Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

SIA-Port: nem kapta meg a végleges jóváhagyást a Vát-Porpáci repülőtér

"Az elmúlt években mindent megtettünk a beruházás sikeréért, a SIA-Port Kft. azonban a lehetőségeinek határához ért˝ - mondta az ügyvezető.

Nem kapta meg a végleges jóváhagyást a Vát és Porpác közötti területre tervezett repülőtér - írta csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében Barta Balázs, a SIA-Port Kft. ügyvezető igazgatója.

A közlemény szerint a vállalkozás 2005 óta dolgozik a Vát-Porpáci nemzetközi légikikötő és az ahhoz kapcsolódó logisztikai központ létrehozásán.

"Az elmúlt években mindent megtettünk a beruházás sikeréért, a SIA-Port Kft. azonban a lehetőségeinek határához ért, jelen pillanatban ennél többet nem tud tenni a repülőtéri projekt megvalósulásért" - szögezte le az ügyvezető.

A Vát és Porpác térségébe tervezett Savaria Airport ügyében a kínai befektetők január 27-ig várták a magyar kormány válaszát. Felvetődött, ha ez nem születik meg, Magyarország helyett esetleg Lengyelországban építhetik ki hídfőállásukat - számolt be róla saját forrásaira hivatkozva néhány héttel ezelőtt a Vas Népe című megyei napilap.

Az MTI információja szerint a kínaiak eddig nem közölték döntésüket a beruházás előkészítését végző vasi céggel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI kérdésére írásban adott válaszából az derül ki, hogy a légügyi stratégia az idén nyáron készül el. A közlés szerint a minisztérium "elsősorban a jogszabályi környezet egyszerűsítésével, a bürokratikus terhek mérséklésével segítheti a vidéki repülőterek fejlesztését. A szaktárca ezen felül készséggel működik együtt olyan személy- és áruszállítási igények feltárásában, amelyek igazolhatják egy-egy légikikötő életképességét, fenntarthatóságát. Az Új Széchenyi Terv is célul tűzi ki a regionális repterek szolgáltatásainak bővítését, környékbeli üzemekkel és településekkel való kapcsolataik erősítését. A kidolgozás alatt álló légügyi stratégia kiemelten foglalkozik majd a magyarországi repülőterek fejlesztési lehetőségeivel."

A korábbi tájékoztatás szerint a Vát és Porpác közé tervezett, több mint 100 milliárd forint értékű beruházás közvetlenül több száz, az oda települő logisztikai központ és ipari park pedig közvetve akár ezer munkahelyet is jelenthetne.

Még 2009-ben a kormány határozatban nemzetgazdasági jelentőségű projektté nyilvánította a 455 millió euróra tervezett Vát-Porpác repülőtéri beruházást, amit meg nem nevezett kínai befektető bevonásával terveznek megvalósítani. Bajnai Gordon akkori kormányfő Szombathelyen 2010 márciusában azt mondta: a kínai befektetők ígérete szerint a beruházás jelentős számú munkahelyet teremtene, ezért a kormány minden tőle telhetőt megtett a fejlesztés sikeréért.

A 600 hektáron tervezett zöldmezős beruházásra alakult meg 2005-ben a SIA-Port Kft., amelynek 3 millió forintos törzstőkéjén három magyar magánszemély osztozik a cégjegyzék szerint.

Az érintett települések lakói 2009 áprilisában népszavazáson támogatták a kereskedelmi célú repülőtéri beruházást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudásközpont - Hogy megmaradjon az autóipar fellegvára

A cseh, osztrák, szlovák és magyar szakemberek az iparágak és vállalkozások régióba telepedésének… Tovább olvasom