már napokkal előtte is probléma volt., csak akkor még nem volt autós felvonulás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embert gázolt: újra járnak a vonatok a szombathelyi vonalon

Megindult a forgalom a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal Ajka és Devecser közötti… Tovább olvasom