Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Sopron, Győr, Kőszeg: Gyarapszik, mert beköltöznek

Nem lesz belső feszültség abból, hogy Baján és Sopronban, Győrben másként szeretik a halászlevet. Vonzók vagyunk az ország más tájain élők számára.

- Sopront és Kőszeget a határ közelsége, míg Győrt a folyamatosan bővülő munkalehetőségek teszik vonzóvá - tudtuk meg Rechnitzer Jánostól, a győri Széchenyi István Egyetem professzorától. - Győrben csak az Audi beruházásnak köszönhetően több mint kettőezer új munkahely jön létre. S ez közel hatezer új betelepülőt jelent. Ehhez hozzá kell adni még a beszállítói megrendelés növekedését.

Vándorlunk, mert kevés a munkahely

A Heti Válasz a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján elkészítette Magyarország belső migrációs térképét. Ebből kitűnik, hogy a budapesti agglomeráció mellett a soproni, győri, kőszegi kistérség is vonzó még az ország más tájain élők számára.

A lap megjegyzi: a bevándorlók nélkül ezen három térség lakosságszáma csökkenne. Jobban, mint amely ütemben fogy például a „küldő kistérség" a miskolci. Érdekesség, hogy a gazdagabbnak mondott dunántúli régión belül, a Celldömölk, Ajka, Veszprém térségében válsággócok jönnek létre. A belső vándorlás egyértelmű oka a munkahelyek krónikus hiánya - állapítja meg az írás szerzője.


Kérdésünkre, amely szerint okozhatnak-e társadalmi problémát az újonnan érkezettek, a professzor így válaszolt:

- Abból nem lesz belső feszültség, hogy Baján, valamint Sopronban és Győrben másként szeretik a halászlevet. - Tudni kell, aki ide költözik, bizonyítani akar, s elfogadni az itteni munkakultúrát. Nem ezért adták fel a korábbi egzisztenciájukat, életüket, hogy elszórakozzák. Boldogulni akarnak és jobban élni. Sopron és Győr pedig elég nagy város ahhoz, hogy elfogadja a beköltözőket. Magyarországon egységes a nyelv és a kultúra, tehát nem fordulhat elő olyan, mint az európai nagyvárosokban, hogy negyedek alakulnak ki.

Egy vállalkozó tapasztalatai

Az egyik soproni vállalkozó karosszéria lakatost, illetve fényezőt keresett Sopronban és környékén. Megfelelő munkaerőt nem talált, mert egyrészt Sopronban nincs ilyen képzés, másrészt, aki ért ezekhez a szakmákhoz, már Ausztriában dolgozik. Az Alföldről talált magának munkaerőt, az új kollégák pedig Sopronban élnek albérletben.


Mint megtudtuk, a beköltözési folyamatnak vagy egy másik, nem elhanyagolható hatása is, amely költségei már nem a vállalkozásokat terhelik. A kisgyermeket nevelők számára meg kell oldani a bölcsődei elhelyezést. Ez utóbbi feladat az önkormányzatokra hárul. Persze, a kiadások csökkentése érdekében lehet adót kivetni, de ezt sem lehet a végtelenségig folytatni.

Sopront a határ közelsége, Győrt pedig az egyre bővülő munkahelyek teszik vonzóvá. Fotó: Magasi.
Sopront a határ közelsége, Győrt pedig az egyre bővülő munkahelyek teszik vonzóvá. Fotó: Magasi.


- A kormány tervei is abba az irányba mutatnak, hogy bizonyos munkákat szervezzenek ki - tette hozzá Rechnitzer János. - Egy példa: nem biztos, hogy a győri ipari parkot kell fejleszteni, hanem mondjuk a pápait. Így ebben a városban csökken a munkanélküliség, az embereknek pedig nem kell elkötözniük. Ehhez persze korszerű úthálózat kell, valamint az is, hogy rendben menjen a vasúti szállítás.

Nem szeretünk költözni
Arról nincs pontos statisztika, hogy hány magyar dolgozik külföldön. Az utóbbi időben rendre az orvosok kerültek központba, ám ezzel együtt sem lehet mondani, hogy a magyarok tömegesen költöznének el más országokba. Beszédes adat, hogy Európa egyes országaiban ötmillió lengyel, hárommillió román dolgozik. Ők pedig jelentős pénzeket küldenek haza, amely az ottani életszínvonalat is emeli.


- A keleti országrészben élők még most is azt gondolják, hogy itt nyugaton nem kell dolgozni, mindenki kijár Ausztriába s gazdagok az emberek - osztotta meg tapasztalatát a Dunaújvárosból Petőházára költözött Virágné Tóth Katalin. - Megfogott, hogy itt másként élének az emberek, húsz évvel ezelőtt például működtek még a becsületkasszák. Sajnos, ezek mára eltűntek. Bár, gyermekeim Debrecenben tanulnak, de nagyon szeretném, ha ők is itt élnének majd Sopronban.

Kuti Rózsa családi okok miatt választotta Sopront. Mint elmondta, az unokahúga gyermekére vizsgáz, s ezért költözött a városba.

- Mindig is Sopronban szerettem volna élni, s most mindez valóra vált. Tetszik a város, a hangulat. Egyedül az utakkal nem vagyok megelégedve - zárta Kuti Rózsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két balesetben hat sérült a Balaton északi partján

Hatan sérültek meg könnyebben két balesetben szerda este a Balaton északi partján, Balatonfüreden és… Tovább olvasom