Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Stroke kampány - Megérkeztek az eszközök - a köpenyeket, a rehabilitációs ágyat is használhatják

A Stroke-kampány során összegyűlt pénzből megrendelt készülékek döntő részét használják már. S elértük a legfontosabb célt is: többen érkeznek időben kórházba, felismerik a tüneteket.
Napra pontosan egy hónapja számolhattunk be arról, hogy megérkezett a stroke-kampány legnagyobb értékű, 15,4 millió forintos berendezése, az ultrahangkészülék. Az összeszerelés után gyakorlatilag azonnal üzembe is helyezték a rég várt ultrahangot, amely a betegség gyógyításában, diagnosztizálásában óriási segítséget jelent a neurológusoknak.

 Az álomszerű sikerrel záruló kampányban – sokan biztosan emlékeznek rá – összesen 32.584.008 forint gyűlt össze  több mint 5 ezer adományozótól.

A Petz-kórházban négy ember életét mentették meg  eddig trombektómiával, vagyis katéteres vérrög-eltávolítással, ami új, forradalmi módszert jelent az orvostudományban, s még nem mindenhol tudják alkalmazni. A győri centrumban  igen. S  ami legalább ennyire fontos: a kampány üzenete is célba ért. Nem egy páciens úgy érkezett időben a kórházba, hogy sorolta a kampány során sokszor megismételt tüneteket. (Ezekről cikkünk végén olvashatnak.)  
 
 A speciális kezelőágy a rehabilitációt segíti a győri kórházban. Képünkön Némethné Dombi Andrea OKJ-s felsőfokú szakápoló. Fotó: H. Baranyai Edina
A speciális kezelőágy a rehabilitációt segíti a győri kórházban. Képünkön Némethné Dombi Andrea OKJ-s felsőfokú szakápoló. Fotó: H. Baranyai Edina


Dr. Csányi Attila, a  neurológia osztályvezető főorvosa kérdésünkre tegnap elmondta, több beteg maga említette, hogy a tünetek észlelésekor a kampány kulcsmondata jutott eszébe –  Az idővel versenyzünk.  

Hogy miért fontos ez? Cikksorozatunk korábbi részében megírtuk, hogy Magyarországon évente körülbelül  38–40 ezer embernél diagnosztizálnak érelzáródásos stroke-ot. Ausztria a vérrögoldó kezelések 18–20 százalékos arányával Európában is nagyon szép eredményt ér el. (Az európai átlag 15 százalék.) A magyar átlag 2015-ben ugyanakkor mindössze 5 százalék volt. Az ok prózai, ugyanis vagy túl későn kerülnek a magyar páciensek kórházba – ez a döntőbb –, vagy olyan gyógyszert szednek, amely kizárja az eljárás alkalmazását.  A szakemberek szerint is el lehetne érni a 20 százalék közüli eredményt, reméljük, hogy kampányunk ebben segít. A régióban ezek szerint biztosan.

  Az ultrahangkészülék után mostanra célba értek  a védőköpenyek is, amelyek a gyógyításban részt vevő radiológus orvosok és asszisztensek egészségét védik. Úton vannak a speciális védőszemüvegek is, illetve az a tartó, amelyen a köpenyeket elhelyezhetik. Csaknem hárommillió forintért lehetett a régi, sokszor használt köpenyeket újra cserélni. Az injektor, amelyet szintén már napi szinten használnak, s a betegek számára jelent segítséget azáltal, hogy a szervezetüket csak a szükséges kontrasztanyaggal terheli, egyelőre még az a darab, amelyet a forgalmazó cég kipróbálásra adott. Ugyanilyen érkezik meg hamarosan, az átállás semmilyen pluszt nem jelent – mondta dr. Bartek Péter radiológus főorvos.   

Használhatják  a Híd utcai rehabilitációs központban a speciális kezelőágyat is; zárta a felsorolást dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója. Az önök által felajánlott összegek tehát mind célba értek, illetve  célegyenesbe fordultak. A győri stroke-központ fejlesztése a régiót szolgálja, hatása már most emberéletekben mérhető.
 
Azonnal hívjon mentőt, ha...

 A stroke a szív- és a daganatos betegségek után a legtöbb halálesettel jár. A felnőttkori rokkantság egyik fő okozója. A kezelésnek a tünetek megjelenését követő 4–6 órán túl gyakorlatilag már nincs értelme, mert az érintett agyterület sejtjei elhalnak. Ezért élet-halál kérdése, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a beteg eljusson a legközelebbi, stroke-ellátást adó kórházba.

Ha ezeket a tüneteket észleli önmagán vagy hozzátartozóján,  a környezetében, azonnal mentőt kell hívni.
Ha a fél oldala lebénul. Arca, karja hirtelen zsibbad, érzéketlenné válik. A szájzuga félrecsúszik. Ha hirtelen nem tud beszélni vagy nem érti a beszédet. Ha hirtelen elhomályosul a látása, vagy kettős látása alakul ki. Ha hirtelen kialakuló szédülést, egyensúlyvesztést, mozgási, nyelési zavarokat észlel.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lábbal a földön

Két lábbal a földön
Tíz Győr-Moson-Sopron megyei diákból hét sikeresen felvételizett a felsőoktatásba, ráadásul szinte… Tovább olvasom