Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Segélyakciót indított egy burgenlandi vállalkozó

Segélyakciót hívott életre a magyarországi iszapömlés nyomán egy burgenlandi vállalkozó, akinek Magyarországon többek között Devecseren is van gyára - jelentette szerdán az osztrák rádió és televízió (ORF).
 
Az ORF internetes beszámolója szerint a téglagyáros Michael Leier a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközöket, az érintett térség lakosainak ruhaneműt és takarókat gyűjt. "Több mint kétszáz ház lakóinak mindene odaveszett" - mondta.

Amit összegyűjtenek, három óra alatt a helyszínre tudják szállítani.
A devecseri Leier-üzem dolgozói az elmúlt napokban is részt vettek a kárelhárításban és mentésben, és munkagéppel is segített a cég - nyilatkozta a vállalkozó. A gyár a kisvárosnak a zagytározóval ellentétes oldalán áll, de biztonsági okokból az is kiürítették.

Az osztrák hatóságok szerint Ausztriát nem fenyegeti a szennyezés. A szennyező anyag a Rába és onnan a Duna felé folyhat tovább, a talajvízáramlás ezekkel a folyókkal párhuzamos, tehát Burgenlandtól távolodó irányba tart - mondta Helmut Rojacz tartományi vízgazdálkodási főosztályvezető.

A szakember szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen kihatása lesz a katasztrófának, de a kelet-ausztriai tartományt nagy valószínűség szerint nem veszélyezteti. Hozzátette, hogy az osztrák illetékesek kapcsolatban állnak magyar kollégáikkal.

A Rába és a Duna magas vízállása véleménye szerint kedvező körülmény, mert így jobban felhígulhat a vörösiszap-szennyezés.

Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter egy keddi közleményében szintén az állította, hogy Ausztriában nincs ok aggodalomra.

Olvasóink írták

 • 4. Dörgés 2010. október 06. 20:55
  „2, 3 igazatok van.”
 • 3. Accra 2010. október 06. 18:55
  „Kefefejű, teljesen igazad van, én is erre gondoltam, amikor olvastam. Sok idióta meg egyhangúan szidja a külföldi befektetőket...”
 • 2. kefefejű 2010. október 06. 18:19
  „Azt hiszem, hogy megérdemelné, hogy a címben nevén nevezzük az urat, és nem EGY burgelandi vállalkozónak.
  A Frigyes-laktanya felújítása és egész magyarországi tevékenysége példa lehetne a hazai "elit"-nek, akik ilyenkor természetesen lapítanak, mint a tehénszar a fűben.
  Hol van pl. Csányi, Demján, Széles, stb??? A politikusoknak sem cigánytemetésre, meg buzifelvonulásra kellene járkálni, hanem ilyen helyekre! Ha másért nem, hát lapátolni. Egyéb tevékenységre úgysem valók...”
 • 1. Filtec 2010. október 06. 18:00
  „Vannak még rendes emberek a sógoroknál is.
  Köszönjük szépen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden temetik az iszapömlés első áldozatát

A jövő héten kedden temetik el az ajkai térségben történt vörösiszap-áradás első áldozatát… Tovább olvasom