Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Szabolcsi felajánlás ezer hektár termőföld regenerálásához

Ezer hektárnyi, a vörösiszap által károsított termőföld regenerálására ajánlott fel 7,5 millió forint értékű Phylazonit baktériumtrágyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Agrova-Bio Kft. és a Szuro-Trade Kft.
A 10 ezer liter baktériumtrágya-adomány 1000 hektáros területen elősegíti a termőképesség és a talajélet visszaállítását - közölték a Beszterecen közösen biotrágyagyárat működtető cégek vezetői sajtótájékoztatón Nyíregyházán hétfőn.

A Phylazonit hatására a talajban ismét megjelennek azok a baktériumok, amelyek a termesztett növények számára elengedhetetlenek, s emellett a baktériumtrágya segít megakadályozni, hogy a növények "felvegyék" a mérgező anyagokat - mondta el Vajda Sándor kereskedelmi vezető.

Vajda szerint a Phylazonit alkalmazása a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb a vörösiszap által károsított talaj termőképességének helyreállításához, az egészséges táplálék újbóli termesztéséhez.

Kifejtette: a talajban a vörösiszap tárolásához kapcsolódó lúgos folyadék okozza a károsítást, megváltoztatva annak optimális, 6-7 közötti PH-értékét. Az ettől magasabb mutató kialakulásánál - mint most a vörösiszap okozta szennyezésnél - a talajban csökken a kedvező hatású baktériumok száma, míg a károsoké nő, s az utóbbiak ellehetetlenítik a növények életfeltételeit.

Az okozott kár elhárítására két lehetőség van, például a teljes termőréteg lecserélése, ez azonban - állította Vajda Sándor - horribilis összegbe kerülne, és a veszélyes hulladékként elhelyezése is szinte megoldhatatlan. A másik lehetőség a lúgos talaj semlegesítése, ami történhet gipsszel, s ez szintén jelentős költségeket igényel és a folyamat lassú is.

Az Agrova-Bio Kft. kereskedelmi vezetője úgy vélte: a talajban a megfelelő élettér visszaállítására a kedvező hatású baktériumok talajba juttatása a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás, ami Phylazonit révén érhető el.

Vajda fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az általuk javasolt módszer tudományos hátterét a Debreceni Egyetem növényélettani tanszékének kutatómunkája adja, ami a baktériumkészítmények kedvező hatásáról és a talajban lévő káros anyagok semlegesítéséről szól.

A két szabolcsi cég tavaly az Európai Unió 125 millió forint összegű támogatásával épített Beszterecen évi 12 millió liter folyékony biotrágyát előállító gyárat.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. október 11. 16:24
    „Ez szép dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A család kérésére elhalasztják a temetést

A család kérésére elhalasztják a kolontári iszapömlés egyik áldozatának temetését, a fiatalembert kedden búcsúztatták volna. Tovább olvasom