Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sió-zsilip nyitás és új balatoni tervek

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán személyesen nyitotta meg a Sió-zsilipet, és beszélt egyebek közt a Sió-csatorna rekonstrukciójának, valamint a Kis-Balaton térségében haladó vasútvonal átépítésének szükségességéről.

Az államtitkár - mielőtt közreműködött a Sió-zsilip megnyitásában, a Balaton apasztásának megkezdésében - sajtótájékoztatón kifejtette, a tó apasztására szükség van, de 112-113 centiméternél nem lejjebb, mert a prognózisok szerint a nyár nem lesz túl csapadékos, és számolni kell a párolgással is. A vízszint jelenleg 116 centiméter. Az elmúlt évben a mederben található víz harmadának megfelelő vízmennyiséget eresztettek le a Balatonból. Jelenleg zajlik az 1947-ben épült, és azóta felújításra váró zsilip rekonstrukciója. A zsilip az elmúlt év nyarán került olyan állapotba, hogy alkalmatlanná vált a zsilipezés megfelelő biztosítására, ezért döntött úgy a vízügy, hogy 36-38 millióért felújítja a szerkezet hidraulikáját.

A munka két hónapon belül elkészül. Illés Zoltán beszélt arról is, hogy rendkívül fontosnak tartja az egész Sió-csatorna rekonstrukcióját. Ezért támogatja, hogy a 2014-2020-es fejlesztési ciklusban az unió Magyarország számára biztosítandó pénzforrásaiból 10-15 milliárd forintot erre a célra fordítsanak, kiemelt projektként kezelve a beruházást. A jövőbeli tervekről szólva az államtitkár elmondta, hogy mesterséges víztározó kiépítésére lenne szükség az alsó vízfolyásoknál, a Séd és a Nádor csatornánál azért, hogy a Balaton vízét meg lehessen tartani öntözési célokra.

Az államtitkár támogatandónak tartja azt a programot is, amelynek keretében átépítenék a vasutat a Kis-Balatonnál. A Kis-Balaton a víz felfogásához elegendő tározóteret nem tudja biztosítani, mert áthalad a térségen a vasútvonal. Ezért a pályát több kilométer hosszan lábakra kellene emelni. Ez a beruházás - amelyet szintén a 2014-2020 közötti európai uniós pénzek terhére lehetne megvalósítani -, a vízgazdálkodás, a víztározás és a természetvédelem céljait is szolgálná, továbbá munkahelyeket teremtene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékszenvedélyből milliókat sikkasztott el egy postai dolgozó Veszprémben

Játékszenvedélye miatt milliókat sikkasztott el egy veszprémi postai dolgozó, aki kedden önként… Tovább olvasom