Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Szabadidő vagy házifeladat-írás estig? Szavazzon, mi lenne jobb gyerekének!

Szabadidő vagy házifeladat-írás estig? Szavazzon, mi lenne jobb gyerekének!
Miért kapnak nap mint nap XXL-es házi feladatot a diákok az iskolákban? Amikor már nem csak a gyerekek teszik fel az "Ennek mi az értelme?" kérdéseket, hanem szüleik, akkor elgondolkodtató a helyzet.
"Körmölés" órákon át

Iskolai kutatások egyöntetűen állítják: a rendszeres házi feladat csak abban az esetben növeli a gyerkőcök teljesítményét, ha nem túl sok az otthoni gyakorlás. Ezt az elvet hiába bizonyították be kutatók szerte a világban, jelentős különbség van egyes országok diákjainak házi feladattal töltött ideje között. A sereghajtók között "körmölnek" a magyar diákok heti legkevesebb 5-6 órával.

"Lélekölő" másolások

Az 5-6 óra különösen annak tükrében sok(k), hogy a tanulók rendszeres feladatai akár a heti 36-38 órát is elérhetik az iskolákban. A mindennapos testnevelés bevezetése óta, az érintett évfolyamokon gyakran heti 36 órát tesznek ki a tanórák, sőt, olykor ennél többet. A gyerekek terheltségét fokozza a rengeteg házi feladat. Ezek között több a gyakoroltató feladat, amely nélkülözi a kreativitást és a logikus gondolkodás elsajátítását. Ennél a pontnál meg kell jegyezni: a tanítók, tanárok keze gyakorlatilag meg van kötve a házi feladatoknál, hisz tankönyvből, munkafüzetből adnak otthoni munkát. Utóbbira befolyásuk nincs vagy minimális.    

Várjuk ötleteiket, véleményüket

A hazai diákok jelentős többsége 16 óráig iskolában van, utána legalább 1-2 órát a házi feladat írásával tölt. Ha csak 1 órával számoljuk a házi feladatot, a gyerekek átlagosan 5 órával "dolgoznak" többet hetente, mint a 8 órás munkarendben kenyeret kereső felnőttek. Mit lenne célszerű tenni? Várjuk válaszaikat szavazásunkon. Ötleteiket, véleményüket megírhatják e-mailben (online@kisalfold.hu) vagy Facebook-oldalunkon.

Az Ön gyereke hetente hány órát tölt házi feladat írásával?

Szavazok!

Szavazás állása


Ön szerint hetente hány óra lenne ideális házi feladatra általános iskolában?

Szavazok!

Szavazás állásaÖn szerint hetente hány óra lenne ideális házi feladatra a középszintű oktatásban?

Szavazok!

Szavazás állásaA hagyományos házi feladatok rovására melyik tantárgyi ismeretek mélyítését látná szívesen otthon, kreatív feladatok segítségével?

Szavazok!

Szavazás állása


Az Ön gyereke hány óra szabadidővel gazdálkodik hetente?

Szavazok!

Szavazás állása

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban elférünk az EuroVelo6-on

Jobban elférünk az EuroVelo6-on
Közbeszerzési eljárást indított a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. a Rajka és Gönyű közötti,… Tovább olvasom